Strhující závěr zopakoval loňskou historii

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 4. října
Samotný závěr dnešního světového finále mistrovství světa juniorů v Pardubicích způsobil, že se v otázce mistra a vicemistra opakovala loňská historie. V rozjížďce s číslem devatenáct na sebe narazili Emil Sajfutdinov a Chris Holder. Ruský obhájce titulu přišel o jeden bod s Troyem Batchelorem, zatímco Australanův skalp získal Martin Vaculík. Při vzájemném měření sil obou leaderů profitoval Emil Sajfutdinov ze svého rychlého startu a jako první závodník vůbec i z obhajoby titulu. Chris Holder zůstal trčet za Lewisem Bridgerem, což ho poslalo do dodatkové jízdy o stříbro s Juricou Pavlicem. Chorvat vedl od startu takřka až do cíle. Chris Holder útočil stále z vnější strany, aby však v posledním oblouku udeřil vnitřkem. Na nečekaný manévr nedokázal Jurica Pavlic reagovat.

Nečekaný zvrat
Hned rozjížďka s číslem jedna přinesla obrovské překvapení. Z první zatáčky vyjel jako první Troy Batchelor. Emil Sajfutdinov, obhájce titulu a žhavý pretendent dnešní obhajoby, byl až za ním. A navzdory veškeré své snaze zůstal druhý až do cíle.

Z toho nemohl neprofitovat Chris Holder. Australan se loni v polském Ostrowě musel smiřovat s titulem vicemistra za ruským fenoménem. Rázem vycítil svou šanci. V prvním výjezdu třetí jízdy objel Matěje Kůse. A posléze odvrátil všechny nájezdy Jurici Pavlice, který se před pražského závodníka dostal na protilehlé rovince.

Famózní ouvertura australského závodníka se dočkala dalších pokračování. Osmou jízdu sice rozehrál nejlépe Troy Batchelor, avšak po skalpu Emila Sajfutdinova se další cenné trofeje nedočkal. V prvním oblouku Chrise Holdera ještě udržel, nicméně ten se do čela prosadil spodní stranou druhé zatáčky.

Třetí triumf dodal Chris Holder v desáté jízdě, v níž hrál velké sólo. Nicméně Emil Sajfudtinov stále zůstával jeho nejbližším sousedem v průběžné klasifikaci. V rozjížďce s číslem sedm demonstroval, že mu úvodní prohra nesebrala vůbec nic na jeho odhodlání. Se žlutým povlakem na přilbě se mu nepovedlo odstartovat a do první zatáčky najížděl jako poslední.

Žádný důvod pro skládání zbraní! Martin Vaculík byl na ráně jako první. V nájezdu do první zatáčky druhého kola se Emil Sajfutdinov jen minul okolo Igora Kononova. A v následující okruhu se v oblouku u depa vůbec nepáral s Andrejem Karpovem, jenž vedl od vylétnutí pásky.

Obdobné strhující drama musel ruský obhájce světového primátu předvádět rovněž v jedenácté jízdě. Tentokrát se před ním do prvního oblouku rovnali Jurica Pavlic a Ludvig Lindgren. Chorvat toužil po Švédově skalpu, ovšem Emilu Sajtfudinovi stačila necelá dvě kola, aby ukázal svůj výfuk oběma.

Čtvrtá série vyrovnala bodový zisk obou leaderů. Ve třinácté rozjížďce se o to postaral Martin Vaculík. Slovák konečně doladil nastavení motocyklu a celá čtyři kola vodil Chrise Holdera. O dvě jízdy později reagoval Emil Sajfutdinov dalším triumfem. A také v tomto případě musel útočit zezadu. Během úvodního kola pronikl před Williama Watsona, aby na začátku dalšího okruhu podjel Matěje Kůse. Takřka okamžitě byl o dobrých patnáct metrů vpředu.

Strhující drama na závěr
Rozjížďka s číslem devatenáct tím pádem dostala do vínku poslání definitivně rozhodnout, zda na juniorský trůn zasedne Emil Sajfutdinov či Chris Holder. Zatímco ruský závodník prve útočil ze zadních příček, nyní si uvědomoval nutnost vsadit vše na rychlý start.

A ten se mu z první dráhy kromobyčejně povedl. Chris Holder stál na roštu bezprostředně po jeho pravé ruce. Cpal se vehementně dopředu, leč Emil Sajfutdinov ho nesmlouvavě vyvezl na venek. Vtom zezadu přiletěl Lewis Bridger, jehož posun z posledního místa se zastavil až na druhé pozici před Chrisem Holderem.

Australan v té chvíli tušil, že se sen o výhře zlaté medaile právě rozplynul jako ranní mlha. Navíc i stříbro bylo v ohrožení. Jeho bodový zisk totiž vyrovnal Jurica Pavlic. Chorvatský závodník prohrál na začátku právě s Chrisem Holderem, aby v jedenácté jízdě přišel o body nejen s Emilem Sajfutdinovem, ale i Ludvigem Lindgrenem. Bez nadsázky lze konstatovat, že ho Švéd připravil o stříbro.

Na počátku rozjezdu tomu ovšem vůbec nic nenasvědčovalo. Po vylétnutí pásky vystřelil Jurica Pavlic dopředu a v první zatáčce nedal Chrisu Holderovi ani náznak šance. Australan posléze mírně zaostal, ovšem ve skutečnosti si Juricu Pavlice četl. Ve třetím kole byl znovu v bitevní vzdálenosti. Naznačil několik útoků zvnějšku, aby v posledním oblouku nečekaně udeřil spodem. Vytlačil Juricu Pavlice a protnul metu jako staronový vicemistr světa.

