Marián Jirout má po třech letech opět britské angažmá

Pardubice – 13. ledna
Marián Jirout se poprvé od roku 2004 představí s vestou britského klubu. Předevčírem podepsal kontrakt s Mildenhallem a bude tak bojovat v ostrovní Premier League. Pardubický závodník vstupuje do týmu s average 8,00. Vedení klubu se netají, že populární showman udělal dojem také svým vystoupením na loňské Zlaté přilbě. Především porážkou Hanse N. Andersena v jedné z jízd.

„Mário je spolehlivý a špičkový závodník,“ říká Laurence Rogers, manažer Mildenhallu. „Fanoušci ho budou milovat, protože je opravdový bavič. A je odhodlán předvést vše, co umí.“ Týmový kouč dozajista ví, o čem mluví. Před pěti lety pardubického borce podepsal do Somersetu. A Marián Jirout se mu odvděčil špičkovou sezónou, v níž jeho average přesáhnul hranici devíti bodů.

Promotér Mick Horton souhlasí se svým manažerem: „Označil jsem Mário jako závodníka, kterého chci do týmu. A Laurence šel a zajistil ho.“ Marián Jirout se letos poprvé objeví za kanálem La Manche už příští měsíc. V londýnském Telfordu bude obhajovat titul britského šampióna na ledové dráze.

V barvách čtvrtého týmu:
Marián Jirout přišel do britských lig jako osmnáctiletý v roce 1994. Pro Peterborough absolvoval pět kompletních sezón, poslední byla 2001. Špičkovým se pro něho stal především rok 1999, kdy se svým týmem vybojoval vedle titulu v Elite League také pohárové KO Cup a Craven Shield. Sezónu 2002 strávil v Somersetu v Premier League, nicméně slibná spolupráce byla přervána jeho automobilovou nehodou v zimě 2003. Rok na to se vrátil do Premier League s Newcastle, ale nedokázal se rychle dostat do formy. Po dočasném přerušení kariéry se ke sportu levých zatáček vrátil a nyní jej čeká comeback také na Britských ostrovech.

Přehled českých a slovenských závodníků se zahraničními kontrakty na rok 2007:

  Anglie Polsko Švédsko
Aleš Dryml Oxford Toruň Avesta
Lukáš Dryml Peterborough Czestochowa Malilla
Josef Franc Newcastle
Jakub Hejral Miskolc
Marián Jirout Mildenhall
Matěj Kůs Lublin
Patrik Linhart Lodž
Michal Makovský Berwick
Adrian Rymel Grudziadz Nyköping
Tomáš Suchánek Somerset
Filip Šitera Wroclaw
Jiří Štancl Glasgow
Luboš Tomíček v jednání Ostrow Mariestad
Martin Vaculík Krosno

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)