Slaný vyhrál souboj mistra s exmistry

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 29. dubna
Úvod jako řemen má za sebou česká extraliga. Její úvodní kolo včera v Pardubicích nabídlo konzistentní sestavy všech čtyřech celků, takže se v průběhu pětadvaceti jízd jejich vzájemné skóre lišilo maximálně o pár bodů. Po dvou nulách z poslední série jako první vypadlo z boje o prvenství Mšeno. Slaný, Pardubice a Praha se však o zlatý věnec praly dál až po poslední pětadvacáté jízdy. V její první zatáčce upadl Josef Franc a byl z repete diskvalifikován. Mšenský Piotr Protasiewicz v něm hrál vrch. Ovšem slánský Sebastian Ulamek uhlídal domácího Hynka Štichauera, aby dal triumfální tečku nad počínáním středočeského družstva, které vedlo prakticky celý mítink.

Slaný se cpe do klubu
Loňská extraliga vešla do dějin jako soutěž, kdy většinu závodů vyhrál pozdější vítěz ve stylu start – cíl. Postupně se to povedlo Praze, Olympu a Mšenu. Dnes se do elitního klubu vehementně začal cpát Slaný. Milan Mach dosáhl opět jednoho ze svých mistrovských kousků. Přesvědčil činovníky slovenské federace, aby neměli námitek s vydáním české licence Martinu Vaculíkovi. Nejmladší český šampión všech dob byl správnou hojivou mastí na bolavou Achilovu patu slánského týmu, kterým je povinný junior s licencí AČR. Místo nadějných začátečníků mohl slánský kouč počítat se službami borce schopného v české extralize porazit kohokoliv.

Již letmý pohled na obsazení startovních čísel odhalil strategii slánského kouzelníka. Opory družstva šly do boje jako první. A během třech rozjížděk předvedl Slaný fantastický nástup. Slawomir Drabik triumfoval hned na úvod vedl od vylétnutí pásky až k šachovnicové vlajce. Stejně suverénně si vzápětí počínal Martin Vaculík. Teprve Sebastian Ulamek se na svou trojku trošku nadřel. Lepší start měl Lukáš Dryml. Polský závodník na něj útočil už v prvním oblouku, avšak pardubický borec ho pustil před sebe jen na malý okamžik. Sebastian Ulamek ovšem ve svých útocích nepolevil a v předposlední zatáčce se přece jen probil do čela.

Když projížděl triumfálně cílem, nemohl se Slanému rovnat nikdo. Domácímu týmu dovezl první body až právě Lukáš Dryml. René Vidner kvůli přetrženému primárnímu řetězu skončil v první jízdě už ve druhé zatáčce. Vzápětí nebodoval ani Tomáš Suchánek. Mšenský Jan Jaroš byl na úvod až třetí a Norbert Kosciuch ve druhé jízdě nestačil na Martina Vaculíka. Druhou příčku prozatím drželi Pražané. Základem se staly dva body Josefa France, by to s dnešní extraligou neměl kvůli včerejšímu pádu nikterak jednoduché.

„V plný palbě bum do prken,“ líčil pražský jezdec tréninkový incident z Markéty. „Přijedu z Anglie na extraligu a hned pád. Dnes máme Olda tuning. Ani jsem netrénoval, skočil na to a ono to letí.“ Adrian Rymel v rozjížďce s číslem dvě svedl úspěšnou bitvu o poslední bod s Tomášem Suchánkem. Stejnou sumou zatížil klubové konto i Luboš Tomíček.

Poslední dvě jízdy úvodní série přibrzdily slánský rozlet. Ani Martin Málek, ani Michal Dudek nedovezli body. Zato domácí spěchali odčinit pomalý úvod. Aleš Dryml si hned zkraje rozjížďky s číslem čtyři poradil s dotěrnými Piotrem Protasiewiczem a Richardem Wolffem. Polák ve druhé zatáčce vytlačil Richarda Wolffa a vzápětí převzal vedení. Leč Aleš Dryml nepropadl depresi a v úvodním oblouku třetího kola byl zase leaderem. Tentokrát natrvalo.

