Chladný večer přinesl horké drama

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 20. dubna
Prognózy na 20.duben se naplnily beze zbytku. Meteorologům vyšla jejich předpověď na velmi chladné počasí. A pardubická národní kvalifikace o šest míst pro mistrovství Evropy rovněž splnila očekávání. Zatímco loni tomuto podniku kralovali Pražané, letos se na stupně vítězů prosadili domácí. Létající Tomáš Suchánek zvítězil ve všech jízdách a to se s výjimkou duelu se svým vítězným kolegou povedlo i Aleši Drymlovi. Jeho bratr Lukáš skončil třetí, když po kolizi v rozjezdu rozhodčí vyloučil Luboše Tomíčka. O zbývajících dvou reprezentantech rozhodoval VV SPD. A ten ve svém verdiktu ctil pořadí na pátém a šestém místě. Do mistrovství Evropy tak zasáhnou i Bohumil Brhel a Marián Jirout, zatímco Adrian Rymel a Richard Wolff se stejným bodovým ziskem nikoliv. Za daných okolností se řídící orgán evidentně nevyhne kritice, proč mezi touto čtveřicí nevypsal dodatkovou jízdu.


Pardubáci začali nejlépe
Boj o šest míst v mistrovství Evropy. Takový byl podnázev letošní národní kvalifikace. Nicméně ve své podstatě mohli v otázce reprezentace klidně spát pouze první čtyři. Zbývající dvě místa totiž přiděloval VV SPD formou divokých karet. A že ty zrovna nemusí kopírovat závěrečné pořadí závodu, nebylo žádnou novinkou. Ovšem tu nejsladší smetánku měl slíznout pouze vítěz závodu. Ten měl urvat místo přímo v semifinále ve Stralsundu a ušetřit tak za kvalifikační kolo.

Hned v prvních dvou sériích závodu si nejlépe vedli pardubičtí závodníci. Mítink rozehrál triumfem už v první jízdě večera Lukáš Dryml. Stalo se tak suverénním stylem start – cíl. Luboš Tomíček totiž odstartoval jako poslední a musel se probíjet vpřed. Z první zatáčky sice vyjel jako druhý, nicméně v nájezdu do druhého kola mu Zdeněk Simota jeho předjížděcí manévr oplatil. Po pár metrech však pražský junior jel opět před Plzeňákem. Tentokrát už definitivně. Na rozhodující útok na vedoucího Lukáše Drymla mu však na cílové čáře ještě pár metrů chybělo. Nejmladší z pardubického rodinného plochodrážního klanu se podobným způsobem prezentoval také v rozjížďce s číslem šest. V prvé zatáčce odrazil zvnějšku útočícího Richarda Wolffa a pak už jen úřadoval v čele.


Po dvou sériích měl šest bodů na svém kontě také Aleš Dryml. Do prvé zatáčky skládal motocykl jako třetí za Janem Hlačinou a vedoucím Pavlem Ondrašíkem. Ovšem ještě před vyjetím na rovinku překonal slánského závodníka, který posléze úspěšně brzdil Filipa Šiteru. Vpředu však Aleš Dryml dotíral na Pavla Ondrašíka, aby mu ve druhém
kole přece jen uzmul vedoucí příčku. Další účinkování Aleše Drymla bylo ještě suverénnější. Už po vylétnutí pásky se dostal před Luboše Tomíčka a Bohumila Brhela, aniž by jim dopřál jedinou příležitost zvrátit běh událostí ve svůj prospěch.

A do třetice dělal radost pardubickým ochozům ve dvou úvodních pětinách Tomáš Suchánek. Ve druhé jízdě těžil ze své silné zbraně, rychlých startů. Už v prvních metrech jel jasně v čele. Zezadu se na něho tlačil Bohumil Brhel, avšak domácí junior jej vyvezl a zůstal první. Podobné to bylo i ve druhé sérii. Stačil start a Adrian Rymel, jenž prve suverénně porazil Mariána Jirouta, si připisoval první porážku.


