David Pacalaj a Michal Tomka rozhodli o svém titulu šachmatem na pražský úkor

Žarnovica – 8. července
Včerejšek tvrdě knockoutoval pardubické aspirace na domácí zlato v juniorských družstvech. Nejprve se omluvil Lars Skupieň, že je zraněný. Lubomír Vozár přímo v žarnovických boxech během evropského poháru narychlo domluvil Artjoma Trofimovse. Sotva Lotyšovi zajistil nocleh, okolo poledne mu zazvonil telefon se jménem Patrika Mikela. Ten bohužel musel dementovat dopolední informaci, že může jet, protože pád při svitavské první lize poškodil i nerv a pardubický junior se nemohl ani postavit. Nezbylo než jednu pardubickou dvojici odhlásit. Jenže štěstí nepřálo ani té druhé. Josef Novák přišel v jedenácté jízdě o motor, zatímco jeho kolega Michal Danko z ní byl po pádu ve stabilizovaném stavu transportován na vyšetření, které mělo potvrdit, že je v pořádku. Díky šesti dvojicím se změnil formát závodu, v němž tempo udávala Praha spolu s oběma domácími páry. První z klíčových duelů přinesla rozjížďka s číslem pět, v níž Petr Chlupáč a Jan Kvěch na hlavu porazili Jakuba Valkoviče s Jánem Mihálikem. V sedmé jízdě David Pacalaj odrazil pražský nápor, zatímco Michal Tomka nelamentoval nad zpackaným startem, nýbrž ve druhém kola poslal Petra Chlupáče za svá záda. V té chvíli Žarnovičané z prvního páru již jednou nohou stáli na mistrovském pódiu. Druhou na něj vyskočili až v závěrečné rozjížďce s číslem patnáct. Museli se v ní vypořádat se svými klubovými kolegy. Jakub Valkovič a Ján Mihálik stále živili šanci na lepší než třetí místo, nicméně David Pacalaj a Michal Tomka je porazili maximálním možným způsobem 5:1, takže se stali prvními plochodrážníky, kteří vůbec kdy postavili Žarnovicu na český trůn v nějaké kolektivní soutěži.

Zleva Jan Kvěch, Petr Chlupáč, Michal Tomka, David Pacalaj, Jakub Valkovič a Ján Mihálik

Třetí vítězství nechává Davida Pacalaje a Michala Tomku na čele

Všichni účastníci pohromadě

Včera se závodníci sedmi zemí chystali na premiéru evropského poháru dvojic poskládaných ze závodníků mladších devatenácti let. A přitom se na pozadí jejich příprav rozhodovalo o podobě dnešního mistrovství republiky juniorských družstev. A to nejen o personálním složení, nýbrž i o formuli vlastního závodu.

„Patrik Mikel se nepostaví na nohu,“ svěřoval se Lubomír Vozár krátce po dnešním poledni. „Včera ráno byl ještě po tom pátečním pádu ve Svitavách v pohodě, ale okolo oběda už ne. Volal mi, že tam má skříplý nějaký nerv.“

Petr Chlupáč (bílá) a Jan Kvěch (žlutá) míří pro svých prvních pět bodů

Domluvená rošáda Larse Skupieně, jenž byl dle vyjádření klubu zraněný, za Artjoma Trofimovse rázem padla. Pardubice slíbily účast žarnovického Michala Danka ve své druhé dvojici po boku Josefa Nováka. Nicméně po odstoupení Patrika Mikela neměly první pár a hledat náhradu v krátkém časovém úseku bylo nemožné.

Start druhé jízdy: zleva Michal Tomka, Pavel Čermák, David Pacalaj a Daniel Klíma

Mnohem efektivnější bylo za daných okolností nechat závod se šesti dvojicemi a modifikovat jeho rozpis na patnáct rozjížděk, během nichž se každý tandem utkal s každým druhým. Pochopitelně bez sestavy Patrik Mikel – Artjom Trofimovs přišel dnešní mítink o žhavého favorita na zlato, nicméně na druhou stranu se náramně vyrovnal.

Ján Mihálik (červená) podjíždí kopřivnické debutanty Jana Macka (bílá) a Romana Marka (žlutá)

Úvodní série vyprofilovala trojici favoritů, kteří se svými soupeři naložili nemilosrdně. Nechali jim po jediném bodu, zatímco sami si nahamonili maximálních pět. Jako první se tímto způsobem projevili Petr Chlupáč a Janem Kvěchem, kteří od startu změřili Josefa Nováka s Michalem Dankem.

