Pardubice nenechaly svoji baštu padnout

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 4. května
Magnety natáčené k sobě stejně polarizovanou stranou připomínaly ve druhém extraligovém kole Pardubice, Praha a Slaný. Jakmile se totiž některý z těchto celků přiblížil tomu druhému, stíhaný rival mu okamžitě uskočil. A tak se dramatické rozjížďky vesměs neprojevovaly změnou pozic v průběžném pořadí. Pardubice udržely ve Svítkově svou neporazitelnost, Olymp skončil druhý a zůstal v čele tabulky a Slaný byl navzdory několika ofenzívám třetí. Plzeňská paní Štěstěna si ve středu evidentně vzala náhradní volno. Západočeský tým pronásledovaný defekty málem zůstal s jednociferným bodovým ziskem.


Olymp dobývá výsostné území úhlavního protivníka
Ještě ani neskončil trénink a na Plzeň dopadla první morová rána. Zdeněk Simota zadřel motor. A protože o víkendu se navlas stejná záležitost přihodila také jeho GM, neměl na čem jet. Svůj stroj mu půjčil kolega Filip Šitera. Na jeho přizpůsobení svým představám měli otec a syn Simotovi o něco více času. Po nástupu totiž ještě v prostorách startu a cíle předávali představitelé klubu pohár Mateji Ferjanovi za klíčový podíl na loňském titulu. Je škoda, že se Pardubice zapomněly podobně důstojným způsobem rozloučit s Radkem Smolíkem, jenž před svým letošním odchodem ze světa ploché dráhy vozil jejich vestu jedenáct sezón.

Ani na dráze se v první sérii Plzeňákům příliš nedařilo. Jejich kvartet dovezl dohromady čtyři body, na nichž se všichni podíleli rovnoměrným ziskem čtyř třetích míst. Přesto však stačil na Slaný. Milan Mach měl totiž po úvodní pětině ještě protáhlejší obličej než Václav Verner. Mariusz Puszakowski, Martin Málek a Jiří Štancl nedokázali při svém prvém vystoupení dovézt bod. A tak jediným aktivem středočeského týmu byly tři body
Sebastiana Ulamka. Inkasoval je za vítězství v rozjížďce s číslem dvě, kde navzdory pochroumaným kolenním vazům a šroubu v kotníku vodil soupeře od startu až do cíle.

U stolu hlavní bodové hostiny tak už od prvních fází zasedli domácí a Pražané. Antonín Šváb rozehrál závod svým suverénním triumfem. Za jeho záda se prosadil Marián Jirout. Ten nejprve na konci úvodního kola překonal Mariusze Puszakowského, aby posléze v další zatáčce za sebou nechal i Krzysztofa Stojanowského.

Cesta pražského Olympu se však zašmodrchala už ve druhé jízdě. Richard Wolff neujel ani tři kola a musel zastavit ze třetího místa. „Šestej zadřenej motor letošní sezóny,“ lamentoval později v depu. „Už nemám ani vindru.“ A tak nastoupili Pardubice. Artur Pietrzyk protnul metu hned za Sebastianem Ulamkem a dostal svůj celek do vedení. V něm jej posléze udržel i Tomáš Suchánek. Juniorskou rozjížďku ovládl už krátce po startu a na protilehlou rovinku vyjížděl už s bezmála desetimetrovým náskokem.

Olymp však zůstával v bitevním střehu. Luboš Tomíček odrazil všechny razantní nájezdy Filipa Šitery. Ve čtvrté jízdě pardubický náskok zvýšil Matej Ferjan, jenž vedoucí
příčku neopustil ani na sebekratší okamžik. Zdeněk Simota v prvém oblouku objel naráz Jiřího Štancla a Bohumila Brhela. Úřadující mistr republiky si to však nenechal líbit. Na protilehlé rovince druhého kola se dostal pod plzeňského juniora. V nájezdu do zatáčky u depa ho narovnal a složil svůj motocykl pod něho.

Tento manévr, nakonec ohodnocený dvěma body, jakoby předznamenal pražské směřování do průběžného čela. Po přestávce se však prosadil Jiří Štancl. Avšak pražský náhradník Pavel Ondrašík nasazený místo Richarda Wolffa, který měnil pohonný agregát svého stroje, se pustil do křížku s Mariánem Jiroutem. Zpočátku tahal pilku Pražan. Ovšem Marián Jirout se spodkem druhé zatáčky protáhl ve druhém kole před něho. Leč Pavel Ondrašík šetřil síly na závěrečný finiš. V něm udeřil takovým způsobem, že jej šachovnicový praporek uvítal o zlomeček sekundy dříve.

