Oba leadeři splnili svá předsevzetí

Pardubice – 14. září
Nádherný den začal prosluněným dopolednem, ale jak stárnul, kabonil se víc a víc. Mraky daly najevo, že se nad svítkovský stadión nepřišli podívat pouze na předposlední kolo letošní extraligy. Pořadatelé mohli nadávat na déšť, který jim letos již poněkolikáté pokazil připravený závod. Petr Moravec glosoval, že pakliže to je daň za krásné počasí o víkendu vrcholícím Zlatou přilbou na sklonku měsíce, bere ji všemi deseti. Tým jeho klubu učinil maximum pro minimum škod soutěže. Závod začal bez nástupu o čtvrt hodiny dříve. Tomasz Jedrzejak poslal do vedení pardubického koníka již v rozjížďce s číslem jedna a Václav Milík rychle následoval jeho příkladu. I když řady diváků na tribunách byly poněkud řidší než obvykle, Lubomír Vozár ale splnil svůj slib, že se s nimi letos rozloučí vítězstvím. I když upřímně řečeno, boj o titul se zprvu nezdál zase až tak ztracený. Slánský tým bodoval vcelku konzistentně a usadil se na druhé příčce. Nepřestávalo pršet, a protože všem bylo jasné, že se závodem bude amen záhy po jeho polovině, koučové taktizovali od počátku. Tomáš Topinka na prvním zasedání jury vyfasoval důtku za opakovaně prošvihnutou lhůtu nahlášení sestav. Svým protějškům slíbil revanšovat se malým drinkem. Nicméně sotva se pražská ztráta na vedoucí Pardubice dostala na deset bodů, Matěj Kůs dostal do rukou žolíka. Nahoru do depa se vracel obtěžkán nejen materiálem z trati, ale především šesti body. Praha záhy dýchala na slánská záda. Jenže Středočeši vzdorovali. Až před rozjížďkou s číslem dvanáct, jež měla být vzhledem k podmínkám na ovále poslední, Sebastian Ulamek vyrovnal jednadvacet slánských bodů. Vzápětí triumfoval Hynek Štichauer, ovšem Zdeněk Holub byl pod šachovnicovou vlajkou v rukou Jaroslava Kocka dříve než Zdeněk Simota. A tak své předsevzetí splnil nejen Lubomír Vozár, nýbrž také Tomáš Topinka. Díky tříbodovému náskoku na čele tabulky jeho celku stačí ke zlatu prakticky v úterý na Markétě pouze nastoupit. Naproti tomu Ján Daniel se přesvědčil, jak se mýlil, když v květnu doufal, že horší výsledek než tři body v Praze jeho svěřence už potkat nemůže. V žarnovické části depa skončil pouhopouhý bod, který tam dovezl Adrian Gala.

Improvizované pódium v depu
Improvizované pódium v depu

Nezbývá než hrát vabank

Deštník byl nezbytnou proprietou dnešní extraligy
Deštník byl nezbytnou proprietou dnešní extraligy

Bylo to zoufalé. Dešťové mraky obklíčily Pardubice ze všech stran a vůbec se nerozpakoval okolo půl páté napadnout dešťovou vodou také svítkovský stadión. Jeho plochodrážní ovál byl skvěle připraven, proto si pořadatelé mohli troufnout hrát se svatým Petrem vabank.

Na věc se šlo rovnou a bez nástupu - a jako první vítěz se do historie zapsal Tomasz Jedrzejak
Na věc se šlo rovnou a bez nástupu – a jako první vítěz se do historie zapsal Tomasz Jedrzejak

Odpískali nástup, protože na mokrých tribunách stejně neseděl takový počet diváků, jak je tomu při extralize obvyklé. O čtvrt hodiny uspíšili začátek rozjížďky s číslem jedna ve snaze zlomit závod do druhé poloviny, aby mohl být uznán jako regulérní a nemusel se opakovat znovu.

Se sestavou dnes improvizovala pouze Žarnovica. Na postu náhradníka se objevil pražský Filip Hájek, což do svítkovských boxů přivedlo i Ondřeje Smetanu. Tomáš Topinka, který na prvním zasedání jury vyfasoval napomenutí za opakovaně prošvihnutý limit při nahlašování sestav, totiž plánoval dostat boj o titul do rozhodnuté fáze již dnes.

