Diváci ve Štětí byli nadšeni

Štětí – 16. října
Ve Štětí se opravdu hodně sportuje. Co se týče motorismu, tak to je horší. Asi deset let se tady pořádá MOTOSHOW,takže veřejnost má možnost vidět v akci motokros,flattrack,čtyřkolky a také plochou dráhu. Do Štětí již zavítali také naši nejlepší jezdci například Josef Franc, Zdeněk Schneiderwind, Eduard Krčmář, Zdeněk Holub a další. Největší atrakce je ale svezení dětí na motorkách. V únoru 2017 se v blízkých Račicích pořádal závod na ledové dráze. Ten měl takový ohlas, že se bude muset na přání diváků opakovat. Tuto středu Štětí zažilo také první opravdový závod na ploché dráze.

Jakub Exler, Vojtěch Šachl, Miloslav Čmejla a Bruno Belan na štětském pódiu

Osm kolibříků mi plní sen

Hasiči přiložili pomocnu ruku k dílu

Ve Štětí se okolo fotbalového hřiště nalézá lehkoatletický ovál, povrch hlína a škvára, délka 360 metrů, šířka šest až sedm. Povrch je rovný a byla to otázka času, kdy mě napadne zkusit tady odjet opravdový závod. Okolo celé dráhy je zábradlí a okrasné lehké pletivo. Pustit sem borce na pětistovkách by asi bylo hodně troufalé, i když sem to sám zkusil. Ale jen sám. Avšak co stopětadvacítky?

To už jsem věděl, že necouvnu. Musel jsem, ostatně jako vždy připravovat to, co jinde dělají v kolektivu, zcela sám. Nafukovačky nemám, ale ve statku nad Štětím mají balíky slámy. No, ale už ne takové, které jsem vidlemi kdysi házel na valník. Dnes ten balík o rozměrech 240x120x90 cm váží více než tři sta kilogramů.

Všichni účastníci na nástupu

Když pan ředitel slyšel, že je to akce pro děti, navezl nám s vlastním nakladačem slámu do nájezdu a výjezdu. A to zcela zdarma. Dobrovolní hasiči nám dráhu několikrát postříkali, udělal jsem si gumu na start, sehnal prapory a hlavně domlouval jezdce. Chtěl jsem jich dvanáct,to ale nevyšlo. Přijelo jich osm.  Jsem rád, že dorazili naši medailisté Jaroslav Vaníček, Bruno Belan a Vojtěch Šachl. Dále Tony Katra, Luboš Krejča, Matouš Kameník, Adam Bednář a Jakub Exler.

 

V plné palbě

Největší nervy jsem měl z toho, aby se klukům nic nestalo, i když tam samozřejmě byla sanita s lékařem. Kluci si zkusili trénink. A když jsem viděl, že čtyři kola odjel Vojtěch Šachl bez ubrání, polil mě studený pot. No, jsou to prostě závodníci!

Bruno Belan v duelu s Jaroslavem Vaníčkem

Diváci, kteří přišli, si asi mysleli, že to bude jen nějaké brm, brm.  A když viděli, jaká se jede palba, chytali se za hlavu stejně jako přítomný starosta města. Závod poprvé ve Štětí diváky nadchl. Byla i ukázka flattracku a motokrosu. Takhle nějak si představuji propagaci ploché dráhy u nás.

Ano, je náročné závod uspořádat, proto  to může dělat jen ten, který tento sport má rád. Chci poděkovat všem, kdo jakkoliv pomohli.

 

Obrovská rána na konec finále A

Luboš Krejča před Adamem Bednářem

Po šestnácti jízdách, z nichž byla jedna lepší než druhá, se odjely finálové jízdy. Veliký favorit Jaroslav Vaníček závody pro poruchu řazení nedojel. A tak se do finále o věnce a poháry, které jsem věnoval  jako spíkr a zároveň pořadatel, utkali Vojtěch Šachl, Bruno Belan a Jakub Exler.

Kluci si museli myslet, že jedou minimálně Speedway Grand Prix, jaká to byla palba. Vojtěch Šachl odstartoval nejlépe, ale Bruno Belan mu nedaroval ani centimetr. Vítězství právem patří divišovskému Vojtovi. Byl ve Štětí opravdu nejlepší, druhý dojel Bruno Belan a třetí byl Jakub Exler.

Radost i bez klasického pódia

Když dojeli do cíle, diváci je odměnili velikým potleskem. Po projetí posledního jezdce byla slyšet ohlušující rána. To mi spadl obrovský kámen ze srdce. Musel jsem si dát vedle v restauraci prcka, abych se srovnal. Byly to nervy, ale krásné.

A proto tátové a hlavně kluci závodníci, veliké díky, že jste do Štětí přijeli! Doufám, že se potkáme v Račicích na ledovce. Těším se.

TOT B A
1. Vojtěch Šachl, Divišov 3 3 3 3 12 1.
2. Bruno Belan, Slaný 3 3 3 3 12 2.
3. Jakub Exler, Praha 2 2 3 3 10 3.
4. Luboš Krejča, Praha 3 1 2 2 8 1.
5. Matouš Kameník, Divišov 1 2 2 2 7 2.
6. Adam Bednář, Praha 2 2 1 2 7 3.
7. Jaroslav Vaníček, Praha 2 3 – – 5
8. Tony Katra, Slaný 1 1 2 1 5
Vojtěch Šachl vyhrál první plochodrážní závod ve Štětí

Foto: Martin Kořínek a laskavostí Miloslava Čmejly

Jakub Exler si vyjel první pódium své kariéry