Závěr kolibřího poháru obstarají jízdy o dva poháry a tisícovku navíc

Česká Třebová – 16. října
Již v půlce minulé dekády nebyl Zdeněk Schneiderwind smířený, že se malý ovál za první zatáčkou velké Markéty užívá jen jako parkoviště pro novináře a hosty velké ceny a Tomíčkova memoriálu. Začal zde organizovat tréninky a během jednoho z nich si dokonce sám přivodil frakturu klíční kosti. Stopětadvacítky nastupující na scénu však byly správným řešením. Je to již téměř jedenáct let, co se na malé dráze v Praze konaly první závody. Jejich datum korespondoval s datem mých narozenin, proto jsem se tehdy rozhodl participovat vypsáním Ceny vydavatele speedwayA-Z. Ta se s malými přestávkami koná na závěr sezóny každoročně. Vedle Markéty se jednou jelo v Chabařovicích a jízda o tisícovku se po přesunutí závěrečného kola pohárové série PRO-TEC Speedway Mini Cup uskuteční v neděli v Divišově.

 

Ceny navíc pro nedělní závody v Divišově jsou připraveny

Po dnešní závodní exhibici ve Štětí čekají stopětadvacítky dvě závodní dopoledne v Divišově. V sobotu je na programu předposlední kolo pohárové série, která měla vyvrcholit o čtyřiadvacet hodin později na malé Markétě. Jenže problémy organizačního charakteru donutily Zdeňka Schneiderwinda, aby pražský podnik přeložil do Divišova.

Cena vydavatele speedwayA-Z se uskuteční po nedělním závodě. Prvoplánově je koncipována jako zvláštní rozjížďka pro tři nejlepší po skončení hlavního klání. Ovál pod Blaníkem však není zatížen pravidly o hluku jako závodní trať na pražské šestce. A tak není vyloučeno, že se stejně jako loni vypíší semifinálové jízdy o postup do finálové jízdy.

Ať tak či onak, na vítěze Ceny vydavatele speedwayA-Z čeká nejen pohár, ale především tisícikoruna v hotovosti. Důležitým upozorněním je, že ceny nejsou v žádném případě putovní. Novinkou je však pohárek od mojí dcery Toničky. Jezdí s námi na závody prakticky již od narození. Pětistovky ji nechávají prozatím v klidu, ale zbožňuje stopětadvacítky. I když kdo ví, možná změní názor, když ji Růžovásek, jak si sama ve svém pětiletém mozku překřtila Patrika Mikela, svezl při sobotní pardubické rozlučce.

Loňská Cena vydavatele speedwayA-Z: zleva Štěpán Jurča, Jaroslav Vaníček a Milan Dobiáš

Každopádně před týdnem byla se Sofinkou, sestřičkou Tonyho Katry, a její maminkou natrhat luční kvítí pro nejlepší závodníky pražského Speedway Mini Cupu. Proto přišla s nápadem, že by závodníkům věnovala svůj vlastní pohár. Ten je již připraven a čeká na svého vítěze. Pohárek je docela malý, a proto evokuje myšlenku, aby o něho v neděli v Divišově usilovali ti nejmladší závodníci. Mohl by dát náboj vloženým jízdám závodníkům, kteří nepojedou hlavní závod. Nicméně detaily budou dojednány až v neděli nad ránem v Divišově.

Foto: Eva Palánová