Liberecký Ještěd uvidí korunovaci českého mistra

Liberec – 24. července
Seriál finálových závodů šampionátu jednotlivců nabízí celou řadu lákadel pro ty, kteří v konečném součtu uspějí. Jde o reprezentační vesty na sezónu 2009 i o vyhnutí se kvalifikačnímu procesu pro finále příštího ročníku nejstaršího motoristického šampionátu naší republiky pro prvních osm. Nicméně největším lákadlem je samozřejmě mistrovská koruna. Tady se však projevuje jistá nevýhoda oproti systému jediného finále. V sobotu odpoledne mají za normálních okolností šanci prakticky už jen tři závodníci.

Když Luboš Tomíček začínal závodit, měl pocit, že jeho dědeček toho se svými pěti tituly mistra republiky toho vlastně moc nedokázal. Ve svých teenagerovských představách si maloval, že svého legendárního předka překoná ještě před přechodem mezi seniory. Jenže ve svých šestnácti byl konfrontován s drsnou realitou.

V červenci 2002 skončil ve Mšeně patnáctý, když ve finále D stačil předjet Jaroslava Petráka. A by od té doby patřil k inventářům finálových klání, stupně vítězů mu prozatím unikaly. Nejlepší výsledek přišel předloni v Březolupech. Ovšem ani účast ve finálové rozjížďce mu vavřínový věnec nepřinesla a čtvrté místo zůstávalo jeho životním výsledkem.

Až letos v polovině května chytil příležitost za pačesy. Vyhrával jednu jízdu za druhou. A by jej o jediný bod připravil Matěj Kůs, prvenství mu neuniklo. Druhý den se finalisté přesunuli do Pardubic. Svítkovské letiště není pro Luboše Tomíčka šálkem oblíbeného čaje.

Přesto byl s jedenácti body spokojený. „Liberec mi sedí,“ netajil se před dvěma měsíci, aby jedním dechem doufal v povedené starty. Přesto však přišel o post leadera průběžné klasifikace. S ním pozítří do Liberce dorazí Lukáš Dryml. Na Markétě zpočátku laboroval s nastavením motocyklu. Ovšem ve své třetí jízdě už vyhrál a od té doby jej nikdo neporazil. Navíc je jediným závodníkem, který se dostal na pódium jak v Praze, tak v Pardubicích.

V průběžné klasifikaci má tím pádem na Luboše Tomíčka k dobru dva body. A tak se chleba bude lámat především v rozjížďce s číslem čtrnáct, v níž oba pretendenti královské koruny svedou vzájemný duel. Nicméně Luboš Tomíček nemá příliš krytá záda. S odstupem jediného bodu mu na ně totiž dýchá Aleš Dryml. Starší z bratrské dvojice může vzhledem ke svému bodovému kontu směle pomýšlet i na titul. Jak vše dopadne, je prozatím ve hvězdách. A nejrychlejší odpověď vám může poskytnout výhradně osobní návštěva v libereckých Pavlovicích, a to tím spíše, nebude-li závod vysílán v televizi.

Startovní listina:

1 Vladimír Višváder, Liberec
2 Pavel Ondrašík, Praha
3 Adrian Rymel, Praha
4 Adrian Pluska, Slaný (PL – ACCR)
5 Filip Šitera, Plzeň
6 Adam Vandírek, Praha
7 Josef Franc, Praha
8 Lukáš Dryml, Pardubice
9 Matěj Kůs, Praha
10 Richard Wolff, Praha
11 Jan Jaroš, Praha
12 Martin Vaculík, Slaný (SK)
13 Luboš Tomíček, Praha
14 Martin Málek, Slaný
15 Aleš Dryml, Pardubice
16 Hynek Štichauer, Pardubice
17 Michael Hádek, Plzeň
18 Martin Gavenda, Praha

Průběžný stav šampionátu:

  Praha Pardubice TOT
  13.5. 14.5.  
1. Lukáš Dryml, Pardubice 12 15 27
2. Luboš Tomíček, Praha 14 11 25
3. Aleš Dryml, Pardubice 11+R 13+E 24
4. Martin Vaculík, Slaný 10 11 21
5. Filip Šitera, Plzeň 11+3 10 21
6. Adrian Rymel, Praha 11+2 9 20
7. Josef Franc, Praha 8 7 15
8. Matěj Kůs, Praha 9 6 15
9. Richard Wolff, Praha 0 13+3 13
10. Hynek Štichauer, Pardubice 7 4 11
11. Adam Vandírek, Praha 5 5 10
12. Adrian Pluska, Slaný (PL) 4 5 9
13. Pavel Ondrašík, Praha 5 4 9
14. Martin Málek, Slaný 4 4 8
15. Jan Jaroš, Praha 7 1 8
16. Vladimír Višváder, Liberec 1 2 3
17. Michael Hádek, Plzeň (res) 1-R DNR 1
NC Martin Gavenda, Praha DNR DNR

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)