Liberec přichystal dvě premiéry zásadního charakteru

Liberec – 3. dubna
Hned na počátku sezony se Liberec postaral o dvě premiéry. Jako první klub oficiálně přiznal jednání s polským závodníkem o české licenci. A dle slov Věroslava Kollerta nestojí vydání plastikové kartičky s českým lvem a jménem Dariusz Lowicki vůbec nic v cestě. Druhou novinkou je připravovaný start vůbec první české dívky v klání ranku mistrovství republiky.

„Darek už má všechno vyřízený a je to na AČR,“ komentoval Věroslav Kollert start Dariusze Lowickeho s českou licencí. Šampionát tříčlenných družstev je sice otevřený cizincům, nicméně tento krok má dopad na extraligu. Jednačtyřicetiletý borec, který loni pomáhal Liberci k přebornickému titulu, totiž figuruje na mšenské soupisce.

„V Polsku se nesveze, ale může jezdit ve Mšeně,“ konstatoval Věroslav Kollert. „A myslím si, že jim pomůže víc než polovina lidí z jejich soupisky.“

V šampionátu stopětadvacítek bude mít Liberec své zastoupení jedním závodníkem, přesněji řečeno závodnicí. Jedenáctiletá Michaela Krupičková se vedle listopadového Posledního nalévání poprvé představila při volném tréninku provázející úterní prezentaci Markéta Cupu.

Pakliže se příští sobotu postaví na start první mistrovského klání malé kubatury, postará se o zápis do historických análů. Stane se prvním českým děvčetem, které se zúčastní oficiálního závodu na ploché dráze. Dosavadní primát patří Gertrúdě Hofmanové, nicméně její jezdecký přínos sportu levých zatáček je poměrně kontroverzní. Závodila totiž v plochodrážním závodě, kde se neobjevil jediný plochodrážní motocykl!

Slovenská dívka, která si později vzala západoněmeckého obchodníka Zimermanna, totiž v sedle své stopětasedmdesátky Scott závodila především v motokrosech. A právě terénáři bezvýhradně naplnili startovní listinu ledové ploché dráhy v Zohoru zkraje roku 1961. Slečna Gertrúda se mezi nimi neztratila a skončila dokonce na stupních vítězů.

Od té doby se zástupkyně něžného pohlaví na našich oválech objevily pouze sporadicky. Dánka Sabrina Bogh se kvalifikovala do pardubického evropského finále do devatenácti let v roce 2001 a Holanďanka Nynke de Jong absolvovala tři poslední ročníky dlouhodrážního šampionátu republiky v Mariánských Lázních.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)