Slánská plochodrážní sobota začíná bojem o přebornický titul

Slaný – 15. září
Zajímavý a bohatý program čeká zítra na návštěvníky slánského stadiónu, kteří uvidí hned tři závody. Všechno odstartuje úderem desáté hodiny dopolední sedmý závod českého přeboru. Startovní listina čítá šestnáct jmen. A přítomnost Ondřeje Smetany signalizuje nejen přítomnost dalšího žhavého favorita na stupně vítězů, ale rovněž o přebornický titul.

 

Zdeněk Simota, Ondřej Smetana a Zdeněk Holub,  kteří se na snímku sešli na pódiu v Březolupech, jsou na hrotu celkové klasifikace přeboru
Zdeněk Simota, Ondřej Smetana a Zdeněk Holub, kteří se na snímku sešli na pódiu v Březolupech, jsou na hrotu celkové klasifikace přeboru

Ondřej Smetana původně plánoval výjezd na polský pouťák, nicméně slánský přebor dostal nakonec přece jen přednost. Tím pádem se duel mezi Zdeňkem Holubem a jeho jmenovcem Zdeňkem rozšiřuje o dalšího pretendenta přebornického trůnu.

Do klasifikace se počítá pětasedmdesát procent závodů zaokrouhlených směrem nahoru. I po Plzni, která minulou sobotu zažila šestý mítink v pořadí, se škrtá pouze jeden jediný nejhorší výsledek. V praxi se tento reglement ovšem týká pouze Filipa Hájka, protože žádný jiný závodník celý přeborový program neabsolvoval.

Filip Hájek je jediný, kdo absolvoval celý přeborový program
Filip Hájek je jediný, kdo absolvoval celý přeborový program

Situace na hrotu průběžné tabulky je proto transparentní. Vede Zdeněk Holub se 117 body, druhý Zdeněk Simota dal dohromady rovnou stovku bodů. Třetí Ondřej Smetana disponuje 94 body, což se na první pohled může zdát jako velká ztráta.

Ale pozor! Po zítřku ve Slaném vyvrcholí přebor na svátek všech Václavů ve Svitavách. Tím pádem se počet podniků dostane na osm, z nichž se bude počítat pouze šest. Pokud tedy Ondřej Smetana dorazí koncem měsíce do Cihelny, má stejnou šanci vyhrát soutěž jako oba muži před ním. Ti přitom budou muset oželet jeden výsledek, když každý z nich jeden další mítink vynechal, zatímco Ondřeji Smetanovi se započítají všechny body.

Martin  Mejtský (žlutá) v souboji s Jaroslavem Petrákem, jehož zítra do Slaného nepustí pracovní povinnosti
Martin Mejtský (žlutá) v souboji s Jaroslavem Petrákem, jehož zítra do Slaného nepustí pracovní povinnosti

Ale vraťme se ze svitavské budoucnosti ke slánské přítomnosti. Do depa dopoledne přijede šestnáct závodníků a jejich společnost bude náramně pestrá, jak už to o přeboru bývá. Bohužel chybí Michal Dudek, který po své plzeňské smůle se zadřeným motorem již nemá šanci kvalifikovat se do divišovského finále šampionátu jednotlivců.
O něj se naopak bude stále pokoušet Michal Škurla. A protože potřebuje body jako sůl a první příčky jich nabízejí přehršel, zítřejší závod rozhodně dostane na dramatičnosti.

Startovní listina:

1 Michal Škurla, Praha
2 Filip Hájek, Praha
3 Zdeněk Simota, Plzeň
4 Sindy Weber, D – Liberec (ACCR)
5 Ján Mihálik, SK – Žarnovica
6 František Klier, Divišov
7 Daniel Šilhán, Liberec (250 ccm)
8 Zdeněk Holub, Praha
9 Petr Chlupáč, Praha
10 Radek Podhadský, Plzeň
11 Jakub Valkovič, SK – Žarnovica
12 Václav Kvěch, Praha
13 Martin Málek, Březolupy
14 Martin Mejtský, Pardubice
15 Josef Novák, Pardubice
16 Ondřej Smetana, Praha

Foto: Karel Herman a Antonín Škach