Rychlý start poslal v rozjížďce s číslem šest do vedení Artura Pietrzyka. Neméně bystrý Antonín Šváb, startující až od mantinelu, stihnul pouze druhé místo. A zdálo se být rozhodnuto. Ovšem Pražan si do předposlední zatáčky načasoval zdrcující útok. Zaskočený Polák nestačil reagovat a rázem byl druhý.


Jenže mnohem horší pohroma měla Pardubice potkat o jízdu později. Tomáši Suchánkovi tentokrát vůbec nevyšel start. Odjížděl až třetí, navíc ještě před koncem úvodního kola klesl i za Krzysztofa Stojanowského. Oproti pardubické nule vytěžila Praha maximum. Bohumil Brhel byl jediným, který dokázal postavit hráz Sebastianu Ulamkovi, prodravšímu se z posledního na čtvrté místo. Olymp se tak dostal do průběžného vedení. A zůstal tam, i když v osmé jízdě Matej Ferjan připisoval sobě i Pardubicím další trojku. Luboš Tomíček totiž rázně překonal v prvé zatáčce Roberta Mikolajczaka i Mariusze Puszakowského.

Slaný by taky rád
Olymp 17, Pardubice 16, Slaný 9 a Plzeň 6. Takové bylo průběžné pořadí po druhé sérii. A zatímco Plzeň dostala její chmurná série pěti čistých nul v řadě definitivně ze hry o režii závodu, Slaný zkusil přece jen tu a tam zvednout hlavu. Hlavním hrdinou rozjížďky s číslem devět se stal Sebastian Ulamek. Jeho start nebyl opět učebnicový, ale další taktika už ano. V prvém oblouku minul Luboše Tomíčka. Marián Jirout mu sice ve výjezdu zavřel vrata, nicméně ještě před koncem prvního okruhu musel tak jako tak své vedení Sebastianu Ulamkovi přepustit.


Přesto však Pardubice srovnaly bodový krok s Olympem. Pražané však ještě tentokrát nástup zachytili. Bohumil Brhel v desáté jízdě mistrovsky vyučil Artura Pietrzyka. Pardubický Polák sice zkusil útok zvnějšku protilehlé rovinky, ale neuspěl. A tak jel na druhé pozici a byl rád, že jej neohrozil Mariusz Puszakowski. Toho totiž téměř dvě kola držel Filip Šitera.

Pardubická motivace vyhrát podnik před domácím publikem však byla veliká. Až taková, že ve skvělé formě jedoucí Tomáš Suchánek připravil Antonína Švába v jedenácté jízdě o punc neporazitelnosti. Vzájemné skóre odvěkých klubových rivalů tak bylo opět srovnáno. Nicméně Matej Ferjan vzápětí svým vítězstvím přiklonil jazýček vah na pardubickou stranu. Tentokrát už definitivně, by ještě nikdo nemohl tušit, že k žádné další změně pořadí už nedojde.

Zasáhnout do soukromé války Pardubic s Prahou toužil i Slaný. Do dvanácté jízdy proto Milan Mach poslal taktickou rezervu Sebastiana Ulamka. Někdejší účastník cyklu
Grand Prix tentokrát odstartoval nejlépe. Nicméně přesto se stal spíše ambasadorem pardubického celku než trubadúrem ofenzívy domácích. Neudržel totiž za svými zády Mateje Ferjana, ale Pavla Ondrašíka ano. A tak se svým způsobem také jeho zásluhou Pardubice vzdálily Praze už o dva body.

Ovšem Milan Mach ještě nevystřílel všechen svůj střelný prach. V rozjížďce s číslem třináct nejlépe odstartoval Jiří Štancl. Jenže pardubické letiště jeho tělesné konstituci nevyhovuje tolik, jako malé dráhy. V první zatáčce se kolem něho jen přesypali Krzysztof Stojanowski a Artur Pietrzyk. Dopředu se dral i Luboš Tomíček, který Jiřího Štancla podjel ve druhé zatáčce.