V juniorské jízdě dostal Eduard Krčmář (bílá) Slaný před Prahu a Patrik Mikel (červená) upevnil Pardubičanům vedení
V juniorské jízdě dostal Eduard Krčmář (bílá) Slaný před Prahu a Patrik Mikel (červená) upevnil Pardubičanům vedení

Proto se tentokrát netajil Sebastianem Ulamkem. A jelikož se pro zlomyslného strýčka Náhodu rozhodl mít v týmu dva juniory, Ondřej Smetana se do sestavy už nevešel a mohl pracovat jako mechanik Filipa Hájka. Ani Lubomír Vozár se nedržel v otázce jezdeckého složení při zdi. Byť tušil, že mu zlatá medaile již proklouzla mezi prsty, chtěl se divákům odvděčit alespoň dnešním triumfem.

Po startu čtvrté jízdy: odleva Adrian Gala, Sebastian Ulamek, Hynek Štichauer a Jakub Jamrog
Po startu čtvrté jízdy: odleva Adrian Gala, Sebastian Ulamek, Hynek Štichauer a Jakub Jamrog

A vskutku Pardubice vlétly do závodu jako rozběhnutí kanci! V rozjížďce s číslem jedna Tomasz Jedrzejak v první zatáčce objel Zdeňka Simotu. Josef Franc přivezl Pražanům jediný bod, jehož dobyl na úkor Martina Gavendy v žarnovické vestě.

Parduibkcý kouč střídá Josefa Nováka vcelku pravidelně. Navíc dnes dával déšť permanentně najevo, že si program kompletně až do rozjížďky s číslem dvacet nevyplníme. Nebylo proto divu, že se ve druhé jízdě spustil z depa Václav Milík s náhradnickou sedmnáctkou na zádech.

Milan Mach při ohlašování Jakuba Jamroga do rozjížďky s číslem čtyři:

„Jdu to dělat dramatický!“

Tomasz Jedrzejak jede na čle před Eduardem Krčmářem a Sebastianem Ulamkem
Tomasz Jedrzejak jede na čle před Eduardem Krčmářem a Sebastianem Ulamkem

Po triumfu ve stylu start – cíl před Matějem Kůsem zvýšil hodnotu skóre bílého koníka na šest bodů. Juniorskou jízdu vzápětí zkomplikovala páska Zdeňka Holuba. Pražský závodník posléze z trestné čáry dohnal a především překonal Jána Mihálika, takže Žarnovica i nadále zůstávala bez bodu.

Matěj Kůs proměnil naplno žolíka
Matěj Kůs proměnil naplno žolíka

Hrot však opanoval Eduard Krčmář, čímž svůj Slaný umístil v průběžné klasifikaci před Prahu. Dva body Patrika Mikela také pochopitelně měly svou váhu. Tomáš Topinka vystřídal ve čtvrté jízdě Michala Škurlu Sebastianem Ulamkem. Ani Milan Mach dlouho neotálel s počátkem své strategické hry. V depu zůstal Michal Dudek a na ovál zamířil Jakub Jamrog.

Slánský náhradník v první zatáčce objel Hynka Štichauera, jemuž výstupy z pondělního tréninku byly k ničemu, jelikož betonový povrch v dešťových kapkách rychle měknul. Uhájil však druhé místo před Adrianem Galou, jenž už s letem pásky za svá záda poslal Sebastiana Ulamka. Pardubice vedly s deseti body o bod před Slaným, zatímco Pardubice měly čtyři a Žarnovica jeden jediný bod.

 

Ze Svítkova odjíždí vítěz i mistr

Dnes bylo snadné říct, kdo vyjel na ovál, o čemž svědčí snímek Michala Škurly (16) a Zdeňka Holuba
Dnes bylo snadné říct, kdo vyjel na ovál, o čemž svědčí snímek Michala Škurly (16) a Zdeňka Holuba

Déšť sice v průběhu závodu snižoval svou intenzitu až nakonec s nástupem večera ustal docela. Nicméně jeho nekalé dílo bylo na ovále patrné a všichni manažeři se klonili k názoru, že po deseti rozjížďkách se začne balit. Druhou sérii zahájil nejlépe Tomasz Jedrzejak, když šel do čela před Eduarda Krčmáře zvenčí první zatáčky. Sebastian Ulamek si své renomé zatím nevylepšil, když inkasoval jediný bod na úkor Filipa Hájka.