Vzápětí šel nezadržitelně do čela David Pacalaj. Michal Tomka musel dohánět své postartovní zpoždění, avšak v první zatáčce nejprve předčil Pavla Čermáka, aby ve výjezdu podjel i Michala Tomku. A konečně ve třetí jízdě druhý žarnovický tandem Jakub Valkovič – Ján Mihálik odvedl kopřivnické debutanty Jana Macka a Romana Marka.

David Pacalaj (červená) a Michal Tomka (modrá) si vyšlápli na Josefa Nováka (bílá) s Michalem Dankem (žlutá)

V rozjížďce s číslem čtyři se Michal Danko po startu pohyboval hned za vedoucím Davidem Pacalajem, nicméně jeho jmenovec Tomka jej již v první zatáčce jednoznačně odkázal za svá záda. První domácí pár se tím pádem dostal na deset bodů, což ihned v rozjížďce s číslem pět napodobili i Pražané. Ti však při svém druhém triumfu 5:1 přistřihli křidélka Žarnovici 2.

Petr Chlupáč (modrá) pohledem kontroluje Jakuba Valkoviče (žlutá) s Jánem Mihálikem (bílá)

Přitom ale Jakub Valkovič odstartoval rovnou za Janem Kvěchem. „Start se mi vydařil, akorát mi chyběla rychlost,“ vysvětloval později v depu, proč se Petr Chlupáč přehnal okolo něho po vnější straně již v prvním oblouku.  Zásadní vliv na dnešní výsledek měla ale rozjížďka s číslem sedm, v níž se Žarnovica 1 utkala s pražskou Markétou.

Michal Tomka kvituje vítězství svého týmu nad Pražany v rozjížďce s číslem sedm:

„Dobrý, konečně letos dobrý výsledek! Byl jsem překvapený, že po lajně to jelo rychleji než po venku. Kdyby tam bylo místo, dal bych to tam i Kvěchúnovi. Teď to jen neposrat a můžeme jít na bednu!“

Klíčový moment pro titul – David Pacalaj (červená) vede před Janem Kvěchem (žlutá), zatímco Michal Tomka (modrá) dotírá na Petra Chlupáče (bílá)

Opět ji zcela ovládl David Pacalaj. „Byla to těžká rozjížďka,“ uvažoval později v depu, kde si vyhradil tradiční vaculíkovský box hned vedle budovy se zázemím. „Ale ukázalo se, že jsme dobře nastavili motorku.“

V tomto směru David Pacalaj rozhodně nelhal, protože již v úvodním kole si vypracoval rozhodující náskok. Za něho zády však panovala mela. Pražané před sebe nechtěli pustit Michala Tomku, jemuž se nepovedl průnik spodní stranou první zatáčky. Nicméně domácí borec nesložil zbraně a ve druhém kole podjel Petr Chlupáče. První žarnovická dvojice sice ztratila svůj první bod, ale před svými posledními dvěma starty měla na Pražany dva k dobru.

 

Trenér nechává volný prostor bez týmové strategie

Jakub Valkovič (žlutá) má za svými zády Pavla Čermáka (červená), Daniela Klímu (modrá) a Jána Mihálika (bílá)

Podobným vývojem procházeli i Žarnovičané z druhého páru, jenž si navzdory bodovým ztrátám dláždili cestu na nejnižší stupínek pódia. Jakuba Valkoviče a Jána Mihálika v osmé jízdě od sebe oddělil Daniel Klíma. Jeho divišovský kolega Pavel Čermák však měl zakleté místo v úvodní zatáčce, kde dnes třikrát upadl.

Naposledy se tak stalo v desáté jízdě, v níž Divišovské na hlavu porazili Pražané. Předtím Josef Novák a Michal Danko vytěžili pět bodů z utkání s Kopřivnicí, v němž Jan Macek připisoval svůj poslední dnešní bod, jelikož těsně před cílem zadřel motor. Pardubice srovnaly krok s Divišovem, avšak další okolnosti jim zabránily středočeskému týmu konkurovat v boji o čtvrté místo.

První zatáčka jakoby byla pro Pavla Čermáka dnes zakletá

Pro rozjížďku s číslem jedenáct si Ján Mihálik vyměnil motocykl. Vyplatilo se, protože se spolu s Jakubem Valkovičem vystřelil do vedení. Nicméně v první zatáčce se okolo obou prohnal Michal Danko jako, kdyby je potkal. Jakub Valkovič se před svého kolegu oblečeného v pardubické vestě vrátil o kolo později. Svůj odstup snižoval rovněž Ján Mihálik.