Ve čtrnácté jízdě útok Slaného klapnul již téměř dokonale. Takticky nasazený Mariusz Puszakowski se po vylétnutí pásky dostal do vedení. V prvé zatáčce se pod něho vecpal Marián Jirout a ve výjezdu šel do čela. Slaný se však začal přibližovat Olympu. Bohumil Brhel tentokrát neměl motocykl v nejlepší kondici a projel cílem jako poslední.

Porážky Pražanů slánskými závodníky však pokračovaly i nadále. A zcela v duchu pořekadla o těch dvou rváčích, z nichž má prospěch třetí, nezúčastněný, se pardubický náskok
začal zvyšovat. V rozjížďce s číslem patnáct nadchnul domácí ochozy Tomáš Suchánek. Hned po vylétnutí pásky se dostal do čela a útočící Mariusz Puszakowski, Richard Wolff a Zdeněk Simota za ním vláli jako prapor na žerdi za větrného dne.

Pořadím však zamíchal jen Zdeněk Simota. Ve třetím kole se dostal před Richarda Wolffa, nicméně jen na pár metrů. O okruh později se plzeňský junior znovu dostal na třetí místo a hned se pustil i do Mariusze Puszakowského. Nicméně technika se postavila proti jeho záměru. Nejenže Slaňáka nepřekonal, ale v posledním oblouku mu předjetí opět oplatil i Richard Wolff. Plzeňák projel cílem setrvačností a bez bodů. Svým způsobem jen podtrhnul trápení svého družstva.

S koncem čtvrté série slánský útok kulminoval. Sebastian Ulamek vyhrál šestnáctou jízdu ve stylu start – cíl. By Antonín Šváb nakonec předčil Mateje Ferjana, Slaný stáhnul Olymp na rozdíl pěti bodů.

Vše zůstalo zachováno
Jenže ani závěrečná čtveřice nominovaných jízd nic nového na pořadí nezměnila. Dramatickou sedmnáctou rozjížďku rozehrál nejlépe Artur Pietrzyk. Jiří Štancl nasazený jako taktická rezerva se však v prvé zatáčce dostal ze čtvrté příčky za jeho záda. Ve výjezdu už byl
těsně po jeho boku, aby v následujícím oblouku už vedl.

Pardubický Polák se však ze svou ztrátou nehodlal smířit. V první zatáčce druhého kola už byl zpátky na vedoucí pozici. A dopředu se dral rovněž Richard Wolff. Ve třetím kole rychle pokořil jak Jiřího Štancla, tak Artura Pietrzyka. Vše ale skončilo Pietrzykovým pádem v poslední zatáčce.

Jiří Štancl šel na start hned v následující rozjížďce. Tentokrát zvládl start nejlépe ze všech. V prvé zatáčce odvrátil nájezd Mariána Jirouta, leč o kolo později mu na stejném místě podlehl. Ve třetím kole se před něho dostal i Luboš Tomíček. A pořadí Pardubice – Praha – Slaný a Plzeň tak bylo definitivně zpečetěno.

A aby snad nikdo nemohl pochybovat, že se zlaté věnce dostanou do rukou nepovolaných, Tomáš Suchánek hladce vyhrál rozjížďku s číslem devatenáct. Bohumil Brhel v prvé zatáčce objel Mariusze Puszakowského a také on tak potvrdil rozložení sil v celém závodě.

Slanému už pak nepomohl ani závěrečný triumf Sebastiana Ulamka, který už krátce po startu zmařil útočné ambice Antonína Švába. Ve druhé zatáčce podjel Matej Ferjan Krzysztofa Stojanowského. Ten smolné vystoupení Plzně nakonec podtrhnul defektem ve třetím kole.


Hlasy z depa
„Dobrý,“ takové skromné bývá většinou hodnocení úspěšného závodu ústy Tomáše Suchánka. A nejinak tomu bylo také po druhé extralize. „Podařilo se nám vyhrát. Body jsem měl taky, až na tu jednu jízdu. V ní jsem měl trošku rozladěnej karbec. Když jsem v prvním vinglu dojel na venek a dostal cejchu, zadusilo se to. A už to nechci dohnat. Navíc to byla nejtěžší jízda.“ Objeví se pardubický junior také v dalších extraligových kolech? „V Plzni pojedu,“ svěřil se. „Proto jsem zatím ještě neodjel do Anglie. Jaký bude v Plzni výsledek, nevím. Mám druhej motor udělanej podobně jako tenhle. Záleží na sestavě, ale snad zase vyhrajeme. Titul by byl dobrej.“

