Sobotní toruňskou radost vystřídala řetězová reakce

Toruň – 5. a 6. května
Celkem pět juniorů – Michal Baštecký, Milan Dobiáš, Pavel Kuchař, Filip Šifalda a Daniel Šilhán – odjelo do polské Toruně na první letošní JAWA CUP 250ccm. V sobotu byl na programu závod čtyř družstev a v neděli závod jednotlivců. Manažerskou roli měl tentokrát Adrian Rymel, který nahradil Martina Málka, jenž byl na závodech v Plattlingu.

 

Fanoušci stojí na jiné straně

Titulní stranu programu zdobil snímek Filipa Šifaldy v sedle tovární Shupy

Český tým měl původně bojovat s Němci, Poláky a Dány, ale Dánové nakonec nepřijeli a jejich tým nahradila sestava z Lotyšska. Cesta byla dlouhá a už od ranních hodin se po našem příjezdu začaly sjíždět davy lidí. Měli jsme radost, kolik fanoušků se jde na kluky podívat, ale záhy jsme zjistili, že důvod obrovské návštěvnosti v okolí motoarény byl tuningový sraz automobilů BMW a celý den byl plochodrážní stadión v oblacích dýmu a pachu ze spálených pneumatik.

Ale to nám nezabránilo, abychom mohli naplno závodit, i když fanoušci stáli na jiné straně.

V sedmnáct hodin všechno vypuklo. Slavnostní nástup, první jízda. A nervozita stoupala! Před samým začátkem ale nastaly menší zmatky v  českém týmu ohledně složení sestavy. Nejprve měl sehrát roli náhradníka v pětičlenném družstvu Filip Šifalda, ale po tréninku Michal Baštecký zjistil, že pro bolest a hematom na pravé noze, se nemůže plnohodnotně zapojit do bojů. Přišel tedy s rozhodnutím odstoupit! Bylo nám to líto, ale co se dalo dělat…

Toruň zažila skvělé závody dvěstěpadesátek

Michal Baštecký sledoval závod z depa a kluky podporoval svou přítomností. Po první sérii byli nejlepší Němci a hned za nimi Češi. Moc jsme si přáli, aby to tak vydrželo až do konce, ale Poláci byli také silní a konečný rozdíl v celkovém pořadí pouhých pár bodů naznačuje, že závod byl vyrovnaný. Klukům se líbil, nebýt defektu Daniela Šilhána v jeho druhé jízdě, kdy z druhého místa kvůli prasklému řetězu přišel o jisté dva body, tak bychom se třeba rozjížděli o zlato. Kdo ví?

 

Pohroma stíhá pohromu

Krásný pohár skončil v divišovské Jawě

Pohár za druhé místo, v týmové soutěži putoval z ruky do ruky. Radovali jsme se z něj všichni, vždyť jsme porazili Polsko! Nakonec jsme ale usoudili, že se bude nejlépe vyjímat v divišovské továrně Jawa, kam také odcestoval! Po menší oslavě, všichni zmožení sluncem i závody postupně odjížděli do hotelu, kde se připravovali na další závod tentokrát jednotlivců, který začínal v neděli bohužel také až v sedmnáct hodin.

Všichni Češi nabuzení sobotním úspěchem byli jako první v depu připraveni. Doladily se menší nedostatky, vyměnily pneumatiky a čekalo se. Možná dlouhé čekání a nervozita způsobila, že tento den jsme neměli štěstí.

Doslova řetězová reakce začala sobotním defektem Dana Šilhána, v neděli Filip Šifalda hned v jeho první jízdě a první zatáčce a z prvního místa, tam se mu také roztrhl řetěz, a z jízdy byl  vyloučen za to, že  údajně způsobil pád polského závodníka, který jel za ním a upadl, aniž by se Filipa Šifaldy dotkl.

V neděli se na Čechy valila jedna pohroma za druhou

Další řetěz praskl Milanu Dobiášovi v desáté jízdě. Takže už chyběl pouze Pavel Kuchař. Ten však okořenil závody svým nepodařeným zkušebním startem u depa, když nezvládl svůj motocykl a ten ho jako kůň shodil ze svého sedla. Měl z toho vyražený dech, naštěstí mohl pokračovat v závodech a na start se řítil doslova rychlostí blesku, protože  zaseknutý plyn po předchozím pádu, udělal své. Naštěstí rychle zareagoval a vytáhl chcípák doslova na poslední chvíli.

Naše vlajka se v Toruni neztratila

Pak už, ale motocykl nemohl nastartovat a z jízdy byl vyloučen. V dalších jízdách, ale inkasoval dva a tři body, což je důkazem, že je v pořádku, i když podle zprávy od rodičů po cestě k domovu zvracel, což signalizuje otřes mozku. V nemocnici skončil Filip Šifalda, který po zkrocení motocyklu na startu si pohmoždili ruku, která nefungovala na sto procent a lékař ho odeslal do nemocnice na rentgen. Zlomenina se naštěstí nepotvrdila a mohli jsme všichni vyrazit domů se skvělými zážitky z toruňské arény.

Český tým v Toruni

Foto: Jiřina Šifaldová