Josef Novák komentuje melu, co se před jeho očima strhla v jedenácté jízdě:

„V ten moment, když jsem viděl, jak padaj‘, jsem to moh‘ jenom složit. Jednoho jsem trefil já, druhýho motorka, ale už to bylo v malý rychlosti.“

Michal Danko (žlutá) vede jedenáctou jízdu před Jánem Mihálikem

Ve třetím okruhu to však Michala Danka natáhlo na mantinel. Mladý závodník upadl stejně jako Ján Mihálik a jinou šanci než složit motocykl na zem neměl ani Josef Novák. Všichni aktéři se postavili na nohy vyjma Michala Danka. „Hýbe vším, ale stěžuje si na pánev,“ šířily se informace depem.

Zdravotníci jej uložili do stabilizované polohy, ve které si jej převzala osádka vrtulníku, aby jej převezla do nemocnice v Banské Bystrici, kde se podezření na zranění vážnějšího charakteru zaplaťpánbůh nepotvrdila. Sotva červenobílý Bell 429 zmizel z žarnovické oblohy, sudí Lubomír Hajdóny dal pokyn k repete jedenácté jízdy.

Na zemi skončili tři závodníci

Z třech zbývajících účastníků zbyly jen dva, protože Josef Novák zůstal stát na startovním roštu. „Je po motoru,“ rozhodil v depu rukama, zatímco si Ján Mihálik s Jakubem Valkovičem přivezli pět klíčových bodů. Nezaváhali ani ostatní favorité. David Pacalaj s Michalem Tomkou nedali v rozjížďce s číslem dvanáct šanci Romanu Markovi a stejně tak s jediným zbývajícím kopřivnickým závodníkem naložili Petr Chlupáč a Jan Kvěch ve třinácté jízdě.

Vrtulník Bell 429 s Michalem Dankem na palubě startuje do Banské Bystrice

Pražané skončili svou pouť s dvaadvaceti body a už mohli jen vyčkávat výsledku duelu obou žarnovických sestav v patnácté jízdě. Ještě předtím Daniel Klíma v úvodním oblouku objel Josefa Nováka, aby stvrdil konečné čtvrté místo pro Divišov. Pardubičana neopustila smůla. Avšak ve svém neštěstí přesto našel kousíček štěstíčka, protože se mu primární řetěz roztrhnul až při průjezdu cílem.

Pády Michala Tomky (modrá) a Jána Miháliky nakonec neměly na výsledek rozjížďky s číslem patnáct žádný vliv

A pak již mohla čtveřice domácích juniorů na start rozjížďky s číslem patnáct, aby s definitivní platností určila obsazení jednotlivých stupínků pódia. Ján Mihálik s Jakubem Valkovičem měli čtvrté místo už jisté, nicméně v případě svého vítězství by Davida Pacalaje s Michalem Tomkou poslali do rozjezdu o titul s Pražany.

Poslední jízda byla konečně odstartována: zleva Jakub Valkovič, Michal Tomka, Ján Mihálik a David Pacalaj

Ján Daniel na otázku, zda stanovil týmovou režii, jen zakroutil hlavou. Dopředu vypálil David Pacalaj, Jakub Valkovič hned za ním. Jenže v první zatáčce upadl Michal Tomka a nezávisle na něm asi o vteřinku později i Ján Mihálik, jenž jel třetí. Lubomír Hajdóny byl velkorysý. A konec konců, vzhledem k faktu, že dnes za pád v první zatáčce nikoho nevyloučil, nešlo jeho verdiktu nic vytknout.

Ján Mihálik (bílá) gratuluje Michalu Tomkovi (modrá)

Při repete selhala páska a teprve napotřetí vystřelila žarnovická čtyřka dopředu. David Pacalaj neomylně mířil zkompletovat své patnáctibodové maximum, které by samo o sobě stačilo na zlato. Jenže Michal Tomka se nesmířil s polovičatým řešením. V první zatáčce podjel Jána Mihálika i Jakuba Valkoviče, jenž se marně snažili zvenčí předčit Davida Pacalaje. Po pár sekundách již první žarnovický tandem projížděl cílem jako český šampión s plnou parádou.

