Jaroslav Vaníček ztratil bod, nejvyšší stupínek nikoliv

Chabařovice – 24. června
Nedělní ráno bylo chmurné. Mlžné opary úplně překryly hory, které přidávají chabařovickému stadiónu na půvabu. Z šedivého nebe tu a tam ještě ukápla kapička, jakoby mraky plakaly nad vodou, kterou poztrácely během nočního slejváku. Oba ovály však byly mistrovsky připraveny, jak je ostatně na ústeckém předměstí dobrým zvykem. Oslavy místních jubileí odstartovali kolibříci pátým dílem svého republikového mistrovství na krátkých drahách. Jaroslav Vaníček sice v desáté jízdě musel smeknout před Janem Jeníčkem, avšak ve finále A si spravil chuť dalším triumfem za dvojnásobné body, čímž svůj obří náskok na hrotu aktuální klasifikace ještě zvýšil. Druhý projížděl pod metou Vojtěch Šachl, který v prvním výjezdu za svá záda poslal Jana Jeníčka.

Vojtěch Šachl, Jaroslav Vaníček a Jan Jeníček na stupních vítězů

Spory o pořadí páté jízdy

Vojtěch Šachl (modrá) dotírá na Jaroslava Vaníčka

Těsně před devátou se u chabařovické brány zastavily dvě dodávky. Německé espézetky daly najevo, že se startovní listina pátého dílu doznala změny, které pospíchají zalepit míšeňští závodníci. Bruno Thomas zastoupil za nepřítomného Luboše Krejču, zatímco Manuel Rau vyplnil volnou kolonku u čísla devět.

Úvodní série žádná velká překvapení nepřinesla. Bruno Belan potvrdil, že jej rekonvalescence přibrzdila jen maličko a s přehledem vyhrál rozjížďku s číslem jedna. Podobně si hned vzápětí počínal rovněž Jaroslav Vaníček ovšem s tím rozdílem, že mu Vojtěch Šachl nedopřál ani vteřinku klidu. A do třetice si trojku do depa dovezl Jan Jeníček.

Jan Jeníček vstoupil do závodu vítězstvím

Rozpis svedl trojici úvodních vítězů již na startovní rošt páté jízdy. Jaroslav Vaníček znovu nezaváhal a opět jezdil první od vylétnutí pásky až po odmávnutí šachovnicovou vlajkou. Bruno Belan byl druhý, ale musel čelit náporu Jana Jeníčka. Pardubičan však všechno na poslední zatáčku.

Vskutku se hnal dopředu a z depa se zdálo, že svůj manévr nestihnul dotáhnout do úspěšného konce. Stejné pořadí ohlásil i spíkr Miloslav Čmejla a potvrdili jej i samotní závodníci. Nicméně Adam Jacksh to viděl ze svého místa obráceně. A přestože Jan Jeníček stále tvrdil, že byl třetí, dostal dva body.

Jan Jeníček brání vedení před Bruno Belanem

Tím pádem na čele aktuální klasifikace zůstal Jaroslav Vaníček sám. Jan Jeníček mohl kalkulovat s pěti, Bruno Belan se čtyřmi. Vojtěch Šachl opanoval čtvrtou jízdu a měl rovněž pět. Pořádný proud na jeho mlýn pustilo vítězství v rozjížďce s číslem devět.

Jaroslav Vaníček se ze sedmé jízdy vracel coby vítěz již potřetí. Hned na to, Jan Jeníček odvedl Bruno Belana a tentokrát nemohlo být o jejich pořadí sebemenšího sporu. Slaňákovy ambice na finále A začaly vadnout, zatímco triumvirát Jaroslav Vaníček, Vojtěch Šachl a Jan Jeníček mířil vstříc rozjížďce o stupně vítězů naprosto neomylně.

 

Další zářez Jaroslava Vaníčka

Jan Jeníček připravil Jaroslava Vaníčka o bod

V rozjížďce s číslem deset nejlépe odstartoval Jan Jeníček. Rychle zamířil do první zatáčky a kolem vnitřní čáry rychle ven, takže jej Jaroslav Vaníček zvenčí nemohl stihnout. K Pražanově cti ale sloužilo, že svého konkurenta proháněl až do cíle, kde ovšem musel přiznat porážku.

