Schyluje se k další vyrovnané bitvě

Praha – 26. dubna
Za poslední dvě sezóny si diváci zvykli na kvalitní podívanou také v první lize. A jak se zdá, by se po postupu Plzně do extraligy prvoligový kvintet o jeden tým smrskl, vyrovnané bitvy se na stadiónech v Praze, Mšeně, Svitavách a Pardubicích budou odehrávat také letos. Alespoň o tom svědčí startovní listina zítřejšího úvodního kola na pražské Markétě, kterou magazín speedwayA-Z v hrubých konturách zjistil.


Protože většina pražských závodníků obléká vesty britských klubů, bude pražská Markéta muset nastoupit s výrazně omlazeným kádrem. Hlavní tíhu ponese Antonín Galliani, ve svých dvaceti letech nejzkušenější závodník předpokládaného výběru. Pakliže kouč Vladimír Kovář zohlední výsledky sobotního juniorského šampionátu ve Slaném, neměla by místa v sestavě uniknout ani Michalu Matulovi, Adamu Vandírkovi a čerstvě ostaršenému Matěji Kůsovi. Otázkou je post náhradníka, na nějž si dělají čáku Jakub Fabian, Michael Gregor a Patrik Doubek.

Poprvé od sezóny 2005 se v české ligové soutěži objeví celek jihomoravských Březolup. Zatímco loni z plánované účasti ve formě slánské farmy sešlo, letos se oba kluby nakonec na spolupráci domluvily. Dle informací, které o jejich dohodě pronikly na veřejnost, zajišují Moravané plně oba závody na svém ovále a zbytek ligy dodávkami pneumatik. Ostatní probíhá ve slánské režii. Družstvo povede zkušený kouč Lubomír Vozár, jenž by nepochybně rád navázal na slánský titul z roku 2002. Jako jediný ze čtveřice manažerů měl o
svém výběru jasno už po sobotě ve Slaném. A magazínu speedwayA-Z nadiktoval sestavu včetně startovních čísel. Figurují v ní senioři Jan Hlačina a Vladimír Višváder, který v neděli vybojoval dva body při premiéře maďarské ligy na obnovené dráze v Miskolci, a junioři Martin Málek a Patrik Linhart s nejmladším Martinem Gavendou v roli náhradníka.

Mšeno nastupuje do první ligy s odhodláním skončit minimálně na druhé příčce, aby mohlo participovat na případné baráži. Nicméně zítřejší úvodní kolo je v žádném případě nezastihne v roli jednoznačného favorita. Především budou citelně chybět obě opory vypůjčené z pražského klubu. Antonín Šváb dokonce údajně ještě od Mšena nedostal žádné termíny. Start Adriana Rymela vypadal dlouho reálně. V jeho plánech figurovalo o víkendu Polsko a pak měl zůstat v Čechách na extraligu, nicméně tato alternativa padla. I když sestava nebude plnit úlohu buldozera ambicí ostatních celků, bez šancí na slušný výsledek není. O to by se především měli postarat zkušený Karel Průša a lepšící se junior Věroslav Kollert. Po téměř roční pauze vyplněné kaskadérskými skoky na motocyklu přes seřazená auta se do sedla plochodrážního stroje vrací Jakub Hejral. Toho včerejší odpoledne zastihlo na tréninku
v pardubickém Svítkově. Tým doplní Zdeněk Šuranský a také Jan Markvart, jehož hostování domluvil kouč Antonín Kasper starší s plzeňským šéfem Leopoldem Klímou v sobotu ve Slaném. Pro všechny případy bude v roli zálohy povolán také Jaromír Otruba ze Svitav.

Vskutku ve velkém stylu vstupují do letošní první ligy Pardubice, které po triumfech v předcházejících dvou sezónách mají letos šanci na hattrick. Manažer František Kalina bude koučovat skutečně silnou pětici. Jeho zbraní nejsilnějšího kalibru se stanou Tomáš Suchánek a Marián Jirout, kteří si minulý týden vybojovali start v mistrovství Evropy. Tým doplní nová akvizice Filip Šitera a lepšící se Hynek Štichauer a Matyáš Hlaváček. O jeho stažení z hostování v Pardubicích zpátky do Mšena se pokusil Antonín Kasper, ale neuspěl. Včerejšího tréninku v Pardubicích se zúčastnil také Jaroslav Petrák, který se ještě v únoru musel podrobit další operaci ramene zraněného během Zlaté přilby. Dle informací, které magazín speedwayA-Z získal od Františka Kaliny, by mohl nastoupit už ve druhém dějství tuto neděli ve Mšeně. Tomáš Suchánek totiž odjíždí na Isle of Wight vstříc svému debutu v Premier League.

Jak zítra zřejmě nastoupí:

Praha Antonín Galliani, Michal Matula, Matěj Kůs, Adam Vandírek, Michael Gregor?, Jakub Fabian?, Patrik Doubek?
Březolupy 5 Vladimír Višváder, 6 Martin Málek, 7 Jan Hlačina, 8 Patrik Linhart, 18 Martin Gavenda
Pardubice Tomáš Suchánek, Hynek Štichauer, Filip Šitera, Marián Jirout, Matyáš Hlaváček
Mšeno Karel Průša, Věroslav Kollert, Jakub Hejral, Zdeněk Šuranský, Jan Markvart, v záloze Jaromír Otruba

Foto: Pavel Fišer