Stupně vítězů otevírají svět

Slaný – 22. dubna
Po středeční národní kvalifikaci v Pardubicích nabízí český plochodrážní kalendář další veledůležitý podnik. Na dráze ve Slaném se zítra uskuteční úvodní díl českého juniorského šampionátu. Vedle bodů do celkové klasifikace totiž půjde také o nominaci do mistrovství světa juniorů. Protože si řada závodníků našla angažmá za kanálem La Manche, možná budeme mít poslední příležitost spatřit naši kompletní špičku do jednadvaceti let v akci.


Startovní listina hlavního závodu obsahuje jména dvanácti nejlepších juniorů loňského ročníku. Protože Miroslav Fencl již jednadvacet let překročil, dostal se do ní také Michal Matula. Téměř všichni, kteří v ní figurují, absolvovali alespoň jeden závod. A bez nadsázky se dá konstatovat, že prozatím nezklamali.

To je tou nejlepší zárukou, že se zítra dočkáme dramatické podívané. A eventuální přítomnost téměř kohokoliv z nominovaných na stupních vítězů nebude příliš velkým překvapením.

Navíc jsou v sázce reprezentační vesty pro mistrovství světa. Česká republika v něm dostala pět míst. Tři z nich si vybojuje trojice nejlepších ze slánského závodu. Další dva budou jmenováni VV SPD. Řídící plochodrážní orgán nominuje taktéž dva náhradníky pro kvalifikační kolo v Pardubicích, což může být také odrazová platforma do světového šampionátu.


Zatím se vznáší otazník pouze nad Janem Jarošem, potlučeným před čtrnácti dny v britské lize. Ten musel oželet středeční pardubickou kvalifikaci a zatím není jisté, zda se objeví ve Slaném. Nicméně se dá předpokládat, že by se pražský závodník ve svém posledním roce mezi juniory rozhodně chtěl prosadit mezi světovou elitu.

Drama by se však mělo odehrávat už dopoledne. Do kvalifikace se totiž přihlásilo dvanáct borců. Z nich se však na odpolední nástupu může objevit jen polovina a v základní šestnáctce jen čtvrtina. A ambice na postup mají svým způsobem všichni. Po roční pauze zaviněné zraněním se do juniorského šampionátu vrací Adam Vandírek a Matyáš Hlaváček. Ke svému prvnímu závodu nastoupí loňský stopětadvacítkář Petr Babička a také Slovák Martin Vaculík, syn někdejšího žarnovického esa.

Startovní listina kvalifikace:
1 Martin Gavenda, Březolupy
2 Matěj Kůs, Markéta Praha
3 Patrik Doubek, Markéta Praha
4 Jan Markvart, Plzeň
5 Michael Gregor, Markéta Praha
6 Adam Vandírek, Markéta Praha
7 Vladislav Troják, Březolupy
8 Jakub Fabian, Markéta Praha
9 Pavel Fuksa, Pardubice
10 Matyáš Hlaváček, Mšeno
11 Petr Babička, Slaný
12 Martin Vaculík, Žarnovica

Startovní listina hlavního závodu:
1 Patrik Linhart, Slaný
2 Luboš Tomíček, Olymp Praha
3 Antonín Galliani, Markéta Praha
4 vítěz kvalifikace
5 Tomáš Suchánek, Pardubice
6 třetí z kvalifikace
7 Hynek Štichauer, Pardubice
8 Věroslav Kollert, Mšeno
9 Zdeněk Simota, Plzeň
10 čtvrtý z kvalifikace
11 Filip Šitera, Plzeň
12 Michal Matula, Markéta Praha
13 Zdeněk Šuranský, Mšeno
14 druhý z kvalifikace
15 Jan Jaroš, Olymp Praha
16 Martin Málek, Březolupy
17 pátý z kvalifikace
18 šestý z kvalifikace

Foto: Pavel Fišer a Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)