Junioři mají převahu

Praha – 25. května
Víkendový program na pražské Markétě, jehož těžištěm je pochopitelně zítřejší Speedway Grand Prix České republiky, vyvrcholí v neděli úvodním dílem letošní první ligy. Pojede se dobře známým systémem, kdy se dvojice ze čtyř čtyřčlenných týmů postupně dvakrát utkají stylem každé družstvo s každým, aby mítink po dvanácti jízdách základní části gradoval trojicí nominačních individuálních rozjížděk. Ve startovní listině hrají prim junioři a to nejen, že poprvé od extraligy 1988 budou mít svoje vlastní ligové družstvo.

 

Petr Chlupáč se s Jánem Mihálikem potká na dráze i v neděli

Junioři CZ staví ve své sestavě trojici Jan Kvěch, Filip Hájek a Josef Novák. Ryze juniorskou sestavu bude mít i Žarnovica. Marián Šebian bude totiž mít pod palcem Davida Pacalaje, Jakuba Valkoviče, Jána Mihálika a Michala Tomku.

U Pražanů to je s juniory půl na půl. Vedle Michala Škurly a Ondřeje Smetany pojedou Petr Chlupáč a Daniel Klíma. Pardubice naproti tomu staví ryze seniorský tým s Martinem Gavendou, Jaroslavem Petrákem a Hynkem Štichauerem.

Sestavy většiny týmů pro první závod však rozhodně nejsou typické. Zdeněk Holub se po pouťáku v Teterowě znovu vrátil na marodku. Martin Mejtský se neuvolní kvůli práci. A Patrik Mikel, jeho Pardubice uvolnily do juniorského družstva, zůstává před pondělní maturitou raději doma.

Oficiálně nahlášené sestavy nedělního závodu:

AK Markéta Praha: 1 Petr Chlupáč, 2 Michal Škurla, 3 Ondřej Smetana, 13 Daniel Klíma
Junioři CZ: 4 Jan Kvěch, 5 Filip Hájek, 6 Josef Novák, 14 neobsazeno
SC Žarnovica: 7 David Pacalaj, 8 Jakub Valkovič, 9 Ján Mihálik, 15 Michal Tomka
ZP Pardubice: 10 Martin Gavenda, 11 Jaroslav Petrák, 12 Hynek Štichauer, 16 neobsazeno

Foto: Karel Herman