Festival trablů
Zatímco neporažené pardubické trio a pětibodový Adrian Rymel si mohli po prvních dvou sériích spokojeně mnout ruce, ostatní měli rozhodně co napravovat. Jako první sedla černá můra na Richarda Wolffa. „Ještě jsem ani nebyl na nástupu a už jsem naštvanej,“svěřil se magazínu speedwayA-Z. „Zadřel jsem motor!“

Přestože své technické problémy nakonec dokázal vyřešit, měl po dvou startech tři body. V prvním případě odsoudil do role nebodujícího svého klubového souputníka Josefa France, jehož předjel ve třetím kole. Ten však dokázal vyhrát sedmou jízdy, by to neměl vůbec jednoduché. Společně s Pavlem Ondrašíkem, dalším profesionálem z britské ligy, se musel postavit lekci od českých mladíků. Z mely prvního oblouku totiž nejvíce profitovali Hynek Štichauer a Antonín Galliani. Zatímco Pražan klesl na poslední pozici už ve druhém kole, vedoucí Pardubák vzdoroval náporu Josefa France ještě dále. By mu nakonec podlehl, zadělal si právě na nesmírně povedený závod.

Vývoj mítinku do jisté míry poznamenaly defekty. Ten první měl Patrik Linhart už na startu rozjížďky s číslem čtyři. Od zapalování mu chytnul motocykl, takže slánský junior předváděl parafrázi na tanec svatého Víta, aby následky požáru eliminoval. Ovšem mnohem
více mrzela porucha Mariána Jirouta. Ten začal podnik druhým místem za Adrianem Rymelem. A při svém dalším vystoupení neujel ani dvě kola. Zklamání se nevyhnul ani Filip Šitera. Později doma v dílně zjistil, že problém vězí v motoru. „Prasknul napínák rozvodovýho řetízku,“ vysvětlil plzeňský junior. „A to úplně rozhodilo ventily.“

S nepřízní osudu se musel prát i Bohumil Brhel. Jak již bylo řečeno, v úvodní pětině mu vítězství sebral Tomáš Suchánek. V rozjížďce s číslem osm pak úřadující mistr republiky odstartoval hned za Alešem Drymlem. V druhém oblouku jej podjel Luboš Tomíček. V té chvíli už s motorem Brhelova stroje nebylo všechno v pořádku. Jeho jezdec byl totiž pomalejší a pomalejší. Ve finále se s obavou ohlížel i po Patriku Linhartovi. Ten však nakonec k Pražanově štěstí při útoku v předposlední zatáčce upadl, zatímco Bohumil Brhel protnul metu setrvačností.

To však ještě netušil, jaký pech jej potká v rozjížďce s číslem jedenáct! Od startovního roštu se vracel, aby přesedlal na jiný motocykl. A po vylétnutí pásky pak vystřelil vpřed jako řízená střela. Téměř celá čtyři kola dokázal odrážet útoky Mariána Jirouta, Hynka Štichauera a Filipa Šitery, kteří se na něho přilepili jako zdivočelé vosy na sladký bonbón. Leč v posledním okruhu před vjezdem na protilehlou rovinku mohl jen zoufale zvednout ruku. Defekt!


Pouze dva suveréni
Pouze Tomáš Suchánek a Aleš Dryml procházeli středečním podnikem suverénně, v klidu a bez nervů kvůli zaváhání. Jejich vzájemný duel v desáté jízdě zpestřila ještě přítomnost Lukáše Drymla, který společně s nimi nepoznal při svých dvou předcházejících vystoupeních přemožitele. Také tentokrát šlo o velikánské sólo Tomáše Suchánka, který se po výtečném startu dostal před oba bratry seřazené v pořadí, v němž přišli na tento svět.

Podobný scénář měly také Suchánkovy triumfy v posledních dvou sériích. Avšak v patnácté jízdě přesvědčil, že není jenom závodníkem rychlých startovních manévrů, který nedokáže předjíždět. Z prvého oblouku totiž vyjížděl jako poslední, aby už v následující zatáčce vedl! V poslední rozjížďce večera se po vylétnutí pásky dostal před Tomáše Suchánka Marián Jirout. Leč pardubický junior dobře věděl, co je v sázce. Potřeboval vyhrát, aby bodově překonal Aleše Drymla a v šampionátu Evropy dostal místo hned v semifinále. Proto byl doslova stínem Mariána Jirouta. Ovšem už v první zatáčce jej role stínu odsouzeného kopírovat svou předlohu přestala bavit. Zaútočil a vyhrál.

Za necelou minutu později už mohl aplaudujícím divákům děkovat stojkou v sedle
svého motocyklu a vychutnávat si pocity vítěze nejdůležitějšího českého závodu jarní části sezóny. Aleš Dryml byl jasně druhý. Po porážce od Tomáše Suchánka už nezaváhal. Ve třinácté jízdě v roli žháře papírových nadějí Mariána Jirouta, Josefa France a Zdeňka Simoty vodil tuto trojici od startu až do cíle. V předposlední jízdě pak provedl to samé s Richardem Wolffem a Adrianem Rymelem a s jejich ambicemi protáhnout se za pět minut dvanáct na kýžené čtvrté místo.