Česká spokojenost i zoufalství
Odpověď na otázku, zda Filip Šitera a Matěj Kůs využijí domácího prostředí k pronikavějšímu výsledku, vypadala po první sérii chmurně. Ani jeden z českých reprezentantů nedosáhl na body! Filip Šitera odstartoval katastrofálně v první jízdě, Matěj Kůs ob jednu rozjížďku klesl na poslední příčku po průjezdu první zatáčkou.

Nicméně od té chvíle se osudy obou Čechů diametrálně lišily. Filip Šitera, který v pečlivé přípravě na finále shodil dokonce i pět kilogramů tělesné hmotnosti, se trápil se spojkami i s převody. Nakonec na sebe výrazně upozornil pouze v rozjížďce s číslem devět. V ní dojel druhý za Lewisem Bridgerem, přičemž nechybělo málo, aby v první výjezdu ukázal deflektor i jemu. V závěru však Filip Šitera přiznával psychické zlomení, na jehož vrub připisoval obě další nuly.

Matěj Kůs však v šesté jízdě rozjásal česká hrdla v ochozech. V první zatáčce rychle přeletěl okolo Tai Woffindena, jehož útoky odvracel až do cíle. V rozjížďce s číslem dvanáct zůstal opět trčet vzadu na nebodované příčce. Bojovný závěr a větší počet lepších umístění ho nakonec pasoval na šestého juniora modré planety.

V patnácté jízdě strávil celé kolo před Emilem Sajtfudinovem, který ho na rozdíl od červnových juniorských družstev tentokrát nakonec o vedení připravil. Rozjížďku s číslem sedmnáct ozdobil Matěj Kůs duelem s Ludvigem Lindgrenem o vítězství. Už ve druhé zatáčce se Pražan natahoval po vedoucím místě, aby ho nakonec definitivně sebral na počátku druhého kola.

Po závodech litoval obou nul, protože si dobře uvědomoval, kam by ho dostala alespoň dvě třetí místa. O jediný bod lépe a jednu příčku výše nakonec skončil Martin Vaculík. Ani on se v rozjížďce s číslem sedm nevyvaroval nuly, za kterou vinil změněnou dráhu oproti včerejší Zlaté stuze a nedopasovaný motocykl. Také on se mohl pyšnit dvěma triumfy, přičemž se stal prvním, kdo přestřihnul vítěznou šňůru Chrise Holdera.

Hlasy z depa
„Bylo to celkem těžké,“ nechal se Emil Sajfutdinov slyšet po obhajobě titulu. „Děkuji všem, co mi pomáhali. Je to vyvrcholení celé mé sezóny.“ Rozhodující krok ke zlatu ruský závodník učinil porážkou Chrise Holdera v rozjížďce s číslem devatenáct. „Připravoval jsem se,“ komentoval ji Emil Sajfutdinov. „Dal jsem všechno do startu. Bylo to o něm.“

„Jsem zklamaný,“ netajil se Chris Holder, podruhé v řadě světový vicemistr. „Začal jsem dobře, ale během závodů se mi rozladila motorka. Chyba byla, že jsem si nevzal druhou.“ A co by on řekl na téma devatenácté jízdy? „Start nebyl špatný,“ líčil. „Ale nestihnul jsem Emila do první zatáčky. Pak přijel Lewis Bridger a už s tím nešlo nic dělat.“

„Jsem šastný,“ svěřil se Jurica Pavlic. „V rozjezdu jsem vedl celé kolo a nakonec o to první místo přišel. Z toho jsem trošku rozladěný. A tak jsou spíš ty pocity něco mezi. Ani šastný, ani smutný.“ A jak viděl chorvatský závodník dodatkovou jízdu ze svého úhlu pohledu? „Byla to moje chyba,“ připustil. „Dobře jsem odstartoval. Ale Chris si v poslední zatáčce zvolil spodní dráhu, která byla rychlejší.“

„Celkem dobré,“ hodnotil svůj výkon Martin Vaculík. „Škoda, že od začátku nebyla dopasovaná motorka. První dvě jízdy to bylo na hovno, dráha byla jiná než včera. Ale fajn, těším se z toho úspěchu, super, dobré.“

„Jsem spokojenej‘,“ říkal Matěj Kůs. „Měl jsem dvě nuly, kdybych přivez‘ pokaždý aspoň bod, bylo by to o něčem jiným. Bylo to dramatický, do poslední jízdy jsem dal všechno, buď to vyjde nebo ne.“

Ze závodu připravujeme původní reportáž.

1. Emil Sajfutdinov, RUS 2 3 3 3 3 14
2. Chris Holder, AUS 3 3 3 2 1 12+3
3. Jurica Pavlic, CRO 2 3 1 3 3 12+2
4. Troy Batchelor, AUS 3 2 1 2 3 11
5. Martin Vaculík, SK 2 0 3 3 1 9
6. Matěj Kůs, CZ 0 3 0 2 3 8
7. Grzegorz Zengota, PL 1 0 2 3 2 8
8. Patrick Hougaard, DK 3 2 1 0 2 8
9. Ludvig Lindgren, S 1 0 2 2 2 7
10. Lewis Bridger, GB 0 1 3 0 2 6
11. Igor Kononov, RUS 3 1 0 1 1 6
12. Morten Risager, DK 2 1 2 1 0 6
13. Andrej Karpov, RUS 1 2 0 0 1 4
14. William Lawson, GB 1 1 1 1 0 4
15. Tai Woffinden, GB T 2 0 1 0 3
16. Filip Šitera, CZ 0 0 2 0 R 2
17. Simon Gustafsson, S 0 0
res Kamil Brzozowski, PL   DNR

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)