Pátá jízda přinesla první pražský triumf. Matěj Kůs v nájezdu do první zatáčky minul Filipa Šiteru, který nakonec nedokázal ohlídat ani Hynka Štichauera. Pořadí se začalo vyrovnávat. Slaný vedl už jen o bod před Prahou, dva před Pardubicemi a tři před Mšenem.

Pronásledovatelé stále drží kratší konec lana
Nebyla by to plochá dráha, kdyby všechno šlo podle předem nalinkovaného konceptu a nedočkali jsme se žádného překvapení. V rozjížďce s číslem šest skvělým způsobem podržel svůj tým Michal Dudek. Jaro zastihlo slánského juniora ve skvělé kondici. Po skvělém startu vedl takřka celý jeden dlouhatánský svítkovský okruh.

Teprve poté se Richard Wolff dostal dopředu, avšak Vladimír Višváder a René Vidner zůstali na štítě slánského mladíka. Lepší vstup do druhé série si Milan Mach nemohl snad ani přát. Praha se díky Richardu Wolffovi dostala na stejnou bodovou úroveň, avšak Slawomir Drabik se měl hned postarat o nápravu. Lepší start měl sice Piotr Protasiewicz, nicméně slánský závodník se v první zatáčce protáhl spodem dopředu. A nákladné mšenské eso se už podruhé vracelo do svého boxu s porážkou.

Slánský automat na trojku netrpěl celosvětovou krizí ani nadále. V osmé jízdě jej obsluhoval Martin Vaculík. Po vylétnutí pásky letěl rychle do čela. Leč Josef Franc zpacifikoval Lukáše Drymla, který se prve od roštu vracel k rychlé opravě ke vratům depa, i Filipa Šiteru. Charakteristicky žlutý motocykl pražského střelce se v úvodním výjezdu posunul před Martina Vaculíka.

Nicméně Slovák se udržel na vnitřní stopě a v nájezdu do druhé zatáčky šel zpátky do čela. Nicméně Josef Franc ho porazil vlastní zbraní. Ve druhém kole se v nájezdu do prvního oblouku náhle objevil po levici Martina Vaculíka. Vytlačil ho ven a záhy byl znovu první. Martin Vaculík se ho však držel jako přibitý. A v předposlední zatáčce rozhodl opět vnitřní stopou ve svůj prospěch.

Slaný unikal a unikal. Rozjížďka s číslem devět startovala dvakrát, poprvé se rozblikala červená světla vinou letmého startu. Sebastian Ulamek měl při repete honičku a na rošt přijel čase mínus dvacet sekund. Tím však seznam jeho potíží skončil, protože hrál opět velké sólo. Adrian Rymel za jeho zády měl plnou hlavu starostí s Alešem Drymlem, jemuž nakonec podlehl.

Jan Jaroš přivezl nulu a Mšeno zůstávalo poslední navzdory slabší chvilce domácích. Petr Vandírek neváhal ani na okamžik a Norbert Kosciuch sjížděl na dráhu v rozjížďce s číslem deset jako žolík. Tah mšenského kouče klapnul stoprocentně. Zpočátku vedl Luboš Tomíček, zatímco Norbert Kosciuch hájil druhou příčku před Hynkem Štichauerem. Ve druhém kole však dokázal zmobilizovat síly k útoku na čelo.

Svou snahu korunoval ve třetím kole korunoval v nájezdu do první zatáčky. Šest bodů vyřešilo mšenský problém jen dočasně a navíc středočeský celek poslalo pouze před Pardubice. Na začátku třetí série ukazovalo u Slaného dvacet bodů, u Prahy sedmnáct, Mšena patnáct a Pardubic jedenáct.

V rozjížďce s číslem jedenáct se své první dnešní prohry dočkal Martin Vaculík. V cíli byl dříve Piotr Protasiewicz, který dostal Mšeno do dočasné remízy s Prahou. „Blbě jsem odstartoval, navíc se vykroutila regulace spojky,“ vysvětloval slovenský závodník. „Ale vyhrajeme!“

Jeho slova však vůbec nemusela být prorocká, soupeři se na Slaný slétaly jako hladoví sršni na sladký bonbón. Richard Wolff ve dvanácté jízdě potvrdil, že mu svítkovské letiště kromobyčejně sedí. Po bezchybném startu inkasoval další tři body. Nicméně Tomáš Suchánek, jenž v předchozí jízdě musel opustit vedoucí příčku vinou prasklého řetězu, mu nedaroval ani metr. A Sebastian Ulamek s Filipem Šiterou stačili jen přihlížet!

