Poslední rozloučení s národní kvalifikací se koná dnes

Pardubice – 20. dubna
Všechno začalo stávkou závodníků v Divišově v září roku 2001. Osmnácti finalistům šampionátu jednotlivců se tehdy nechtělo riskovat na dráze zdevastované předchozími závodníky. Během usilovného vyjednávání s pořadateli a jury padl i jejich argument, že pořadí mistrovství má zásadní vliv na nominaci na reprezentační místa. Tehdy VV SPD slíbil ústupek a počínaje rokem 2002 vypisoval o mistrovství světa a Evropy národní kvalifikaci. Nyní však řídící orgán preferuje nominaci na základě výsledků předchozí sezony. Oblíbené rozjezdy pro hvězdy, jak podnik výstižně překřtil Josef Franc, se dnes jedou naposledy. Chcete-li tedy svým potomkům vyprávět o dobách, kdy se o volná místa v reprezentaci utkávali velikáni typu Lukáše Drymla, Josefa France, Zdeňka Simoty a dalších, máte poslední šance naplánovat si na pozdní odpoledne výlet do východních Čech.

Startovní listina formou ementálu
Hlavní kritériem účasti v národní kvalifikaci se stalo pořadí v loňské mistrovství republiky. Jejich čísla byla vylosována na zasedání VV SPD. Nicméně z původní podoby startovní listiny nezůstal kámen na kameni.

Jako první finalista vypadl Adrian Rymel. Jeho absence však naštěstí není způsobena žádnou pohromou. Řídící orgán ploché dráhy ve snaze dát na vrcholek domácího individuálního šampionátu další kopeček sladké šlehačky se rozhodl nasadit šampiona do mistrovství Evropy přímo. Do jeho filozofie tak zapadá i stejný verdikt ve prospěch Aleše Drymla. Ten si reprezentační vestu zasloužil svým loňským postupem do finále ME.

Za dalšími omluvami ovšem stojí spíše nepříjemné věci. Bohumil Brhel stále chodí po svém srpnové zranění o berlích. V úterý se během pražské extraligy dostal na marodku i Marián Jirout. Antonín Galliani se rozhodl uzavřít svou životní kapitolu plochodrážního závodníka. Omluvili se rovněž Karel Průša, Miroslav Fencl a Jan Jaroš.

Na jejich místa postoupili náhradníci v pořadí posvěceném VV SPD. Přestože narychlo zalepili díry po jiných závodnících, dnešní závod v žádném případě neztrácí jiskru. K mání jsou stále čtyři místa v mistrovství Evropy. A letos nikomu nepomůže žádná divoká karta. Kdo chce reprezentovat, musí zkrátka a dobře uspět na dráze.

A počítáme, jak chceme, okruh aspirantů na účast v šampionátu starého kontinentu výrazně převyšuje nabídku. Nic jisté nemají ani zkušení harcovníci jako Lukáš Dryml, Josef Franc, Tomáš Suchánek či Zdeněk Simota. Zuby na jejich skalp si brousí nejen mladí jako Matěj Kůs, Filip Šitera nebo Luboš Tomíček, ale také další borci. Obzvl᚝ Richard Wolff se na svítkovské letiště umí perfektně připravit. A jeho skóre z pražského duelu s Rawiczí a z úterní extraligy jej staví do role favorita. Podcenit nejde ani Pavla Ondrašíka a překvapení se můžeme dočkat i z úplně jiné strany.

Příště už dle nového vzoru
Letošní národní kvalifikace je však poslední. Dozajista k velké lítosti diváků, kteří musí želet jarního souboje naší absolutní špičky. A to tím spíše, konkuroval-li podniku v otázce počtu českých hvězd pouze finálový závod mistrovství republiky jednotlivců. Magazín speedwayA-Z se zeptal Petra Moravce, předsedy VV SPD, co předcházelo jeho signálu pro popravčí četu.

„Návrh byl přednesen na poslední valné hromadě,“ vrací se český plochodrážní šéf o několik týdnů zpět. „Souvisel se změnou systému mistrovství republiky jednotlivců ve prospěch seriálu čtyř závodů. A na rozdíl od jiných změn se proti němu neozval nikdo. Stejně jednotné bylo jeho schválení na poslední schůzi VV SPD.“

Nicméně, kdo je však oním pomyslným objednavatelem odstřelu národní kvalifikace? Žádné výhrady proti ním se neozývaly ani veřejně, ani v kuloárech, snad jen s řídkými výjimkami při udělování divokých karet. „Já se přiznám, že jsem nějaké výhrady vyslechl,“ nesouhlasí Petr Moravec. „Jako že na začátku roku mají výhodu ti rozjetí, že kvalifikace kopíruje mistrovství republiky a podobně. A samozřejmě diskutabilnost divokých karet, i když už po dva roky nebyla žádná udělena.“

