Mariánské Lázně budou mít světové obsazení

Mariánské Lázně – 15. května
Doslova hvězdné obsazení nabídne nedělní závod mistrovství České republiky na dlouhé ploché dráze v Mariánských Lázních. Příležitost k vyzkoušení dráhy, na které se za měsíc pojede finálový závod MS, využilo hned několik jeho aktérů. Proti nim se na start postaví osm českých závodníků, mezi kterými se premiérově představí i Michael Hádek.

Asi největší hvězdou závodu a zároveň největším konkurentem našeho Zdeňka Schneiderwinda v boji o titul bude Brit Andrew Appleton, vloni čtvrtý nejlepší jezdec světa, který do Mariánských Lázní přijede se svým reprezentačním kolegou, rovněž účastníkem letošní Grand Prix, Paulem Cooperem. Britské trio doplní David Speight, který se představil českým divákům již vloni.

Tradičně silná je sestava našich západních sousedů. Německé barvy budou hájit úřadující domácí šampion na dlouhé dráze Sirg Schützbach, Manfred Knappe, který byl u nás k vidění při volném vloženém závodě během loňského světového finále, a českému publiku rovněž dobře známý Klaus Peter Gardemann. Ten, ač věkem veterán, stále dokáže sbírat vavříny na mezinárodních závodech. Dalším jezdcem seriálu Grand Prix na dlouhé dráze, který bude k vidění při nedělním závodě je Jörg Tebbe, kterému kdysi patřila osmá příčka na světě. Vloni výborně zvládl kvalifikaci MS a vybojoval si znovu místo mezi světovou elitou. Náhradnickou vestu oblékne v Neděli Mathias Flick.

Již tradiční postavou našeho domácího šampionátu je nizozemská blonďatá závodnice Nynke de Jong. Ta se dokázala zotavit z těžkých zranění, která utrpěla při loňském Mistrovství Německa ve Pfarrkirchenu, když ji po pádu vlastní motocykl přibil k mantinelu a způsobil jí zlomeniny hrudních obratlů. Dnes však je již v plné síle a může tak v Neděli obhajovat své loňské třetí místo. Do Mariánských Lázní přijede se svým krajanem Sjoerdem Rozenbergem, kterého čeští diváci také dobře znají ze startů v závodech MČR i MS na zdejším ovále.

Ve startovní listině se objeví i dvě jména veteránských jezdců. Rakušan Anton Wannasek, který zdejší ovál zná jako své boty a několikrát tady mezi veterány zvítězil, vloni ukázal, že to umí i s ležatým motorem a soupeře dokáže ještě pěkně potrápit. Totéž se dá říci i o vloni devátém Francescu Barbettovi z Itálie, který již také patří mezi standardní inventář našeho šampionátu.

A konečně naše reprezentace, ta se od loňska rozrostla na obstojných osm jmen. V jejím čele stojí naše největší hvězda, účastník letošního seriálu Grand Prix a i přes účast zahraničních hvězd největší favorit na zisk titulu českého šampióna, nestárnoucí Zdeněk Schneiderwind. Sesadit z domácího trůnu se jej budou tradičně pokoušet loňský světový finalista Richard Wolff a mistr republiky z roku 2004 Pavel Ondrašík. Tito dva mezi sebou zároveň svedou boj o jedinou divokou kartu na červnový závod Grand Prix. Ve hře jsou však i dvě náhradnická místa. Tam se budou chtít prosadit třeba plzeňský matador Karel Kadlec nebo ledař Antonín Klatovský.

Zatímco Klabo si letos vedl velmi zdatně ve světovém šampionátu na ledové dráze, Karel Kadlec už má za sebou pár závodů na dlouhánu včetně ostrého reprezentačního startu při semifinále ME na trávě v nizozemském Rodenu. Překvapit může i další jezdec místního klubu Marek Čejka. Perfektně stylově jezdící závodník, který má zdejší dráhu dobře najetou, slaví letos svůj comeback po roční pauze. Po demotivujícím mistráku 2007, kde se po nešastné tréninkové kolizi musel v závodě potýkat s technickými problémy, se mu snad letos podaří prolomit smůlu a ukázat svůj potenciál.

Dalším navrátilcem na ovály je rovněž závodník místního klubu Roman Tomany. Nad jeho startem visel dlouho otazník. Roman totiž při tréninku fatálně zdemoloval svůj stroj. Jeho jméno však nakonec ve startovní listině přeci jen figuruje.

Posledním jezdcem hájícím naše barvy je nováček v této disciplíně Michael Hádek. Plzeňský junior se již delší dobu netají přáním jít ve stopách svého otce, dvojnásobného mitra republiky a světového finalisty na dlouhé dráze Bořivoje Hádka. Michael prozatím figuruje na postu druhého náhradníka, stejně jako předloni Matěj Kůs, a zřejmě jako on se sveze o opět jen při tréninku.

Foto: Jiří Bayer