 

Hlasy z depa

David Pacalaj a Michal Tomka spolu dojeli k českému titulu

„Škoda, že to takhle nedopadlo včera,“ vracel se David Pacalaj ve svých komentářích ještě k evropskému poháru, jímž sobotní program juniorských dvojic v Žarnovici začal. „Dráha byla dobrá, škoda, že se to nepovedlo, soupeři byli lepší. Dneska nám to vyšlo, děkuju všem z naší rodiny, trenérovi a lidem, co se starali o dráhu.“

„Super, super,“ bilancoval Michal Tomka titul za použitím samých superlativů. „Teď to bylo tvrdé, v prvním výjezdu jsem to zasednul a motorka jen letěla. Jsem nadmíru spokojený, vyhráli jsme. První titul, dobrý pocit, na to bych si zvyknul hodně rychle (smích).“

Jan Kvěch jezdí před Petrem Chlupáčem

„Pěkný závody,“ říkal Jan Kvěch. „Nepovedla se nám jedna jízda a to rozhodlo. Ale měli jsme debut v šampionátu a druhý místo, jsme rádi. Jak říkám, škoda jedný jízdy, ta se nepovedla, ale jsou to závody.“

Jan Kvěch a Petr Chlupáč jsou vicemistry

„Závody byly hezký,“ ztotožnil se Petr Chlupáč se svým kolegou. „Myslím si ale, že je na člověku znát, když jede čtyři závody za sebou. Jde o to, jak se vyspí a to dnes nebylo ono. Závody jinak hezký, lidi byli spokojený, takže dobrý. Škoda tý jedný jízdy, stačilo Michala zavřít a bylo by to.“

Jakub Valkovič si pochvaloval nastavení motocyklu

„Pěkný to bylo,“ konstatoval Jakub Valkovič. „Povedla se bedna. Všechno bylo super, trefili jsme nastavení, letělo to od startu. Jsem rád, že jsme to dotáhli do konce. Na Pražáky se mi vydařil start, akorát mi chyběla rychlost.“

Ján Mihálik (bílá) po boku Jakuba Valkoviče

„První tři jízdy to bylo takové, že jsem jel jinou motorku než včera,“ líčil Ján Mihálik. „To jsem byl spokojený, ale tahle motorka nechtěla jet. Rychle jsme na čtvrtou jízdu vyměnili motorku a start bylo o něčem jiném. Motorka byla rychlá. Dokázali jsme zamíchat karty i s vítězi.“

Daniel Klíma bral další zkušenosti na dráze, kde ještě nestartoval

„Dobrý závody,“ pochvaloval si Daniel Klíma. „Závody se povedly, mohlo to bejt lepší. Je to škoda. V poslední jízdě jsem se bál, že Pepu nepředjedu, ale povedlo se to.“

„Jedna motorka v hajzlu, na druhý mi prask‘ primár v cíli,“ povzdechl si Josef Novák. „Já nevím co k tomu říct, takový divný závody. Nedařilo se nic, spíš taková smůla dneska.“

David Pacalaj (červená) míří ke klíčovému triumfu v sedmé jízdě, zatímco Michal Tomka (modrá) útočí na Petra Chlupáče (bílá) a Jana Kvěcha (žlutá)
1. SC Žarnovica 1 24
David Pacalaj 3 3 3 3 3 15
Michal Tomka 2 2 1 2 2 9(4)
2. AK Markéta Praha 22
Petr Chlupáč 3 3 0 2 2 10(2)
Jan Kvěch 2 2 2 3 3 12(2)
3. SC Žarnovica 2 16
Ján Mihálik 2 0 1 3 1 7(1)
Jakub Valkovič 3 1 3 2 0 9(1)
5. AK Divišov 12
Pavel Čermák F 1 F 0 1 2
Daniel Klíma 1 3 2 1 3 10
6. AMK ZP Pardubice 9
Josef Novák 1 0 3 /E 2 6
Michal Danko 0 1 2 X – 3(1)
7. AK Kopřivnice 6
Jan Macek 1 2 1 – – 4
Roman Marek 0 0 0 1 1 2
Michal Danko (2) vede jedenáctou jízdu před Jakubem Valkovičem (10), Jánem Mihálikem (9) a Josefem Novákem (1)

Foto: Karel Herman

Daniel Klíma ujíždí Josefu Novákovi, který bude za chvíli hovořit o štěstí, protože primární řetěz mu praskne až v cíli