Počínaje sezonou 2008 vzejde nominace pro mistrovství světa a Evropy výhradně na základě reprezentační úspěšnosti a domácího šampionátu. „Mistrovství republiky bude seriálem závodů, tudíž zřejmě nejspravedlivější systém, který moc nepřipouští náhodu,“ obhajuje Petr Moravec rozhodnutí svého týmu. „Co se divokých karet týče, ani v budoucnu nepředpokládáme příliš jejich využití. Nominační kritéria by měla být dvě, buď úspěch v příslušných závodech mistrovství světa nebo Evropy, což je vlastně také seriál postupových závodů, tady však budeme muset stanovit jasná pravidla bez nemožnosti různých výkladů, a následně národní šampionát. V tuto chvíli existuje, co se nasazení do reprezentace týče, jediná výjimka schválená VV SPD, a to v případě návratu Antonína Švába k závodům na dlouhé a travnaté dráze. Všechny ostatní nominace jsou dány výsledky v šampionátech světa, Evropy nebo republiky.“

Seriál mistrovství Evropy a zrušení národní kvalifikace přináší v otázce nominace náhlý obrat o 180 stupňů. Má VV SPD vlastně nějakou zpětnou vazbu od závodníků v případě tak razantních změn nebo jedná jen citem svých členů? „Ve VV SPD byl mnohokrát předmětem jednání start elitních jezdců v závodě MČR jednotlivců a také řešení jejich startu z ekonomické stránky,“ odráží Petr Moravec smeč. „Seriál závodů by měl přinést kvalitnější závody. Kvalitnější závody by měly přinést zlepšení v obou oblastech. Pořadatel nabídne svým partnerům kvalitnější závod, mezi jezdce se rozdělí více finančních prostředků a věřím, že za jejich menších nákladů. Věřím také, že i toto jednoznačné rozhodnutí v otázce nové podoby šampionátu vzešlo po vyhodnocení jak pořadatelských, tak i jezdeckých kladů a záporů členů SPD.“

Avšak právě vyšší dramatičnost seriálu se zdá být nejsnáze zpochybnitelným argumentem. Příklady z nedávné i vzdálenější minulosti hovoří o opaku, takže v případě seriálu se dají očekávat jeden závod za druhým jako přes kopírák. „VV SPD probíral různé varianty,“ říká Petr Moravec. „Tendence rozhodovat v seriálu závodů se ve světových šampionátech spíše rozšiřuje než zmenšuje. A tak k tomu trendu přistoupí i naše federace. Každý souboj naší elity byl v minulých letech kvalitní podívanou, a tak věřím, že tomu bude i nadále a bude jich více. Navíc stále tvrdíme, že seriál je spravedlivější než jedno finále. Navíc u seriálové podoby se předpokládá vyšší mediální zájem, který nám dnes především u semifinálových bojů chybí.“

Jenže tento systém uzavírá reprezentační vrátka těm závodníkům, kteří se šampionátu republiky nezúčastní nebo v něm třeba kvůli zranění neuspějí. Ke všemu se mistrovství světa a Evropy konají více než půl roku po skončení českého šampionátu. Stav formy reprezentantů tedy bude zkreslen. A nebo přece jen místo průkazných bojů na dráze přijdou ony divoké karty?

„Už jsem řekl, že hlavním cílem je sportovní stránka,“ nachází Petr Moravec odpověď i tentokrát. „Věřím, že nový systém nezavře těm nejlepším nic. Jezdec musí uspět v dlouhodobém seriálu na více drahách, nestačí být nejlepší v jednom nebo druhém závodě. Pak věřím, že se nám nestane, aby se ti nejlepší neprosadili. Jednou mít smůlu jezdec může, stejně jako i to štěstí, ale naším cílem je, aby nás reprezentovali ti dlouhodobě opravdu nejlepší. Proto dvě kritéria, kdy jedním je MS a ME a druhým MČR. Jako jediný nedostatek při přechodu ze systému na systém vidím to, že letos se bude rozhodovat v jednom závodě MČR. Ale zase díky dvěma semifinálovým závodům se snažíme odstranit to, že by nám ti nejlepší v tom finále chyběli, ti se totiž v dlouhodobém seriálu dokáží prosadit.“

Startovní listina národní kvalifikace o ME jednotlivců – dnes 18:15:

