Česká sezóna 2005 má extra začátek

Praha – 13. dubna
Skutečně skvělý závod uvidí fanoušci dnes večer na pražské Markétě. Na samotný úvod sezóny se zde uskuteční úvodní extraligové kolo. By po čtyřech sezónách došlo poprvé ke změně v obsazení kvarteta extraligových družstev, předběžné sestavy naznačují pokračování skvělých dramat loňského ročníku. Večernímu klání budou odpoledne předcházet měření sil mladých motokrosařů a stopětadvacítkářů, jenž zahájí okolo patnácté hodiny. Novinkou bude setkání fanoušků s jezdci po závodě, které bude v restauraci ve druhém patře a na terase hlavní tribuny. Vstup bude samozřejmě volný.


Domácí tým PSK Olymp neměl loni zrovna povedenou sezónu. Celý rok se potácel nad barážovou propastí a teprve dvě skvělá vítězství na závěr jej od historicky nejhoršího umístění zachránila. Něčeho podobné by si Pražané dozajista rádi odpustili. A proto staví vskutku silnou sestavu, jejíž základ tvoří borci rozjetí z britské ligy.

Kouč Milan Špinka zvažoval včera taktické možnosti až do pozdního odpoledne. Sestavu měl sice určenou již předem, nicméně startovní čísla určil teprve těsně před uzávěrkou. Jasnou měl pouze otázku juniora, protože tento post obsadí Luboš Tomíček. Zbývající čtveřice je seniorská. Vévodí jí zkušený Bohumil Brhel. Společně s ním se v základní sestavě představí rovněž Pavel Ondrašík a Antonín Šváb. Ten loni kvůli zranění nestihnul jediné extraligové kolo. Richard Wolff bude připraven jako náhradník.

Nováčka PK Plzeň čeká dnes večer návrat do vyšší ligy, kterou opustil v roce 1997. Od říjnové baráže, z níž Mšeno, vyzvaný poslední klub extraligy 2004, vycouvalo, se nesla diskuse o pozitivech či negativech rošády obou družstev. Nicméně už večer řeknou poprvé na toto téma svoje slovo plzeňští závodníci přímo na dráze.

Sestava extraligového Plzně nevypadá opticky vůbec zle. Z dvojice Poláků si třicetiletý Robert Mikolajczak odbude svou premiéru v českých ligách, což může být svým způsobem kámen úrazu. Ovšem jeho krajan Krzysztof Stojanowski si už na našich oválech vypracoval slušné renomé, a to nejen díky extralize, ale i dvěma zlatým medailím z šampionátu dvojic. Základní kádr doplňují dva ambiciózní junioři Filip Šitera a Zdeněk Simota. V roli náhradníka nastoupí Vladimír Višváder, jenž si na pondělním tréninku v Pardubicích upřímně pochvaloval nový klubový motor.

Slaný si během několika posledních extraligových ročníků vysloužil pověst korunního princ, který se už už sápe na trůn, nicméně nakonec zůstane těsně před vytouženou metou. Stříbro by možná jinde brali všema deseti, nicméně ve středočeském královském městě by logicky šáhli výše.

Manažer Milan Mach však už dvakrát musel v souvislosti s dnešní ouverturou extraligy improvizovat se svou sestavou. Nejprve se při pádu na silničním motocyklu zranil
Miroslav Fencl. A o víkendu se na marodce ocitnul také Sebastian Ulamek, jenž měl být Slanému k dispozici na všechny závody. Přesto jsou však dva Poláci synonymem slánského celku také tentokrát. Vedle účastníka Grand Prix Tomasze Chrzanowského se představí populární Wieslaw Jagus. Z Anglie přiletí Jiří Štancl. Juniorem bude Patrik Linhart a náhradníkem Jan Hlačina. Toho dokonce zlákala funkce rozhodčího. Zúčastnil se víkendového školení arbitrů a letos bude působit jako praktikant.

Rovněž z východočeských Pardubic zaznívá silný hlas volající po titulu. Není ostatně ani divu, protože za posledních šest let dokázal fenomenální spanilou jízdu pardubických borců českou extraligou zastavit pouze dvakrát pražský Olymp. A ani dnes nejsou svěřenci Josefa Laštovky bez šancí na čtyři tabulkové body.

Aleš Dryml sice musel do Anglie, ovšem v sestavě se objeví jeho bratr Lukáš. Vzhledem k vytížení Mateje Ferjana se ke slovu dostane Polák Stanislaw Burza. Zbytek týmu je však už ryze český. Jako junior nastoupí Tomáš Suchánek. Čtvrtým mužem sestavy bude Marián Jirout, zatímco další junior Hynek Štichauer oblékne vestu s náhradnickou dvacítkou na zádech.

Klubové ambice očima manažerů:
Milan Špinka, Praha
„V extralize to v posledních letech chodí tak, že někam přijedeš jako favorit a skončíš
poslední. Uvidíme tedy, jaká bude situace. Bojím se říkat něco dopředu. Samozřejmě uděláme všechno pro co nejlepší výsledek. Kluci se vracejí z Anglie, kde se teďka chytli.“

Václav Verner, Plzeň
Odmítl s magazínem speedwayA-Z komunikovat.
O plzeňských ambicích proto hovoří Filip Šitera: „To je jasný, chceme vyhrát. Máme oba Poláky. A taky já a Zdenda Simota uděláme maximum. Budeme chtít překvapit a vyhrát. A ukázat, že Plzeň je nejlepší ze všech.“

Milan Mach, Slaný
„Chtěli bychom zkusit na Markétě obhájit své loňské vítězství. S tímhle v sestavě nebudu skromný a měli bychom se pokusit vyhrát. Tomasz Chrzanowski jezdí Grand Prix, Wieslaw Jagus je prostě Wieslaw Jagus a Jirka Štancl to na Markétě umí. Uvidíme, jak zajede junior. Budou to určitě vyrovnané závody a my se zkusíme poprat o vítězství.“

Josef Laštovka, Pardubice
„Myslím si, že závody jsou, aby se vyhrávalo. To bude naše ambice. Favoritem pro mě jsou domácí. Myslím, že to budou vyrovnaný závody. Uvidíme, jak extralize prospěje účast Plzně. Mají aspoň víc Čechů než dříve Mšeno.“

Předběžné sestavy nahlášené včera večer k 18:00:

PSK Olymp Praha 1 Pavel Ondrašík
  2 Luboš Tomíček
  3 Bohumil Brhel
  4 Antonín Šváb
  17 Richard Wolff
 
PK Plzeň 5 Krzysztof Stojanowski, PL
  6 Robert Mikolajczak, PL
  7 Filip Šitera
  8 Zdeněk Simota
  18 Vladimír Višváder
 
AK Slaný 9 Patrik Linhart
  10 Tomasz Chrzanowski, PL
  11 Wieslaw Jagus, PL
  12 Jiří Štancl
  19 Jan Hlačina
 
ZP Pardubice 13 Lukáš Dryml
  14 Marián Jirout
  15 Tomáš Suchánek
  16 Stanislaw Burza, PL
  20 Hynek Štichauer

Foto: Pavel Fišer a Karel Herman