Josef Franc jezdí první před Hynkem Štichauerem, Martinem Málkem a padajícím Jánem Mihálikem
Josef Franc jezdí první před Hynkem Štichauerem, Martinem Málkem a padajícím Jánem Mihálikem

V rychlém sledu následovalo elegantní prvenství Václava Milíka. Jakub Jamrog tentokrát v úvodním oblouku stačil podjet pouze Zdeňka Holuba. V ten moment se pražská ztráta na vedoucí Pardubice prohloubila na deset bodů. Situace v aktuální klasifikaci byla jasným signálem pro Tomáše Topinku, aby operativně povýšil Matěje Kůse v sedmé jízdě na žolíka.

Navzdory pádu dojel Ján Mihálik do cíle rozjížďky s číslem osm
Navzdory pádu dojel Ján Mihálik do cíle rozjížďky s číslem osm

„Jak bys to udělal jinak?“ ptal se celkem zbytečnou otázkou. „Závod se určitě nedojede a pak bys neměl třeba šanci tam žolíka dát!“ Každopádně záměr klapnul dokonale. Matěj Kůs perfektně odstartoval. Na protilehlé rovince záhy nabral takovou rychlost, že rychle zmizel z útočného perimetru Zdeňka Simoty.

Václav Milík plnil zadání Lubomíra Vozára (v pozadí) více než dokonale
Václav Milík plnil zadání Lubomíra Vozára (v pozadí) více než dokonale

Na konci třetího okruhu zastavil Adrian Gala, takže se Žarnovica druhého bodu nedočkala. Naopak po něm chňapnul Patrik Mikel, takže domácí nevyšli naprázdno ani tentokrát. V rozjížďce s číslem osm vystřihnul raketový start Josef Franc. Rychle se dostal před Hynka Štichauera, a jelikož Martin Málek byl třetí, Pražané již dýchali Slanému na záda s odstupem jediného bodu.

Výmluvný důkaz o stavu dráhy po osmi jízdách dává snímek Hynka Štichauera
Výmluvný důkaz o stavu dráhy po osmi jízdách dává snímek Hynka Štichauera

Duel o druhé místo se stal ústředním motivem závěrečné fáze závodu. V deváté jízdě odvrátil hrozbu Jakub Jamrog, když uštědřil první prohru Tomaszi Jedrzejakovi. Matěj Kůs byl v cíli třetí a za sebou měl pouze Jána Mihálika. „Neměl jsem co vymyslet,“ omlouval se později v depu. „Startoval jsem od mantinelu a jak jsem dostal cejchu, viditelnost nebyla žádná.“

Po zásahu cejchou se Matěj Kůs dostává okolo Jána Mihálika alespoň pro bod
Po zásahu cejchou se Matěj Kůs dostává okolo Jána Mihálika alespoň pro bod

Rozjížďku s číslem deset přerušil Adrian Gala, když se po pádu v první zatáčce dlouho nezvedal. Dočkal se diskvalifikace a při repete úřadoval naplno Václav Milík. Josef Franc se usadil před Eduardem Krčmářem, ale Pražanům stále scházely na Slaný dva body. Drobné mrholení znovu přešlo v regulérní slejvák, nicméně závod nekončil, byť s deseti uskutečněnými jízdami by mohl.

Jakub Jamrog jako dnes jediný porazil Tomasze Jedrzejaka
Jakub Jamrog jako dnes jediný porazil Tomasze Jedrzejaka

V rozhodování mohl sehrát svou roli i nevyřešený slánsko – pražský duel.  Přitom aktuální situace by nahrávala spíše domácím. Praha by si do celkové tabulky připsala jen dva body a její postavení před úterní ouverturou na Markétě by nebylo tolik jednoznačné. Za daných okolností, kdy neměl nikdo chuť vracet se na bahnitý ovál, by ručník v ringu nikdo nezpochybnil. Avšak vzpomeňme na loňské řeči, když Lenka Felixová ukončila slánskou extraligu ve chvíli, kdy se svěřenci Milana Macha zrovna ujali vedení.