1 Matěj Kůs, Markéta Praha  
2 Jakub Hejral, Mšeno  
3 Jaroslav Petrák, Pardubice  
4 Roman Andrusiv, Pardubice  
5 Pavel Fuksa, Pardubice  
6 Lukáš Dryml, Pardubice  
7 Pavel Ondrašík, Markéta Praha  
8 Patrik Doubek, Markéta Praha  
9 Josef Franc, Markéta Praha  
10 Luboš Tomíček, Markéta Praha  
11 Tomáš Suchánek, Pardubice  
12 Zdeněk Simota, Plzeň  
13 Adam Vandírek, Markéta Praha  
14 Martin Málek, Slaný  
15 Richard Wolff, Markéta Praha  
16 Filip Šitera, Plzeň  
17 Martin Gavenda, Markéta Praha  
 
Nestartují:  
4 Miroslav Fencl, Slaný omluven
5 Karel Průša, Mšeno omluven
7 Antonín Galliani, Markéta Praha konec kariéry
8 Jan Jaroš, Markéta Praha omluven
13 Marián Jirout, Pardubice zraněn
bez čísla Bohumil Brhel, Markéta Praha zraněn

O co dnes půjde: výhradně o nominaci pro mistrovství Evropy jednotlivců. Šest míst si budou závodníci vybírat v pořadí: Aleš Dryml (loňský finalista), Adrian Rymel (úřadující mistr republiky) a první čtyři z dnešního závodu.

Krátká jarní procházka historií národních kvalifikací:
17. dubna 2002 – Slaný

Premiéru národní kvalifikace vyhrál Antonín Šváb. Druhý byl Bohumil Brhel, který ve své poslední jízdě před sebe pustil Josefa France, a otevřel mu tak cestu do dodatkové jízdy. Bohumil Brhel nakonec dostal pětistovku pokuty. Důvodem se nestala jeho pomoc klubovému kolegovi, avšak absence na stupních vítězů. Rozjezd vyhrál Lukáš Dryml před Josefem Francem a Mariánem Jiroutem. VV SPD ctil v otázce nominace pro mistrovství světa toto pořadí, by se ozývaly hlasy vyřadit Josefa France kvůli zmiňovanému manévru Bohumila Brhela.

24. dubna 2003 – Praha
Poprvé byla udělena divoká karta. Obdržel ji Lukáš Dryml za své skvělé výkony v předchozí sezoně, protože v termínu národní kvalifikace startoval ve švédské lize. V závodě nenašel přemožitele Bohumil Brhel. Za ním skončili Josef Franc a Tomáš Suchánek, kteří za sebe dokázali odsunout favorizovaného Antonína Švába. První trio získalo místa nejen v mistrovství světa, ale také v mistrovství Evropy.

21. dubna 2004 – Pardubice

Třetí ročník národní kvalifikace hostila třetí dráha. Poprvé se jelo v Pardubicích, které se do historie závodu zapsaly nejtlustším písmem. Tentokrát se ovšem ve Svítkově radovali Pražané. Na stupních vítězů se seřadili v pořadí Bohumil Brhel, Josef Franc a Antonín Šváb. Posledně jmenovaný vyřadil v rozjezdu Adriana Rymela. To se nakonec ukázalo jako klíčové v nominační otázce. Josef Laštovka, tehdejší manažer reprezentace, dal totiž divoké karty bratrům Drymlovým, kteří skončili na pátém a šestém místě. Adrian Rymel vzal zavděk mistrovstvím Evropy společně s dalším v pořadí Pavlem Ondrašíkem, nebo pardubický Dryml Team ho s ohledem na své starty v SGP nestíhal.

21. dubna 2005 – Pardubice

Vzhledem ke zrušení mistrovství světa jednotlivců se v Pardubicích jelo pouze o šest míst v šampionátu starého kontinentu. Zatímco před rokem dobyli Svítkov pražští závodníci, nyní se radovali domácí. Tomáš Suchánek vyhrál všech pět svých rozjížděk a postavil se na nejvyšší stupeň vítězů nad bratry Aleše a Lukáše Drymlovy. Další místo v ME vybojoval čtvrtý Luboš Tomíček. Dvě divoké karty ctily pořadí na pátém a šestém místě – Bohumil Brhel a Marián Jirout.

19. dubna 2006 – Praha
Po dvouleté pauze se loni národní kvalifikace vrátila do Prahy. Kromě míst pro mistrovství Evropy se jelo i o poslední volné místo v znovuobnoveném mistrovství světa. Vyjel si ho neporažený Aleš Dryml. Zatímco Lukáš Dryml dostal divokou kartu jako úřadující český šampion, Bohumil Brhel obdržel druhou za stříbrnou příčku. Před tím se ovšem v rozjezdu musel vypořádat se Zdeňkem Simotou. Do mistrovství Evropy se dostalo automaticky prvních šest, tedy Aleš Dryml, Bohumil Brhel, Zdeněk Simota, Lukáš Dryml, Marián Jirout a Josef Franc. Dvě divoké karty byly přiděleny Luboši Tomíčkovi a Tomáši Suchánkovi, dalším dvěma v pořadí.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)