„Jak to bylo s tou první jízdou, víš,“ začal hodnocení závodu ze svého úhlu pohledu Richard Wolff. „Naštěstí Olda Řezníček pro mě měl další motor, co se zadřel minulej tejden. Trenér mě stáhnul ze závodu a tak byl čas ten motor přehodit. Nevěděl jsem, byl udělanej, takže hup. Nejdřív to nebylo vyladěný, pak jsem to však vychytal. Dráha byla mokrá a těžká a
v prvním vinglu jsem málem upad‘. Ale potom jsem vsadil vše na jednu kartu. A po lajně mi to vyšlo. Takže dobrý, jsem rád za výsledek.“ Nicméně Richard Wolff má stále problémy technického rázu. „Pokud se týká motorů, jsem na dně,“ řekl bez obalu. „Opakuje se loňská patálie a v maximálním měřítku. Šest zadřenejch motorů od třech ladičů svědčí, že je to souhra náhod. Nejhorší je to, že je zadírám při prvních rozjížďkách. Finančně je to už v prdeli. Potřebuju motor, aby vydržel deset závodů a já se zmátořil.“ A jaký je nejbližší program pražského závodníka? „Teď tady budu až do pondělka,“ svěřil se. „Zejtra si chci zatrénovat. Potřeboval bych, aby mi klub vyšel vstříc. Máme tichou dohodu uzavřenou předtím, než jsem šel do Anglie, že pojedu všechny extraligy. Teď bych ale Plzeň potřeboval vynechat. Během tý pauzy dám všechno dohromady.“

„Vůbec jsem se nesvezl,“ konstatoval cestou od stupňů vítězů Jiří Štancl. „Zazávodil
jsem si, ale nevím… Startovalo to krásně, ale potřebujeme to ještě doladit, abych stíhal. Jsem prostě těžkej, ne pomalej.“ Eso skotského Glasgow se v Čechách objeví opět příští středu. „Už se těším do Plzně,“ rozzářil se. „Byl jsem tam naposled někdy v osmadevadesátým na semifinále jednotlivců. Je to jedna z těch malejch drah, kde mi to půjde lepší než v Pardubicích na letišti. Teď se vracím do Anglie, v pátek a v neděli tam mám závody a ve středu jsem zase tady.“

„V Itálii jsem zadřel GM, tady o tréninku Jawu,“ povzdechl si Zdeněk Simota. „Jel jsem na Filipově motorce. A to nemělo s motorkou nic společnýho. Sice jsem si tam dal svou sedačku, ale na cizí motorce je to všechno jiný. Ty defekty byly asi karburátorem. Zkoušel jsem tam svoje karburátory, ale ani s jedním to nefungovalo.“ Technika tedy plzeňskému junioru komplikuje život. „Mám teď dva zadřený motory a dva zůstaly v Anglii,“ popsal nepříjemou situaci Zdeněk Simota. „V neděli jedu do Anglie a tak se Láďa Dvořák asi bude muset hodně snažit (smích). V pondělí jedu v Readingu a pak se vracím na extraligu. Snad to v Plzni bude jiný než dnes.“

1. AMK ZP Pardubice   42
Matej Ferjan 3 3 3 1 1 11
Tomáš Suchánek 3 0 3 3 3 12
Artur Pietrzyk 2 2 2 2 F 8
Marián Jirout 2 1 2 3 3 11
Hynek Štichauer   DNR
 
2. PSK Olymp Praha   37
Antonín Šváb 3 3 2 2 2 12
Richard Wolff E – – 1 3 4
Bohumil Brhel 2 3 3 0 2 10
Luboš Tomíček 2 2 1 1 2 8
Pavel Ondrašík 2 1 3
 
3. AK Slaný   30
Sebastian Ulamek 3 2 3 2 3 3 16
Mariusz Puszakowski 0 1 1 2 2 1 7
Martin Málek 0 0 – – – 0
Jiří Štancl 0 3 1 0 2 1 7
Patrik Linhart   DNR
 
4. PK Plzeň   11
Filip Šitera 1 0 0 – 1 2
Zdeněk Simota 1 1 0 0 E 2
Robert Mikolajczak 1 0 – 1 0 2
Krzysztof Stojanowski 1 1 0 3 0 E 5
Vladimír Višváder 0 0

Aktuální extraligová tabulka:

1. Praha 72 7
2. Pardubice 69 6
3. Slaný 64 5
4. Plzeň 35 2

Foto: Pavel Fišer