Veteráni budou letos s českou účastí

Mariánské Lázně – 15. května
Nešastná termínová kolize se sobotním závodem mistrovství světa juniorů ve Mšeně připravuje část fanoušků o polovinu dlouhodrážního víkendu v Mariánských Lázních. Tam se den před závodem mezinárodního mistrovství České republiky pojede tradiční podnik evropské série veteránů. Ten bude mít letos navíc po několika letech opět českou účast. Po Václavu Matunovi a Miroslavu Musilovi se do bojů o vavříny tentokrát zapojí Karel Kadlec.

Ten okusil atmosféru veteránských závodů již loni a byla to premiéra jako hrom. V německém Pfarrkirchenu vybojoval ve třídě čtyřventilových strojů skvělé třetí místo. Letos skončil při úvodním podniku seriálu na dráze v Parchimu sedmý. Tam zvítězil Němec Ulrich Büschke, který vloni dokázal triumfovat ve třech závodech seriálu a patří k největším favoritům i v Mariánských Lázních. Proti němu se na start postaví celkový vítěz šampionátu a obhájce prvenství na západočeské kilometrové dráze Rakušan Anton Wannasek. O stupně vítězů budou dozajista bojovat Britové John Hartley a Paul Evitts, které letos doplní další hvězda minulosti Bob Dolman, držitel bronzové medaile z ME na travnaté ploché dráze z roku 1987. Ve startovní listině nechybí ani Ital Francesco Barbetta nebo Nor Peer Bakke.

V kategorii dvouventilů jednoznačně kraluje Němec Hartmut Ernst, pro svůj jezdecký styl asi největší tahák veteránských závodů. Vloni se však musel na mariánskolázeňské dráze sklonit před Angličanem Garry Smithem, který nechybí na startu ani letos. Do bojů o vavříny se dozajista zapojí i Franz Greisel, Mick Cooke, Jürgen Brückner nebo v Čechách premiérově Christoph Eichhorn.

Po několikaleté přestávce se v Mariánských Lázních objeví i oblíbené plochodrážní sidecary, přihlášeno je sedm posádek.

Kalendář závodů Evropské série veteránů:

3.5. Parchim (D)
16.5. Mariánské Lázně (CZ)
27.6. Drammen (N)
5.7. Mulmshorn (D)
8.8. Rastede (D)
22.8. Sarpsborg (N)

Foto: Jiří Bayer