Oba však byli díky jedenácti bodům naprosto nezpochybnitelnými účastníky finále A. Jeho obsazení se uzavřelo jedenáctou jízdou. Bruno Belanovi už nepomohlo ani suverénní vítězství před Vojtěchem Šachlem, jelikož devět bodů bylo prostě málo. Zato divišovskému závodníkovi, který náskok vedoucího Slaňáka stahoval, komfortně stačila i druhá příčka.

Bruno Belan vede před Vojtěchem Šachlem a Manuelem Rau

Vojtěch Zamazal uzavřel základní část. v první zatáčce rozjížďky s číslem dvanáct objel Jakuba Exlera, jehož v posledním oblouku pokořil rovněž Adam Nejezchleba. A pak po krátké úpravě následovala finálová část.

Start céčka se musel opakovat, když se Jakub Exler poněkud ulil. Repete poté kraloval Bruno Thomas, zatímco Jakub Exler tentokrát nedal Adamu Nejezchlebovi ani náznak šance. Béčku kraloval Bruno Belan, když do cíle dovedl za sebou Vojtěcha Zamazala a Manuela Rau.

Vojtěch Šachl ve finále A před sebe nepustil Jana Jeníčka

Finále A opět přineslo sólo Jaroslava Vaníčka, jenž triumfoval stylem start – cíl. Vojtěch Šachl se hnal vnějškem první zatáčky. Jan Jeníček jeho nájezd zprvu zachytil, jenže už ve výjezdu musel před divišovským borcem kapitulovat.

Jaroslav Vaníček vede finále A před Vojtěchem Šachlem a Janem Jeníčkem
1. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 3 2 6 17
2. Vojtěch Šachl, Divišov 2 3 3 2 4 14
3. Jan Jeníček, Pardubice 3 2 3 3 2 13
4. Bruno Belan, Slaný 3 1 2 3 3 12
5. Vojtěch Zamazal, Slaný 2 2 2 3 2 11
6. Manuel Rau, D 1 3 2 1 1 8
7. Bruno Thomas, D 2 1 1 1 3 8
8. Jakub Exler, Praha 1 2 1 1 2 7
9. Adam Nejezchleba, Chabařovice 1 1 1 2 1 6

Ukázkové jízdy:

Karel Průša
Bruno Belan vede finále B před Vojtěchem Zamazalem a Manuelem Rau

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA PHA SLA DIV CHA TOT
7.4. 1.5. 12.5. 17.6. 24.6.
1. Jaroslav Vaníček, Praha 13 14 17 18 17 79
2. Jan Jeníček, Pardubice 11 17 14 13 13 68
3. Vojtěch Šachl, Divišov 10 10 13 12 14 59
4. Bruno Belan, Slaný 10 9 15 12 46
5. Vojtěch Zamazal, Skaný 9 10 11 30
6. Luboš Krejča, Praha 4 7 8 9 28
7. Lukáš Vinter, Praha NC 16 8 24
8. Adam Nejezchleba, CH 7 10 6 23
9. Jakub Exler, Praha 11 7 18
10. Pavel Kuchař, Praha 18 18
11. Štěpán Jurča, Březolupy 5 12 17
12. Eric Puffer, D 5 8 13
13. Daniel Klíma, Praha 11 11
14. Mateusz Lopuski, PL 10 10
15. Alexandra Schauer, D 10 10
16. Manuel Rau, D 8 8
17. Bruno Thomas, D 8 8
18. Sarah Fischer, D 7 7
19. Michal Baštecký, Praha 7 7

Poznámka: Lukáš Vinter odstoupil z prvního závodu v Praze po tréninku

Všichni účastníci pěkně pohromadě

Foto: Lucie Šachlová

Jan Jeníček vede před Jaroslavem Vaníčkem a Bruno Thomasem