FotoStory Kirila Ianatchkova: při pádu Pavla Čermáka utrpěl zranění pouze Václav Hromas

Liberec – 16. června
V libereckém semifinále světového šampionátu juniorů měl být původně prvním náhradníkem. Jenže po Mike Jacopettím, který u nás svého času závodil již se stopětadvacítkou, nebylo ani vidu, ani slechu. A tak zaujal jeho místo na startovním čísle jedna. Po závodech připouštěl, že především při svém debutu při podniku ranku mistrovství světa sbíral zkušenosti. Nakonec v rozjížďce s číslem sedmnáct skončil spektakulárním pádem, na nějž však zraněním doplatil jen jeho mentor Václav Hromas. Čtenáři magazínu speedwayA-Z viděli již incident skrze Nikon Karla Hermana, ovšem ve střehu byl se svým aparátem rovněž Kiril Ianatchkov.

Pavel Čermák si před závodem procházel ovál ve Starých Pavlovicích v doprovodu Václava Hromase. Bývalý tovární mechanik Jawy a současný šéf divišovského klubu někdejšího přítele své dcery vlastně k ploché dráze přivedl. A pomáhá mu, byť vztah obou mladých lidí neskončil na radnici.

V prvním výjezdu Pavla Čermáka upozornil na ošemetnou kolej, která stála za zmiňovaným pádem. „Byla tam kolej jako kráva,“ svěřoval se závodník, že na ni nakonec zapomněl. „Natáhla mě. Já to nepostřeh‘ tak rychle, abych na to moh‘ reagovat.“

Kotoul s motocyklem naštěstí přestál ve zdraví. Avšak Václav Hromas si po něm musel nechat ovázat lýtko. Při pádu se totiž poškodila elektrika a Pavlu Čermákovi nefungoval vypínač zapalování. A když se jeho mechanik snažil zhasnout běžící motor, spálil se o výfuk.

Foto: Kiril Ianatchkov