Hynek Štichauer přemítá nad svým triumfem v rozjížďce s číslem dvanáct:

„První dvě jízdy to nešlo od startu, teď jsem konečně odlít‘. V pondělí jsem tady trénoval na betonu, chtělo to pár úprav. Teď jsme to vychytali a už je konec.“

Sebastian Ulamek dostává před zraky Patrika Mikela pražskou Markétu do hry o druhé místo
Sebastian Ulamek dostává před zraky Patrika Mikela pražskou Markétu do hry o druhé místo

Ať tak či onak, bylo jedině férové dokončit celou sérii, když už byl s mítinkem stejně amen. V jedenácté jízdě se konečně prosadil Sebastian Ulamek. Předjíždění bylo obtížné již od začátku a nyní se stalo prakticky nemožným. Patrik Mikel proto dojel pro dva body před Martinem Málkem, když Filip Hájek upadl. Jak Slaný, tak Praha měla po jednadvaceti bodech. Nešlo si dělat už žádné iluze, že dvanáctá jízda nebude poslední.

Zdeněk Holub (žlutá) ve dvanácté jízdě nedohnal Václava Milíka (červená), avšak titul Praze pojistil
Zdeněk Holub (žlutá) ve dvanácté jízdě nedohnal Václava Milíka (červená), avšak titul Praze pojistil

Hynek Štichauer v ní jezdil první od startu až do cíle. Pardubický triumf nemohl zpečetit lepším způsobem. Pro konečný vývoj extraligy však bylo podstatné, že se Zdeněk Holub usadil před Zdeňkem Simotou, jehož za sebou přivedl až k šachovnicové vlajce. Tím pádem i Tomáš Topinka splnil svůj záměr. Potvrdil titul, jelikož scénář s úterním pardubických překonáním tříbodového náskoku by se mohl odehrát maximálně ve vědeckofantastickém filmu.

 

Hlasy z depa

Václav Milík vyhrál všechny své jízdy
Václav Milík vyhrál všechny své jízdy

„Dobrý,“ vyprávěl Václav Milík. „Akorát počasí špatný, jinak dobrý. Stav dráhy byl už nebezpečnej‘, jde hlavně o zdraví. Venek nešel, dělala se kolej, nedalo se předjíždět. Dlouho jsem tu nejel v extralize, těšil jsem se. V Grand Prix jsou všichni zdraví, tak pojedu za tejden v Divišově. Nechci bláznit, abych byl fit na polský finále a Zlatou přilbu.“

Hynek Štichauer jezdí před Adrianem Galou
Hynek Štichauer jezdí před Adrianem Galou

„Vyhráli jsme, viděl jsem to dobře,“ svěřoval se Hynek Štichauer. „Šance na titul je vždycky, ale zůstává jen jeden závod. Chtělo to, aby Praha byla až třetí, ale jeli výborně. Na konci už byla dráha rozsekaná, udělali dobře, že to zrušili.“

Matěji Kůsovi se dnes bilancovalo dobře
Matěji Kůsovi se dnes bilancovalo dobře

„Závodili jsme v těžkých podmínkách,“ zamýšlel se Matěj Kůs. „Bylo dobré rozhodnutí zrušit závody po dvanáctý jízdě. Díky tomu, jak dobře byla připravená dráha, když jsme přijeli, mohli jsme dnešní závody odjet aspoň tak daleko. Druhé místo je dobrá pozice před posledním závodem v Praze, máme celkem komfortní situaci. Já jsem se svým bodovým ziskem spokojenej‘, proměnil jsem žolíka v šest bodů. Akorát poslední jízdu jsem neměl, co vymyslet. Startoval jsem od mantinelu a jak jsem dostal cejchu, viditelnost nebyla žádná.“

Josef Franc se ztotožnil s rozhodnutím předčasně ukončit závod
Josef Franc se ztotožnil s rozhodnutím předčasně ukončit závod