Šanci domácích zvýšil ve třinácté jízdě Lukáš Dryml, když ve druhé zatáčce za sebou nechal Jana Jaroše. Prvního bodu se dočkal Martin Málek. Byl v cíli před Matějem Kůsem. Michal Dudek však vzápětí neskóroval vůbec. Norbert Kosciuch celá čtyři kola hlídal Josefa France a jak Praha, tak Mšeno se sápaly do čela.

Slawomir Drabik však odvrátil nebezpečí. V rozjížďce s číslem patnáct v první zatáčce podjel Hynka Štichauera a jako jediný zůstával neporažený i po třech sériích. Hynka Štichauera předstihl rovněž Adrian Rymel a pozice Pardubic byla nezáviděníhodná. Proti sedmadvaceti slánským, pětadvaceti pražským a třiadvaceti mšenským bodům mohli postavit jen svých osmnáct.

Pardubický expres dovezl jednobodové zpoždění
Nad pardubickou baštou se stahovala mračna. Domácí jsou zvyklí ve Svítkově zvítězit, i druhé místo je pokládáno za neúspěch. A nyní ne a ne se odlepit z poslední příčky. To by byla dokonalá potupa. Jenže do konce dnešního klání zbývala ještě celá desítka rozjížděk.

Šestnáctou jízdu však využil slánský Sebastian Ulamek, aby jednoznačným triumfem odvrátil bezprostřední hrozbu svého týmu. Norbert Kosciuch však díky druhému místu držel Mšeno na dostřel. Matěj Kůs na něj zkusil v první zatáčce zaútočit venkem, ale sám se stal obětí Hynka Štichauera.

Stačila však chvilka a všechno bylo jinak. František Kalina nechal stát René Vidnera a do sedmnácté jízdy místo něj poslal Lukáše Drymla v roli jokera. Domácí bojovník se této úlohy zhostil se ctí. Josef Franc se sice zpočátku snažil, avšak těžší převod se ukázal spíše na překážku. Nejmladší z rodu Drymlů mu záhy zmizel z dohledu.

A protože Vladimír Višváder nebodoval, díky šesti bodům dostihly Pardubice Mšeno. To však bylo bílému koníkovi málo. V další jízdě se Lukáš Dryml objevil na startovním roštu znovu. Výsledkem se stalo další velikánské sólo, Piotr Protasiewicz jako velký poražený a remíza s Prahou v průběžné klasifikaci.

Pardubickou lekci číslo tři vzápětí dal Aleš Dryml. Rovněž on vodil Luboše Tomíčka a Filipa Šiteru celá čtyři kola. A protože Martin Málek nebodoval stejně jako v osmnácté jízdě Michal Dudek, Pardubice dotáhly i Slaný. Během třech jízd ze čtvrté příčky do čela, to česká extraliga dlouho nepamatuje!

Nicméně i na domácí přišly nulové časy. V rozjížďce s číslem dvacet zůstal trčet vzadu Hynek Štichauer, bezprostředně po poslední přestávce také René Vidner. Jenže Pardubice stále nevypadávaly ze hry. Překonat je dokázaly jen Slaný s Prahou, Mšeno se dotáhlo na jejich úroveň. Dvacáté jízdě kraloval Martin Vaculík. Richard Wolff měl honičku stihnout dvouminutový limit, aby posléze udržel Jana Jaroše s Hynkem Štichauerem. V rozjížďce s číslem dvacet jedna se poprvé na první příčku prosadil Adrian Rymel, když celá čtyři kola hlídal Filipa Šiteru.