Drama ještě dál než do konce
Mítink skvěle rozjel také Luboš Tomíček. O fantastické stíhačce v jeho podání v úplně první jízdě, kdy nakonec ohrožoval i vítězného Lukáše Drymla, již byla řeč. Stejně tak i o podjetí Bohumila Brhela v rozjížďce s číslem osm. Také tentokrát však byl vítězně v cíli závodník s příjmením Dryml, tentokrát Aleš.

Už ve třetí sérii se však tříbodového přídělu dočkal také pražský junior. Opět přesvědčil, že se přes letošní zimu vyspal ze svých špatných startů. Josef Franc by o tom mohl vyprávět! Po smolné úvodní nule vyhrál sedmou jízdu, ale teď mu v cestě stál klubový kolega z Prahy i Newcastle Luboš Tomíček. A navíc to vypadalo, že svého modrozeleného oře vybavil zpětnými zrcátky. Každičký pokus Josefa France o předjetí negoval už v zárodku, protože mu účinně přehradil cestu.


Na konci čtvrté série se historie s Tomíčkovým povedeným startovním manévrem opakovala. Ve stejném postavení jako prve Josef Franc se tentokrát ocitnul Richard Wolff. Jenže kromě Luboše Tomíčka se před něho dostali také další junioři – Filip Šitera a náhradník Matyáš Hlaváček. Před Plzeňáka se Richard Wolff dostal na protilehlé rovině. Matyáše Hlaváčka však musel ve druhé zatáčce z druhého místa doslova vystrkat. Ovšem Luboš Tomíček byl v ten moment už v prachu.

Deset bodů mu už prakticky otevřelo vrátka do mistrovství Evropy. Ale také mu poskytlo skvělou nástupní pozici pro útok na stupně vítězů. Jenže rozjížďka s číslem dvacet byla především o velkém sólu Tomáše Suchánka. Třetí Luboš Tomíček sice častoval Mariána Jirouta jedním nájezdem za druhým, ale pardubický bouřlivák věděl, že jede o reprezentační vestu. Třímal ji ve svých rukou a nepustil.

A tím pádem Luboš Tomíček vyrovnal bodový zisk Lukáše Drymla. Někdejší juniorský mistr světa po třetí příčce ze střetnutí se svým bratrem a Tomášem Suchánkem připsal pouhý bod také v rozjížďce s číslem čtrnáct. Měl sice nejlepší start, ale v prvém výjezdu odvracel útok Bohumila Brhela s takovou vehemencí, až je oba překonal Adrian
Rymel. Ke všemu neudržel ani Bohumila Brhela a ten už na konci protilehlé rovinky vedl. Lukáš Dryml se nehodlal se třetím místem smířit a útočil na Adriana Rymela ze všech sil. Už už se zdálo, že bude úspěšný, nicméně štramberský rodák se vždy nakonec na druhé příčce udržel. V posledním oblouku se Lukáš Dryml dostal na spodek, ale by se pral až na cílovou čáru, Adrian Rymel ji projel o chloupeček dříve.

Osmnáctou jízdu Lukáš Dryml suverénně vyhrál. A když Luboš Tomíček dojel při svém posledním vystoupení třetí, měli oba po jedenácti bodech. Rázem bylo nad slunce jasné, že svítkovské drama nekončí. O poslední místo na stupních vítězů musel být vypsán rozjezd, který oba aktéři nehodlali v žádném případě pojmout jako formalitu.

Lépe odstartoval zvnitřku Luboš Tomíček. Lukáš Dryml se na něho přilepil. Ve druhé zatáčce zvolil vnitřní stopu a dostal se před svého soka. Ovšem pražský junior byl na rovince nájezdu do druhého okruhu rychlejší. O kolo později zkusil Lukáš Dryml v zatáčce u depa zopakovat svůj manévr při vnitřní čáře. Na výjezdu se však dráhy obou závodníků protnuly a Pražan skončil na zemi. Rozhodčí Zdenek Jansa rozsvítil červená světla. A vzápětí vyloučil Luboše Tomíčka.


Stíhací jízdy k zelenému stolu
Navzdory nešastnému konci rozjezdu měli oba jeho aktéři již jasný start v mistrovství Evropy. Zatímco Lukáš Dryml a Luboš Tomíček zaostali za Alešem Drymlem a vítězným Tomášem Suchánkem o tři, resp. čtyři body, zbytek startovního pole dělila od zlatého věnce mnohem větší bodová propast.

