Zeptejte se: Martina Málka

Racková – 11. ledna
Postaral se, že boj o titul juniorského šampióna měl náboj až do posledního závodu. Nakonec svůj předloňský primát neuhájil, ale stihnul spoustu dalších věcí. Pomáhal Slanému k druhému extraligovému triumfu, oblékal březolupskou vestu v 1. lize i v šampionátu juniorských družstev a debutoval v polské lize. Kromě toho postoupil do druhého ročníku technologické fakulty zlínské Univerzity Tomáše Bati. Martin Málek bude mít v exkluzivním rozhovoru pro magazín speedwayA-Z dozajista, o čem vyprávět. Tradice čtenářské autogramiády nebude přerušena ani tentokrát.

Loňský juniorský šampionát začal víceméně až počátkem května ve Slaném. V Pardubicích kralovali především krajánci s britským angažmá a mšenský podnik byl kvůli dešti odložen. Záhy se potvrdilo, že se o zlato poperou stejně jako v sezóně 2005 Martin Málek s Filipem Šiterou. Zatímco plzeňský mladík neprohrál ve Slaném a v Praze, jeho březolupský rival si odvážel čistou patnáctku z Chabařovic a Mšena.

Jenže ve slovenské Žarnovici upadl a Filip Šitera se o jediný bod vrátil do čela průběžné klasifikace. Martin Málek byl na Slovensku tehdy hodně zklamaný a tvrdil, že boj o titul ponechá náhodě. Jenže v rozhodujícím klání na plzeňských Borech zahájil strhující bitkou s Věroslavem Kollertem. A po kontaktu s mantinelem málem skončil pádem.

„To jsem ještě zkoušel, kdyby to vyšlo,“ vrací se Martin Málek ve vzpomínkách do Plzně posledního dni letních prázdnin. „Jenže jsem chytil díru. A tahle rozjížďka pak všechno rozhodla. Po ní už bylo všechno jasné.“ Aby si dopil kalich hořkosti až do dna, pochroumal si ke všemu rameno. O pouhé dva týdny později však i s tímto handicapem postoupil do českého finále. Teprve po něm zakončil sezónu, když si ke všemu z kolize s Janem Jarošem odnesl naštípnuté žebro.

Rozhovor s Martinem Málkem jsme naplánovali na sobotu 20. ledna. Pokud mu chcete položit nějakou otázku, můžete tak učinit formou komentáře k tomuto článku. Máte na to čas od této chvíle až do pátku 13. ledna, kdy úderem 21. hodiny proběhne uzávěrka vašich příspěvků. Všechna ostatní pravidla jsou stejná jako u předchozích autogramiád.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)