„V Pardubicích si najdu převod vždycky až na poslední jízdu,“ kroutil hlavou Filip Šitera, který během jediného výjezdu na dráhu zdvojnásobil své hubeňoučké konto. Petr Vandírek měl však jiné starosti. Mšeno se dělilo s Pardubicemi o třetí příčku a na vedoucí dvojici Slaný – Praha mu chyběly čtyři body.

Schylovalo se k vyvrcholení, jaké extraligový systém dle modelu světového poháru družstev ještě během své krátké existence neměl šanci nabídnout. V rozjížďce s číslem dvaadvacet předvedl nejlepší start Tomáš Suchánek. Ovšem Luboš Tomíček si nedopřál klidu, dokud jej na začátek druhého kola nepředstihl. A další senzace – Michal Dudek ohlídal Jana Jaroše.

Po dvou pražských triumfech přišel Slaný o vedení, nicméně dvoubodové manko nepředstavovalo důvod vázat oprátky. Pardubice a Mšeno však osnovaly své závěrečné ofenzívy. Slawomir Drabik ve třiadvacáté jízdě předvedl perfektní start, nicméně během dvou kol musel sledovat výfuky Norberta Kosciucha a létajícího Lukáše Drymla.

Navíc musel sám odrážet Richarda Wolffa, ale Pražan nakonec zůstal vzadu. „Ta nula mě mrzí, na Drabika jsem měl, dvě kola jsme bojovali,“ nechal se slyšet. Praha vedla už o jediný bod před Slaným a o dva před Pardubicemi. Mšeno jich ztrácelo už pět. A když Vladimír Višváder nedosáhl v předposlední jízdě ani na jeden bod, šance na pódium vzala definitivně za své.

Do cíle přijel jako první Aleš Dryml, i když se Martin Vaculík a Matěj Kůs ze všech sil snažili o opak. Pardubice, Slaný a Praha měly najednou po devětatřiceti bodech. Před poslední jízdou by se vzduch v boxech dal krájet a očekávání elektrizovalo všechny přítomné.

První byla ze hry Praha. Josef Franc upadl v první zatáčce a byl vyloučen. „Chtěl jsem zavřít Ulamka a projet to po lajně, ale nepovedlo se,“ sypal si popel na hlavu věčný optimista, po jehož tváři se tentokrát mihnul stín zklamání. Nečekaného utěšitele našel v nečekané osobě. „Škoda, že ho vyloučili,“ litoval Hynek Štichauer. „Poved‘ se mi super start a odjel jsem.“

Při repete zářil Piotr Protasiewicz. Pro vývoj závodu však bylo důležitější, že Hynek Štichauer nepředjel Sebastiana Ulamka. V první zatáčce se o to vehementně snažil, avšak zkušený Polák věděl, jak vysoká sázka je v banku. Slaný triumfoval rozdílem jediného bodu. Milan Mach, hlavní strůjce úspěchu, seděl po závodech v dodávce a vyplácel závodníky. Na tváři zasloužený úsměv a dokonce odmítal pozvání přátel na drink. Zda jeho taktika porazit systém světového poháru družstev jeho vlastní zbraní, přinese návrat zlatých slánských časů, dá dílčí odpověď už třetí kolo ve Mšeně.

Hlasy z depa
„Super, vyhráli jsme,“ jásal Martin Vaculík. „Je třeba tak dál. Škoda dvou jízd, které jsem nevyhrál. S Protasem jsem blbě odstartoval, pak se vykroutila regulace spojky. Těším se, že budeme vyhrávat dál. Nejen ve finále, ale non stop (smích).“

„Z první extraligy jsem docela zklamaný, i když jsme vyhráli,“ netajil se Martin Málek. „Čekal jsem od sebe lepší bodový zisk a taky, že mi pojede líp motorka. Od začátku až do konce jsem se dnes docela trápil. Ale to první místo je super a bylo to drama až do konce. Budu muset na sobě a na technice víc zapracovat a snad už to příště bude lepší.“

„Obě jízdy, co jsem dělal body, pohoda,“ liboval si Michal Dudek. „Máme dobrou pozici v tabulce, vyhráli jsme, doufejme, že to bude pokračovat.“