Stála za tím větší či menší dramata, která aspiranty na reprezentaci postupně ve větší či menší míře zbavovala nadějí. Okruh favoritů jako první opustil Pavel Ondrašík. Začal druhým místem, ale pak jej porazil nejen Josef Franc, ale i výtečně jedoucí Hynek Štichauer. V deváté jízdě sice Pavel Ondrašík nejlépe odstartoval, ale záhy na něj začal útočit Zdeněk Simota. Ve druhé zatáčce druhého kola objížděl Pražana zvenčí. Ten jej vyvážel, čehož využil Richard Wolff a oba dva je podjel. V dalším kole byl už útok Zdeňka Simoty na Pavla Ondrašíka úspěšný, nicméně pražský závodník upadl. Jak však již o týden dříve řekl magazínu speedwayA-Z, letos by se chtěl především soustředit na úspěch na poli dlouhých a travnatých drah.

Honičku s Richardem Wolffem nakonec vyhrál Zdeněk Simota. Jenže při svém dalším
vystoupení dojel poslední. V kombinaci s dvojicí úvodních třech míst už takové bodové manko nešlo překonat. Body chyběly i Josefu Francovi. Úvodní nulu odčinil triumfem v sedmé jízdě. Jenže pak jej před sebe nepustil Luboš Tomíček. Také ze souboje s Alešem Drymlem a Mariánem Jiroutem ve čtvrté sérii vyšel jako poražený. A nakonec mu uletěl nejen Lukáš Dryml, ale i mistrovství Evropy.

Bohumil Brhel po defektu, který mu sebral již prakticky jasné tři body, v jedenácté jízdě zabral. Jak již byla řeč, v rozjížďce s číslem čtrnáct hned v úvodním okruhu ze sebe setřásl Lukáše Drymla a Adriana Rymela. Na začátku poslední pětiny šel jednoznačně za svým cílem. By jej soustavně trápil Zdeněk Simota, úřadující český šampión si tři body nenechal vzít.

Ty dostaly skóre Bohumila Brhela na devítibodovou hranici. Jí posléze v rozjížďce s číslem devatenáct dosáhli také Richard Wolff a Adrian Rymel. A v následující jízdě i Marián Jirout, jemuž pomohlo také zděděné vítězství po defektujícím Bohumilu Brhelovi.


A VV SPD tak měl na svém večerním zasedání plnou hlavu starostí. Komu ze čtveřice Bohumil Brhel, Marián Jirout, Adrian Rymel a Richard Wolff udělit dvě divoké karty? Otázka do pranice nakonec došla své odpovědi v zohlednění pořadí závodu. Nicméně nejférovější by za dané situace bylo řešení formou rozjezdu.

Jak však magazínu speedwayA-Z vysvětlil Petr Moravec, šéf české ploché dráhy, filozofie tvůrce pravidel byla odlišná. Nešlo totiž o přímý postup, nýbrž o dosazení od zeleného stolu, takže výsledky případné rozhodující dodatkové jízdy by nemusely mít pražádnou váhu.

Česká plochá dráha je totiž v nominačních otázkách mezi dvěma mlýnskými kameny. Na jedné straně potřebuje výsledky z evropských a světových šampionátů, protože každé umístění do osmého místa přináší disciplíně peníze ze státní kasy. Argument, že závodník slavnějšího jména docílí kýženého umístění s větší pravděpodobností zní za této konstelace logicky. A představit si českou reprezentaci třeba bez Bohumila Brhela jde vskutku pouze stěží.

Nicméně na druhou stranu je tady sportovní stránka věci. Do té doby, dokud bude mít kdokoliv mandát vstoupit do výsledků nominačních závodů svým verdiktem z vnějšku,
nevyhne se případným nařčením z podjatosti či nadržování. Rozhodování přítomných členů řídícího výboru české ploché dráhy muselo být ve středu večer skutečně těžké už vahou své odpovědnosti. Na jejich verdikt může mít každý svůj názor. Ovšem, co si myslí kupříkladu Adrian Rymel, jenž v minulosti již několikrát nominační kritéria pro reprezentaci splnil a přesto se v ní neobjevil, je asi nabíledni. A přitom rozjezd čtveřice závodníků o dvě volná místa v mistrovství Evropy mohl poskytnout už tak krásnému mítinku ještě dramatičtější koncovku.

