Herxheim viděl česko – slovenský postup

Herxheim – 22. dubna
V neděli po poledni se odjelo kvalifikační kolo letošního mistrovství světa juniorů. Závod byl přidělen do německého Herxheimu. Útulné městečko nacházející se ve vinařské oblasti zahalily sluneční paprsky a příjemné jarní počasí. Stadion, na kterém se závod konal, je z plochodrážního hlediska velice netypický, spíše rarita. Jelikož nabízí tři dráhy vedle sebe.

Největší ovál je určen pro dlouhoplochodrážníky, prostřední ovál, dlouhý 280 metrů pro vyznavače klasické ploché dráhy a uprostřed se nachází mini-draha pro ty nejmenší plochodrážní naděje. Další neobvyklou věcí pro diváka i jezdce je, že tato dráha nemá mantinely. Dle názoru jezdců je bezpečnější. České barvy v závodě hájili Matěj Kůs z pražské Markéty a navrátilec se na ovály po disciplinárním trestu Hynek Štichauer z Pardubic, pro kterého to byl vůbec první závod sezony.

Hynek při ranním tréninku bohužel zadřel motor, který měl připraven od Aleše Drymla přímo na tuto dráhu, takže byl nucen odjet celý mistrovský závod na náhradním stroji. Matěj Kůs si též odbyl smůlu při tréninku, a to v podobě dvakrát prasklého řetězu. Sedmnáctiletý jezdec pražského Olympu svoji úvodní jízdu proměnil v tříbodový zisk. V následující jízdě po zaváhání na startovní pásce dojel poslední.

Chu si zpravil v desáté jízdě dne, kdy nejdříve spadl v první zatáčce, poté jízda byla přerušena a opakována se všemi čtyřmi jezdci. Matěj stylem start – cíl ukázal všem soupeřům záda včetně budoucího vítěze tohoto závodu Australana Chrise Holdera. Největšího favorita dokázal jako jediný obrat o bod.

Celkově vybojoval deset bodů, což stačilo na šesté místo a přesvědčivý postup do semifinále. Druhý český reprezentant nezačal příliš oslnivě a nechal se předjet domácí nadějí Frankem Facherem. Tento souboj v neprospěch Hynka se ukázal v celkovém skóre jako jeden z důležitých faktorů neúspěchu v závodě. Další následující dvě jízdy sice zvládl, když si na své konto připsal pět bodů.

Závěr závodu českému juniorovi absolutně nevyšel. Přestože bojoval, jeho motor ztrácel na výkonu a nedokázal udržet své vybojované pozice po startu. Ke vší smůle v závěrečné jízdě spadl při souboji s Matějem Kůsem. Za šest bodů skončil na devátém místě, tudíž těsně za postupem.

Za vítězným Australanem se na druhém místě umístil polský jezde Pavel Hlib s celkovým počtem 13 bodů. O třetí místo museli svést souboj v dodatkové jízdě Rakušan Fritz Wallner a překvapivě slovák Martin Vaculík. Slánský extraligový jezdec nedal o tři roky staršímu soupeři žádnou šanci a potvrdil výbornou formu v úvodu sezony. Zároveň to byly jeho první stupně vítězů na mezinárodní scéně. Sedmičku postupujících doplnili polák Adrian Gomolski a k radosti domácího publika Frank Facher. Náhradníkem pro semifinále se stal další Němec Richard Speiser.

Hlasy z depa

Hynek Štichauer: „Je to smůla, jel jsem sem s jasným cílem postoupit, napřed odejde motor a pak ještě do toho spadnu, můžu si za to sám. Teď jedině může jet ty družstva v Debrecenu, ale protože ještě nemám vůbec podepsanou reprezentační smlouvu a navíc druhý den po závodě dělám závěrečnou zkoušku k maturitě, tak nevím, jak vše dopadne.“

Matěj Kůs: „Jsem celkem spokojen, ale jen s postupem, chtěl jsem být výše, ale druhá jízda se mi vůbec nepovedla. Tak snad v semifinále.“

Martin Vaculík: „Přijel jsem s cílem postoupit, to se mi povedlo nad očekávání. Je to paráda, cítím se dobře a moc si věřím. Motorky jedou výtečně.“

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)