Nikdo nechce extraligového černého Petra

Pardubice – 29. dubna
V prvním kole extraligy, které dnes startuje v Pardubicích úvodním kláním, se ještě ani zdaleka neláme mistrovský chleba. Do finálové části si týmy odnesou tabulkové body odpovídající jedinému závodu, takže není důležité vystřílet veškerý střelný prach hned z počátku soutěže. Přesto je patrná snaha všech manažerů inkasovat na úvod co největší bodový příděl, aby černý Petr vyřazeného celku nezůstal právě v jejich rukou. Nahlášené sestavy tomu také plně odpovídají, a protože návrh gumové úlevy nedošel zatím legislativního požehnání, všechna družstva nasazují náhradníka.

Přitom právě v loňském roce, kdy měl systém SWC v české extralize premiéru, nebylo nasazení šestého borce v sestavě příliš časté. A to tím spíše, ukládají-li reglementy povinnost, aby jím byl junior s českou licencí, a personální krize české ploché dráhy zasáhla rovněž juniorskou scénu. Místo strategické pomoci se tak role šestého závodníka sestavy degradovala spíše do podoby nositele šesté pneumatiky pro družstvo, protože dle řádů je počet nových hran rovný dvojnásobku převzatých závodníků.

Petr Vandírek, mšenský kouč a zástupce středočeského klubu ve VV SPD, nyní přišel s iniciativou, aby každý tým měl šest nových pneumatik na závod bez ohledu, nasadí-li náhradníka, nebo nikoliv. K jeho návrhu se prozatím nevyjádřily všechny soutěžící týmy, nicméně kuloáry hovoří o pardubické podpoře.

Vstřícnost úřadujícího mistra je vcelku logická. Na soupisce má tři juniorské závodníky, z nichž ovšem Jana Račáková čeká na svou ostrou premiéru v sedle pětistovky. Václav Milík si při juniorských družstvech ve Slaném zlomil kličku, nicméně klub nevyužil možnosti stáhnout Pavla Fuksu ze mšenského hostování.

Václav Milík bude totiž náhradníkem, zatímco René Vidner bude v základní pětici. František Kalina si dnes vystačí pouze se svým mateřským jazykem, nebo Pardubice vstupují do extraligy v ryze českém složení. Největšími oporami celku se stanou oba bratři Drymlové, jimž mají sekundovat Hynek Štichauer a Tomáš Suchánek.

Co největší bodový příděl na úvod sezóny mají v plánu získat také Praha, Slaný a Mšeno, zatímco Plzeň si v Pardubicích už tradičně vybírá volný los. Olymp nastupuje dalo by se říct v tradiční sestavě. Josef Franc, Adrian Rymel, Luboš Tomíček, Richard Wolff a Matěj Kůs nejsou žádným obrovským překvapením a odrážejí aktuální výkonnost pražských borců. Určitou novinkou je snad pouze nasazení Pavla Pučka v roli náhradníka, který dostal přednost před ostřílenějším Martinem Gavendou.

Hovoříme-li o tradicích v otázce složení týmů, Slaný může být učebnicovým příkladem. Milan Mach se loni cítil citelně poškozen, když nový systém rozstřílel jeho vítěznou koncepci na cimpr campr. Slánský kouč však na poslední chvíli získal souhlas SMF, aby Martin Vaculík startoval u nás s českou licencí. Tím pádem není pokládán za cizince a hodně pomáhá slánskému týmu vyřešit problém hvězdného domácího juniora.

Připočteme-li Slawomira Drabika, Sebastiana Ulamka a Martina Málka, vybaví se snad každému zlatá slánská léta, která z dnešního družstva bezprostředně nezažili jen mladíci Michal Dudek a Roman Čejka. „Chceme být rovnocenným soupeřem všem ostatním a pokusit se o co nejlepší umístění,“ je prohlášení, které se loni z úst slánského kouče ozvat nemohlo.

Nebezpečně vypadá však i Mšeno. Díky angažmá Filipa Šitery vyřešil celek svou chronickou nemoc s názvem vysoko bodující český junior. Zbytek týmu je tvořen starými známými. Piotr Protasiewicz by měl být garantem tučného bodového konta a své si v mšenských službách už odvedli také Jan Jaroš, Norbert Kosciuch, Vladimír Višváder a Pavel Fuksa.

„Jede se to dvoukolově,“ uvědomuje si Petr Vandírek. A jeho další postřeh funguje jako feromon, který by měl diváky přitáhnout do svítkovských ochozů. „Všechny celky jsou nabité, a tak to může být hezký závod.“

Jak dnes v 18:00 nastoupí:

ZP Pardubice 1 René Vidner
  2 Tomáš Suchánek
  3 Lukáš Dryml
  4 Aleš Dryml
  5 Hynek Štichauer
  21 Václav Milík
 
AK Slaný 6 Slawomir Drabik, PL
  7 Martin Vaculík, SK (ACCR)
  8 Sebastian Ulamek, PL
  9 Martin Málek
  10 Michal Dudek
  22 Roman Čejka
 
PSK Olymp Praha 11 Josef Franc
  12 Adrian Rymel
  13 Luboš Tomíček
  14 Richard Wolff
  15 Matěj Kůs
  23 Pavel Pučko
 
Grepl PDK Mšeno 16 Jan Jaroš
  17 Norbert Kosciuch, PL
  18 Vladimír Višváder
  19 Piotr Protasiewicz, PL
  20 Filip Šitera
  24 Pavel Fuksa
 
PK Plzeň volný los

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Jiří Havlíček