Hlasy z depa
„Dobrý,“ mám zase patnáct bodíčků, liboval si Tomáš Suchánek s narážkou na svůj nedělní výkon v italské lize. „Dráha byla hrozně tvrdá, ale závody pěkný. Hlavně, že mám ten Stralsund a nemusím jet kvalifikaci. Nabídla se mi totiž Anglie a tak tam můžu zůstat.“ A bude se jeho patnáctibodová série opakovat také do třetice v sobotu ve Slaném? „Snad,“ zadoufal šastný vítěz. „Ve Slaným to musí bejt. Druhej den pak jedu dvojice s Filipem Šiterou v Neustadtu. A to nevím, nikdy se mi tam nedařilo.“

„Byl jsem docela v pohodě,“ svěřil se Aleš Dryml. „Snažil jsem se vyhrát, protože
první jde rovnou do semifinále ve Stralsundu. Teď musím do Debrecenu. A to se mlátí s německou ligou.“ A kdy uvidíme Aleše Drymla v české extralize? „Teď nemůžu,“ zhatil naděje pardubických fanoušků. „Pak by to mělo bejt všechno v pořádku. Ale ještě uvidíme, v Anglii máme ještě nějaký rain-offy.“

„Závod byl pěknej,“ hodnotil národní kvalifikaci Lukáš Dryml. „Postupně dráha ztvrdla. Změnil jsem převody. Chtěl jsem bejt rychlej, ale nebyl jsem tak rychlej. Nedařily se mi starty. Tu poslední jízdu jsem jel jako jinou jízdu. Nevěděl jsem, že můžu jít do rozjezdu.“ A jak pardubický závodník vnímá nešastný incident právě z dodatkové jízdy? „Nepodařil se mi start,“ pustil se do líčení Lukáš Dryml. „Začal jsem ho předjíždět. Vrátil mi to. Chtěl mě porazit a šel pode mě. Klapnul jsem a přejel na jinou stopu. Pak jsem to dal pod něj. Věděl jsem, že chce chytit materiál. Potom jsem už jen ucejtil ránu. Nechtěl jsem ho zblokovat. Byla to typická situace jako s Áďou. Nechali jsme si místo a pak si podali ruce. Jedu tvrdě, ale snažím se bejt férovej. V žádným případě si nemyslím, že Lubošův pád je moje vina.“ A kdy uvidíme Lukáše Drymla zase závodit v Čechách? „V Pardubicích pojedu extraligu,“ řekl. „Doma určitě neradi prohráváme. A po smůle v Praze budeme mít co napravovat.“

1. Tomáš Suchánek, Pardubice 3 3 3 3 3 15
2. Aleš Dryml, Pardubice 3 3 2 3 3 14
3. Lukáš Dryml, Pardubice 3 3 1 1 3 11+3
4. Luboš Tomíček, Olymp Praha 2 2 3 3 1 11+X
5. Bohumil Brhel, Olymp Praha 2 1 E 3 3 9
6. Marián Jirout, Pardubice 2 E 3 2 2 9
7. Adrian Rymel, Olymp Praha 3 2 1 2 1 9
8. Richard Wolff, Olymp Praha 1 2 2 2 2 9
9. Josef Franc, Olymp Praha 0 3 2 1 2 8
10. Zdeněk Simota, Plzeň 1 1 3 0 2 7
11. Hynek Štichauer, Pardubice 0 2 2 1 E 5
12. Patrik Linhart, Slaný E F 1 2 1 4
13. Pavel Ondrašík, Olymp Praha 2 1 F 0 E 3
14. Filip Šitera, Plzeň 1 0 1 1 0 3
15. Jan Hlačina, Slaný 0 1 0 0 1 2
16. Antonín Galliani, Markéta Praha 1 E 0 – – 1
17. Matyáš Hlaváček, Mšeno (res) 0 0
18. Michal Matula, Markéta Praha (res) 0 0

Nominace: V mistrovství Evropy má Česká republika šest míst. Dle platných řádů je získala první čtveřice z národní kvalifikace. Tomáš Suchánek pojede přímo semifinále ve Stralsundu, Aleš Dryml, Lukáš Dryml a Luboš Tomíček musí do kvalifikačních kol. O zbývajících dvou reprezentantech má právo rozhodnout VV SPD. Ten na svém včerejším zasedání respektoval výsledky závodu, takže v ME pojedou ještě Bohumil Brhel a Marián Jirout.

Foto: Pavel Fišer