Zmrzlý rekord může mít na kahánku

Kopřivnice – 22. ledna
Nejvíce závodů na ledové ploché dráze u nás se konalo roku 1977. V první půli ledna proběhlo pětidílné mistrovství republiky se zastávkami v Táboře, Svratouchu, Červeném Kostelci, Poříčí nad Sázavou a Vysokém Chlumci. Protože se pořadatelé z Poličky a Svitav přihlásili pozdě, nenašel se pro ně vhodný termín i z důvodu startu československých závodníků v mistrovství světa. Jak se záhy ukázalo, k jejich vlastnímu štěstí.

 

Takto by diváci mohli sledovat závody v Račicích
Takto by diváci mohli sledovat závody v Račicích

Jejich mítinky na rybnících Na hrázi a Rosnička se konaly jako volné pod názvem Dvoudenní seriál na ledové dráze a před koncem ledna stihly mrazivé období. Zato poslední mistrovský mítink plánovaný do Vysoké v Pošumaví na hrázi Lipna zkraje února již musel být zrušen.

Opatovický souboj Lukáše Volejníka, Lukáše Hutly a Andreje Diviše
Opatovický souboj Lukáše Volejníka, Lukáše Hutly a Andreje Diviše

Ovšem sedm závodů v jediném roce byl rekord, jenž vydržel až do období současné ledařské renesance. V sezóně 2011 jsem na Hamru na Jezeře, Růžené a Mělicích viděli tři mistrovské podniky jednotlivců, tři družstev a jeden polooficiální pouťák.

Josef Diviš se včera v Kopřivnici slunil,nicméně jej spolu s bratrem Andrejem čeká ještě pořádná porce práce - v Nepomuku musí odházet haldy sněhu
Josef Diviš se včera v Kopřivnici slunil,nicméně jej spolu s bratrem Andrejem čeká ještě pořádná porce práce – v Nepomuku musí odházet haldy sněhu

Letos je pro ledaře průběh zimy opět kromobyčejně příznivý. Máme za sebou skvělé závody v Opatovicích nad Labem a Kopřivnici, které počtvrté v kariéře posadily na individuální trůn Jana Klatovského. Plochodrážní fandové by si ovšem měli ponechat volné i následující víkendu, jak vyplynulo z jednání Petra Moravce s ledařskými pořadateli během minulých dvou dnů.

Příští sobotu je na programu ouvertur letošních družstev v Chrastné, o čtyřiadvacet hodin později vyvrcholí šampionát jednotlivců v Holicích. Následující víkend by mohla pokračovat družstva v Račicích a Nepomuku, zatímco Radek Hutla má v kalendáři ještě jeden závod v Mělicích.

Jan Pecina přemítá nad ukopnutou řadící pákou, jak moc osečenským ledařům schází Saša Kopecký, jehož memoriál se v sobotu na Chrastné pojede
Jan Pecina přemítá nad ukopnutou řadící pákou, jak moc osečenským ledařům schází Saša Kopecký, jehož memoriál se v sobotu na Chrastné pojede

Pakliže počítáte závody, právě jste se dostali na číslo sedm. Kdyby pravá zima ještě vydržela a povedlo se uskutečnit ještě jeden mítink, sezóna 2017 by vstoupila do historie novým rekordem. Ojedinělá by byla rovněž skutečnost, že bychom se po Opatovicích dočkali dvou dalších nových drah s lokalitami v Račicích a Nepomuku.

 

Nejbližší program českých ledů:

sobota 28.1. Chrastná družstva
neděle 29.1. Holice v Čechách poslední jednotlivci
sobota 4.2. Račice družstva
neděle 5.2. Nepomuk družstva
sobota 11.2. Mělice družstva

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Kiril Ianatchkov a Miloslav Čmejla

9