O titul si to letos rozdá pět týmů

Praha – 24. února
Neúčast pražské Markéty ovlivnil podobu mistrovství republiky juniorských týmů. Díky tomu sice ubyly dva týmy, ovšem na druhou stranu vzešly zajímavé jezdecké kombinace. O titul se v šesti závodech utká pět týmů. VV SPD musel použít rozpis rozjížděk, který se kdysi používal na ledech, nicméně v našich podmínkách bude mít premiéru.

Tým se skládá ze tří závodníků. Dva z nich se představí šestkrát, třetí čtyřikrát. Ten však může ještě dvakrát zastoupit za svého kolegu. Přitom platí zásada, že žádný závodník nesmí startovat ve více než šesti rozjížďkách.

Obdobný systém platil v počátcích šampionátu na přelomu milénia. Avšak tehdy se navzájem střetávali jednotlivci, nyní půjde o bitvy dvojic.

Pár dnů před oficiální uzávěrkou soupisek vypadají sestavy týmů nadmíru kompaktně. Nebezpečně na první pohled vyhlíží Mšeno s Adamem Vandírkem a Matějem Kůsem. Třetí závodník zůstal magazínu speedwayA-Z prozatím utajen.

Určitě to však nebude nikdo z úřadujících mistrů. Věroslav Kollert si odpykává krutý trest a Filip Šitera bude hájit plzeňské barvy. Historicky nejúspěšnější závodník se dvěmi zlatými a jednou stříbrnou medailí se o obhajobu dvou předchozích titulů pokusí s dalšími potomky slavných závodníků, Michaelem Hádkem a Janem Holubem.

Pardubice budou opět profitovat z osvědčené kombinace Hynek Štichauer a Pavel Fuksa. Do soutěže se vrací Žarnovica s Martinem Gavendou, Dominikem Jechem a Rastislavem Bándzim. Martin Vaculík, další Žarnovičan, bude opět nastupovat za Slaný. Jeho kolegy by měli být loňští debutanti.

Předběžné sestavy pro MR juniorských družstev:

Mšeno Matěj Kůs, Adam Vandírek, ?
Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa, Luboš Velinský
Plzeň Filip Šitera, Michael Hádek, Jan Holub
Slaný Martin Vaculík, Petr Babička, Radim Chod, Michal Dudek
Žarnovica Martin Gavenda, Dominik Jech, Rastislav Bandzi

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)