„Závody pro lidi moc nebyly,“ konstatoval Josef Franc. „Asi bylo dobrý rozhodnutí to ukončit. Pardubice by stejně nikdo nedotáh‘ všichni jsme to přežili, ani publikum nebylo. Je to škoda, doufám, že v Praze to bude fajn.“

„Měl jsem blbě naštelovanej‘ karburátor,“ říkal Zdeněk Holub. „Jak pršelo, sálo to vodu a dvě jízdy trvalo, než jsem to vyřešil. Jsem šťastnej‘, že jsme byli druhý. A titul? Nikdy nevíš, jak to bude na Markétě. Třeba bude pršet…“

Eduard Krčmář byl rád za ukončení závodu
Eduard Krčmář byl rád za ukončení závodu

„Dobrý, ale bylo to o strach,“ netajil se Eduard Krčmář. „Dráha byla promočená. Dobře, že to zrušili. Přišli jsme o druhý místo, nedá se nic dělat, pro zdraví je to nejdůležitější.“

„Mokrý,“ reagoval Zdeněk Simota na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Škoda poslední jízdy. Dráhu šlo ještě upravit. Kdyby vzali traktor a strhli kolej, dalo se jet dál. Letos je to všelijaký, úplně nejhorší sezóna, co jsem kdy vůbec měl.“

„Akorát jsme se zasrali,“ posteskl si Martin Málek. „Podmínky byly těžší, čekal jsem něco jiného, ale pro každého to bylo stejné. Jak se odstartovalo, dojelo se. Škoda druhého místa, měl jsem se víc snažit.“

Martin Gavenda ode dneška očekával mnohem více než velkou nulu
Martin Gavenda ode dneška očekával mnohem více než velkou nulu

„Nic moc,“ nebylo Martinu Gavendovi vůbec do řeči. „Těžké podmínky. Měsíc a půl jsem na tom neseděl, bylo to složitější. Těšil jsem se, že si zazávodím a spravím si chuť, že to bude fajn. A zase hovno.“

„Jelo se těžko,“ povzdechl si Filip Hájek. „Trošku zapršelo, dráha byla těžká a hluboká. Šlo by to, kdyby to bylo tvrdý jako normálně…“

Patálie Hynka Štichauera za zády Jakuba Jamroga
Patálie Hynka Štichauera za zády Jakuba Jamroga
1. AMK ZP Pardubice 29
Hynek Štichauer 2 2 3 7
Patrik Mikel 2 1 2 5
Josef Novák – – – DNR
Tomasz Jedrzejak, PL 3 3 2 8
Václav Milík 3 3 3 9
2. AK Markéta Praha 23
Matěj Kůs 2 6* 1 9
Josef Franc 1 3 2 6
Zdeněk Holub 1 1 2 4
Michal Škurla – – – DNR
Sebastian Ulamek, PL 0 1 3 4
3. AK 3ton Slaný 22
Eduard Krčmář 3 2 1 6
Michal Dudek – – – DNR
Martin Málek 1 1 1 3
Zdeněk Simota 2 2 1 5
Jakub Jamrog, PL 3 2 3 8
4. SC Žarnovica 1
Martin Gavenda 0 E – 0
David Pacalaj 0 – E 0
Adrian Gala, PL 1 E X 1
Ján Mihálik 0 0 0 0
Filip Hájek, Praha 0 F 0

Poznámka: vzhledem ke stavu dráhy poničené deštěm byl závod předčasně ukončn po dvanácté jízdě

Naplno proměněný žolík Matěje Kůse rozhodl vlastně o pražské druhé příčce a potažmo i titulu
Naplno proměněný žolík Matěje Kůse rozhodl vlastně o pražské druhé příčce a potažmo i titulu

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Praha 4-3-0-0 252 25
2. Pardubice 3-3-0-1 236 22
3. Slaný 0-1-4-2 191 13
4. Žarnovica 0-0-3-4 120 10
Václav Milík neprohrál jedinou rozjížďku
Václav Milík neprohrál jedinou rozjížďku

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Karel Herman

Na kombinéze Michala Škurly je patrné, že se na rozdíl od Josefa France a Zdeňka Holuba dnes na ovál vůbec nedostal
Na kombinéze Michala Škurly je patrné, že se na rozdíl od Josefa France a Zdeňka Holuba dnes na ovál vůbec nedostal