Jak jsem to viděl já: česká láska narazila na tvrdou světovou realitu

Inzell – 11. a 12. března
Veleúspěšné tažení Lukáše Hutly domácími závody i slušný výsledek na mistrovství Evropy v Ufě slibovaly slušný výsledek národního týmu v Inzellu. Realita však potvrdila slova kouče české reprezentace Antonína Klatovského staršího. A sice, že svět je něco jiného než klouzání na českých rybnících.

V Inzellu se rozhodovalo o titulu mistra světa družstev
V Inzellu se rozhodovalo o titulu mistra světa družstev

 

Jan Klatovský neskrýval velký apetit
Jan Klatovský neskrýval velký apetit

Nezvyklý tvar dráhy, umělý led, nadmořská výška. Všechno je jinak. A pár minut tréninku moc prostoru pro nastavení motocyklu nedá. Dilema, jaký motocykl použít na závod, ukončil pád. Ze dvou dáme do kupy jednu motorku.

A vyhlídky? Mimo Švýcarů staví  ostatní týmy na účastnících mistrovství světa, tady visí body hodně vysoko.

Antonín Klatovský vede svůj tým na nástup
Antonín Klatovský vede svůj tým na nástup

První jízda s Rusy skýtá prostor k otestování motocyklu. Vše marné, tady je jiná liga. Bod za třetí místo, pád Lukáše  z posledního místa nic neovlivní. Dál jede náhradník. Andrej Diviš, čtyři body ze dvou jízd ve spolupráci s lídrem týmu Honzou Klatovským jsou slušným počinem. Dál je to slabší. Tři body týmu se Švédy a s Němci. Patnáct bodů  za první den,

Žádný trhák. To nemůže být horší…

Ale může. Druhý den.

Lukáš Hutla na inzellském ledě
Lukáš Hutla na inzellském ledě

První jízda s včera nedostižnými Němci. Niedermaier padá, Bauer letí, ale tři body jsou doma.

Druhá jízda s Rakušany. V ostrém souboji Honza Klatovský padá. V opakované jízdě se dobře kouká na Lukáše na druhém místě za Franzem Zornem. Radost trvá jen dvě kola, další pád. Výsledek 0:5 se na ploché dráze opravdu často nevídá.

V další jízdě švédští mladíci válí, víc než bod pro tým to nedá. Povinných pět bodů se Švýcary dopadlo, jedeme na Finy. Honza vede jízdu, Luky nasazuje ve třetím kole k trháku, kterým ničil soupeře v domácích závodech.

Andrej Diviš v akci
Andrej Diviš v akci

Kolize s bariérou ve výjezdu  znamená diskvalifikaci. A opakovanou jízdu. Pokračování předčilo nejhorší představy. V opakované jízdě Honza Klatovský v posledním výjezdu padá. Dalších 0:5. Když se nedaří, tak se to podělá. Jedenáct pádů a diskvalifikací za jednadvacet jízd svědčí o kvalitě tratě.

Poslední jízda s Rusy. Formalita. Zbývající bod za třetí místo už nic nevytrhne. Deset bodů  za druhý den. Bez komentáře.

 

Závěr?

Jan Klatovský v akci
Jan Klatovský v akci

Realita je tvrdá. Tréninkový kemp začátkem prosince ve Švédsku je dobrá věc, ale do hlavních závodů zbývá  nejméně měsíc. V našich krajích obvykle bez ledu, bez možnosti tréninku a testování motocyklů.

Inzell ukázal propast v parametrech motocyklů účastníků finále mistrovství světa a našich motocyklů připravovaných sice s láskou, ale bez špičkového příslušenství, na které prostě nezbývají peníze.

Lukáš Hutla bojuje o světové body
Lukáš Hutla bojuje o světové body

Výkonnost by zřejmě postrčila i možnost startů v ruské lize. Zájem z východu tady je, ale v Rusku liga neuživí, jsou potřeba další peníze.

A to je bez podpory významného sponzora pouze iluze.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)