„No comment,“ nechtělo se příliš do řeči Aleši Drymlovi. „Zaplabůh, že to dopadlo, jak to dopadlo a vyškrábali jsme se z toho. Chtěli jsme vyhrát, z druhýho místa jsem zklamanej‘. Po iks letech jsme doma prohráli, ale na druhou stranu to vypadalo hůř. Pomohl nám joker. Štve mě to, že je to doma, pardubický závody se maj‘ vyhrávat.“

„Po zdravotní stránce je to už lepší,“ svěřil se Hynek Štichauer. „Znám dráhu, vím, jak nastavit motorky a není to tady fyzicky náročný. A Anglii mám problémy, dráhy jsou fyzicky náročný. Stisk se už zlepšuje, ale biceps je slabší. Chyběl nám nakonec bod, škoda, že Pepíčka vyloučili. Poved‘ se mi super start a odjel jsem. Ke konci už to byla jednokolejka a nagumovaná lajna. Jak někdo odjel, druhej‘ ho už nechyt‘. Ale na začátku můžeme bejt s druhým místem spokojený.“

„Dráha byla dobrá a dalo se předjíždět,“ řekl Richard Wolff. „Pro diváky to muselo bejt zajímavý. Až budeme účtovat sezónu, budeme dnešního závodu litovat. Body budou chybět. Ta nula mě mrzí, na Drabika jsem měl, dvě kola jsme bojovali. Z lajny jsem to promydlil. Ještě bych si vytknul jízdu s Vaculíkem. To jsem měl zúročit. Dvě kola jsme se tahali, jednou mě drsně zavřel. Dal jsem to na lajnu, ale jel venek.“

„Starty byly dobrý,“ pochvaloval si Josef Franc. „Dali jsme o zoubek těžší převod, ale nebylo to živý. Na poslední jízdu jsme dali, co předtím, ale šel jsem bohužel na držku a prohrál klukům první místo. Chtěl jsem zavřít Ulamka a projet to po lajně, ale nepovedlo se. Extraliga je sice mladá, ale když to budeme říkat devět závodů, titul bude v prdeli.“

„Jsme v Pardubicích,“ vysvětloval Filip Šitera příčinu svého hubeného bodového zisku. „Vůbec mi to tu nejde. Omlouvám se svýmu klubu, dědovi a sponzorům. Spravíme si náladu v Praze. Dnes jsem se hledal, o ničem jiným to nebylo.“

„Nemám náladu se bavit,“ odmítal Jan Jaroš jakékoliv otázky. „Nevím, co říct.“

1. AK Slaný   41
Slawomir Drabik, PL 3 3 3 0 1 10
Martin Vaculík, SK (ACCR) 3 3 2 3 2 13
Sebastian Ulamek, PL 3 3 1 3 2 12
Martin Málek 0 0 1 1 1 3
Michal Dudek 0 2 0 0 1 3
Roman Čejka   DNR
 
2. ZP Pardubice   40
René Vidner E 0 – – 0 0
Tomáš Suchánek 0 0 E 2 – 2 4
Lukáš Dryml 2 1 3 6* 3 3 18
Aleš Dryml 3 2 1 3 3 12
Hynek Štichauer 2 1 1 1 0 1 6
Václav Milík   DNR
 
3. PSK Olymp Praha   39
Josef Franc 2 2 2 2 X 8
Adrian Rymel 1 1 2 1 3 8
Luboš Tomíček 1 2 1 2 3 9
Richard Wolff 1 3 3 2 0 9
Matěj Kůs 3 1 0 0 1 5
Pavel Pučko   DNR
 
4. Grepl PDK Mšeno   36
Jan Jaroš 1 0 2 1 0 4
Norbert Kosciuch, PL 2 6* 3 2 2 15
Vladimír Višváder 0 1 0 0 0 1
Piotr Protasiewicz, PL 2 2 3 2 3 12
Filip Šitera 1 0 0 1 2 4
Pavel Fuksa   DNR

Aktuální tabulka prvního kola:

  závody malé body velké body
1. Slaný 1 41 4
2. Pardubice 1 40 3
3. Praha 1 39 2
4. Mšeno 1 36 1
NC Plzeň 0 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)