Začíná nová kapitola v historii juniorského šampionátu

Slaný – 13. dubna
Po středečním tréninku ve Slaném se zítra naplno roztočí plochodrážní sezona v Čechách. Ve středočeském královském městě chystají úvodní ze čtyř podniků letošního šampionátu juniorů do jednadvaceti let. Po přechodu generačně silného ročníku 1985 mezi seniory začíná jeho vpravdě nová kapitola. Na titul si brousí zuby celá řada borců. A oleje do ohně bude přilévat také poslední volné místečko v reprezentaci pro světový šampionát.

Běh života se nedá zastavit. Veličiny formátu Martina Málka, Patrika Linharta či Antonína Gallianiho mohou na juniorská léta dnes už jen vzpomínat. Ve startovní listině však zeje ohromná díra po dvou borcích, kteří by jinak patřili do okruhu nejžhavějších favoritů. A tak si vedle Hynka Štichauera a Věroslava Kollerta, nuceně odpočívajících po nálezu Antidopingového výboru, svůj trest svým způsobem vyberou i diváci.

Počet pretendentů mistrovského trůnu se však nezmenšil natolik, aby juniorský šampionát upadl do bezbřehé nudy. Filip Šitera sice hlásá do světa svou touhu vyrovnat se počtem titulů Josefu Francovi, ovšem jedním dechem uznává kvality konkurence. Klíčový duel jej přitom čeká už v rozjížďce s číslem jedna.

V ní proti němu nastoupí Luboš Tomíček. Pražský závodník prozatím nemá britské angažmá a bude více působit na domácí scéně. V jednadvacítkách se mu celkové stupně vítězů prozatím vyhýbaly. A to tím spíše, startoval-li v nich v uplynulých dvou sezonách jen kvůli nominaci na mistrovství světa.

Nicméně Luboš Tomíček nebude v ohnisku pozornosti Filipa Šitery osamocen. Především Matěj Kůs a Martin Vaculík zkusí maximum, aby ve čtyřdílném seriálu nejen zvýšili statistiky svých přítomností na pódiu. Ale také kvůli co nejlepší nástupní platformě pro zbývající kola v Pardubicích, Chabařovicích a Plzni.

Letošní ročník juniorky totiž nepřipouští žádný reparát. Do závěrečné klasifikace jsou počítány výsledky všech rozjížděk. Hodnota každého bodu se tím pádem hodnotí hned několikanásobně. A na každé zaváhání čekají další soupeři. Především Martin Gavenda, Pavel Fuksa či Michael Hádek si už konečně chtějí sáhnout na stupně vítězů.

Právě toto trio si právem dělá ambice zkřížit cestu Matěje Kůse za startovním číslem šest kvalifikačního kola juniorského mistrovství světa v německém Herxheimu. Vedle boje o průběžné vedení i reprezentační vestu, nás čeká ještě jedna zápletka. Dvanáct nejlepších totiž zůstane i ve startovní listině dalšího závodu. A především se vyhne bezprostřední zkušenosti s letošní kontroverzní novinkou v podobě kvalifikace v dřívějším termínu.

Startovní listina:

1 Filip Šitera, Plzeň
2 Pavel Pučko, Markéta Praha
3 Pavel Fuksa, Pardubice
4 Luboš Tomíček, Markéta Praha
5 Martin Vaculík, Slaný
6 Petr Babička, Slaný
7 Dominik Jech, Markéta Praha
8 Martin Gavenda, Markéta Praha
9 Matěj Kůs, Markéta Praha
10 Patrik Doubek, Markéta Praha
11 Jakub Fabian, Markéta Praha
12 Michael Hádek, Plzeň
13 Michal Dudek, Slaný
14 Michal Matula, Markéta Praha
15 Luboš Velinský, Pardubice
16 Adam Vandírek, Markéta Praha
17 Jaroslav Slavata, Markéta Praha
18 Matěj Veselý, Markéta Praha

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)