Do Svitav se musí pro přebornický titul i místo v březolupské startovní listině

Vzhledem k elastickému kvalifikačnímu systému nabízí český přebor ještě jeden element navíc kromě svého vlastního pořadí. Jeho včerejší sedmý závod uzavřel listinu účastníků startujících příští sobotu ve druhém finále v Divišově. To má ambice zamíchat pořadím elitní osmičky nasazené pro rozhodující říjnový podnik v Březolupech. Poslední přeborový podnik na státní svátek Svatého Václava ve Svitavách ke všemu přinese ještě boj o celkové vítězství.

 

Zdeněk Holub nemá ještě přebornický titul vůbec jistý
Zdeněk Holub nemá ještě přebornický titul vůbec jistý

Stanovit celkové pořadí přeboru není jednoduše přímočaré. Na jednu stranu se pochopitelně sčítají tabulkové body získané na základě pořadí každého závodu. Nicméně je také důležité pracovat se skutečností, že se do průběžné klasifikace počínaje čtvrtým uskutečněným podnikem počítá pouze 75 procent výsledků zaokrouhlených směrem nahoru.

V dosavadním průběhu soutěže nebylo toto hledisko prozatím příliš důležité. Vzhledem k aritmetice se škrtal jediný závod. Přitom kompletní přeborový program absolvovali pouze Filip Hájek a Sindy Weber. Saská dívčina v Kopřivnici na bodované pozice nedosáhla, takže doposud si body škrtal jen pražský junior.

Ondřej Smetana a Zdeněk Simota mají stále vyhlídky na celkové vítězství v přeboru
Ondřej Smetana a Zdeněk Simota mají stále vyhlídky na celkové vítězství v přeboru

Ve Svitavách se ale tato situace šmahem změní. Půjde totiž o osmý podnik přeboru a není složité spočítat, že pětasedmdesát procent z osmi se rovná přesně šest. Budeme-li počítat dále, snadno zjistíme, že Filip Hájek už je mimo hru o medaile. Vedle osmi bodů z Kopřivnice škrtne ještě dvanáct bodů ze včerejšího Slaného.

Michal Škurla (modrá) bojuje s Petrem Chlupáčem
Michal Škurla (modrá) bojuje s Petrem Chlupáčem

Zůstane mu jich pouze sedmdesát osm. Takže i kdyby nakrásně ve Svitavách zvítězil, ani pětadvacet bodů mu nepomůže dostat se mezi nejlepší trojici, i když by soupeři před ním nedorazili, případně nebodovali.

Ovšem škrtání bodů vyrovná i vedoucí trio. Jak Zdeněk Holub, tak jeho jmenovec Simota musí odečítat jeden závod. U Pražana jde o třetí příčku z Březolup, Plzeňan vygumuje jedno ze svých čtvrtých míst. Avšak Ondřej Smetana, jenž chyběl v obou plzeňských kláních, může počítat se svým kompletním ziskem. Jak ideálně napovídá tabulka níže, vedoucí trojici od sebe dělí dvaadvacet bodů.

Závodníci aspirující na medaile v přeboru před svitavským závodem:

absolvované/započítané závody celkový/rozhodný bodový zisk
Zdeněk Holub 6-5 142-122
Ondřej Smetana 5-5 116-116
Zdeněk Simota 6-5 118-100

 

Martin Málek v souboji se Zdeňkem Simotou
Martin Málek v souboji se Zdeňkem Simotou

Po zranění Tomáše Suchánka v Žarnovici z průběžné klasifikace přeboru do druhého finále v Divišově postupovalo osm borců. Další místo možná uvolní Martin Málek, který se sice z přeboru do Divišova kvalifikoval, ovšem zvažuje, že nepojede, protože chce již o den dříve dorazit na světový šampionát dlouhodrážních družstev v Rodenu.

V tom případě by se osmým postupujícím stal Václav Kvěch, pro něhož by ovšem byl úspěchem i start v roli náhradníka. Z dalších mladých závodníků příjemně překvapil rovněž Petr Chlupáč. Čerstvě patnáctiletý pražský junior musel ještě zjara startovat jen s dvěstěpadesátkou, aby příští sobotu už zasáhl do bojů české špičky.

Václav Kvěch (bílá) vnější stranou útočí na Sindy Weber
Václav Kvěch (bílá) vnější stranou útočí na Sindy Weber

Úspěchem skončila i mise Michala Škurly, který se dokázal kvalifikovat z pouhých dvou přeborových závodů. Pod čarou ovšem uvíznul Michal Dudek, v jehož preferencích však Roden nad Divišovem převažuje.

Slánský závodník má stále kvalitní výchozí pozici pro třetí finále šampionátu jednotlivců v Březolupech. Ve Svitavách ovšem musí hromadit body. Divišov navíc může promíchat osmičku nejlepších, což se přímou úměrou může odrazit ve startovní listině pro Cihelnu a svým způsobem ovlivnit boj o titul přeborníka.

Situace v přeboru z úhlu pohledu nekvalifikovaných finalistů mistrovství republiky:

1. Zdeněk Holub, Praha 142
2. Filip Hájek, Praha 90
3. Martin Mejtský, Pardubice 64
4. Josef Novák, Pardubice 60
5. Petr Chlupáč, Praha 59
6. Martin Málek, Březolupy 56
7. Jaroslav Petrák, Pardubice 54
8. Michal Škurla, Praha 42
9. Václav Kvěch, Praha 36
10. Jan Kvěch, Praha 36
11. Martin Gavenda, Březolupy 33
12. Sindy Weber, D – Liberec (ACCR) 31
13. David Pacalaj, SK – Žarnovica 30
14. Radek Podhadský, Plzeň 27
15. Michal Dudek, Slaný 24
16. Jakub Valkovič, SK – Žarnovica 21
17. Pavel Čermák, Praha 19
18. František Klier, Divišov 15
19. Anne Spaan, NL 14
20. Daniel Šilhán, Liberec 8
21. Filip Šifalda, Chabařovice 8
22. Ján Mihálik, SK – Žarnovica 5
23. Milan Dobiáš, Chabařovice 5
24. Krzysztof Nowacki, PL – Slaný (ACCR) 3
25. Martin Švestka, Liberec 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)