Češi a Slováci v akci 267

Martin Vaculík je zpátky! To byl jeden z hlavních headlinů mezinárodní plochodrážní scény v uplynulém týdnu. A vskutku slovenské eso po pondělním prvním tréninku v Gorzowě absolvovalo včera první závod od svého dubnového zranění. Dnešní díl pravidelné pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z ovšem není jen o Martinu Vaculíkovi. Zatímco si domácí příznivci užívali podívanou v Pardubicích, v Liberci a v Divišově, naši borci se pilně činili i za hranicemi.

 

Ligy…

Martin Vaculík při svém pondělním tréninku v Gorzowě

Švédské stadióny viděly v úterý již páté kolo Elitserien. Václav Milík byl opět na vítězné straně barikády. Jeho Indianerna vyhrála doma v Kumle nad favorizovanou Rospiggarnou Hallstavik 47:43 a v aktuální tabulce je již druhá. Pardubický kapitán skóroval osmi body se čtyřmi bonusy (1 2 2 1 2).

Druholigové utkání Gniezno vs. Rybnik se konalo již v pátek. Dramatický duel skončil těsným prvenstvím domácích 45:44, nicméně hosté si odvezli alespoň bonus za lepší skóre z obou vzájemných duelů 112:57. Eduard Krčmář skóroval sedmi body (0 3 2 2 0).

V pátek se v rámci britské Championship dostal do akce rovněž Matěj Kůs. Edinburgh jeho Newcastle doma předčil minimálním rozdílem 46:44. Přestože pražský kapitán vyšel zprvu bodově naprázdno, ozdobil se deseti body (0 2 3 3 2).

Cestou do Polska se Václav Milík zastavil v Liberci a odpoledne si užil ve společnosti své přítelkyně Nikoly

Odveta Newcastle vs. Edinburgh se konala včera. Diamanty své páteční přemožitele předčili vysoko 53:37. Matěj Kůs jim k vítězství pomohl svými sedmi body (3 2 0 2).

V neděli naše příznivce zaujalo také deváté kolo polské extraligy. Martin Vaculík měl při svém ostrém návratu na ovály pět bodů s dvěma bonusy (2 1 1 1), když jeho Gorzow prohrál v Czestochowej 49:41.  Gorzow si však připsal bonusový bod za lepší vzájemné skóre (94:86) a právě o něj je v tabulce třetí právě před Czestochowou. Wroclaw je druhá byť ji včera na domácím ovále porazila Zielona Gora 51:39 a díky lepšímu součtu skóre 93:87 jí sebrala také bonusový bod. Václav Milík inkasoval čtyři body (3 0 1 0).

 

…a pouťáky

Michal Škurla a Ondřej Smetana na pódiu v Terenzanu

Sobotní večer v Terenzanu patřil volnému závodu dvojic. Nicolas Covatti porazil v rozjezdu s Maticem Ivačičem vítězství italského páru (druhým mužem sestavy byl Michele Castagna) před Slovinskem (Denis Štojs). Pražský tandem Ondřej Smetana s jedenácti body a dvěma bonusy (E 2 3 2 2 2) a Michal Škurla s jedenácti a čtyřmi bonusy (1 3 2 3 1 1).

Včera se v Mulmshornu konala nejen dlouhodrážní veteránská série ELVS nýbrž i mezinárodní pouťák. Stal se kořistí Andy Appletona, s nímž na pódiu stanuli ještě Martin Málek (5 4 4 2  5 4) a Mark Beishulzen.

Pohár z Mulmshornu vystavený na odiv za čelním sklem dodávky Martina Málka

„Tak dnes super, sice dráha rozoraná jak, kdybychom měli sázet brambory,“ vyprávěl Martin Málek cestou domů. „Trošku se to táhlo, jela se EVLS. Začal jsem vítězstvím, pak jsem hnal před sebou Appletona. V další jízdě jsem ho ale za sebou neuhlídal a nechal jsem se předjet. Ve čtvrté jízdě jsem podělal start a dojel až čtvrtý. Takže poslední dvě jízdy jsem musel zabrat a podařilo se. Andrew Appleton byl skoro k neporažení, povedlo se mi to ze čtyř pokusů jen jednou, takže krásné druhé místo. Myslím, že dobrý trénink před challenge v Bielefeldu.“

 

Včerejší pódium v Mulmshornu

Foto: Vaculík Racing Team, Radek Smetana a Martin Málek; ilustrační Karel Herman