Jason Crump zvítězil v Golden Gala

Lonigo – 7. října
Australan Jason Crump vyhrál včera před půlnocí prestižní Golden Gala v Lonigu. Na stupních vítězů mu dělali společnost Slovinec Jernej Kolenko a Angličan Scott Nicholls. Podniku se zúčastnila dvojice českých závodníků. Zdeněk Simota skončil v konkurenci dvaceti závodníků čtrnáctý a Matěj Kůs jedenáctý. Pražský junior to ovšem neměl nikterak jednoduché, jak magazínu speedwayA-Z napsal jeho otec Milan.

Matěj Kůs byl v italském Lonigu poprvé a nastupoval do závodu bez tréninku. „Startoval na GM od Boba Brhela,“ vypráví Milan Kůs. „V prvním výjezdu si ho tradičně hodil za ucho. Vymknul si kotník a čímsi si probodl nohu. Dál jel na jawce od inženýra Míky. Snad po pár pokusech už pochopil, že dost bolo GM. Poslední jízdu vyhrál a o dva body mu uteklo semifinále. Teď už je to lepší, ale nohu má jak bambuli a sotva leze.“

Jedenácté místo pražského juniora je za těchto okolností úspěchem. „Byla to od nás docela drzost,“ připouští závodníkův tatínek. „Matěj tu nikdy nebyl, jelo se naostro bez tréninku, neznal motor… Trošku jsem znejistěl, když jsem ho viděl na nástupu Crumpem, Nichollsem a Adamsem. Ale dobrý. Třeba Steve Johnston dostal Matěje až v posledním kole, když mu ulítly dva štefty ze spojky.“

Dvacet jezdců startovalo v rozpise na čtyři série. A poté následovalo semifinále a finále. Zdeňku Simotovi v posledním kole praskl řetěz, což ho stálo postup.

24. Golden Gala Lonigo:
1. Jason Crump, AUS, 2. Jernej Kolenko, SLO, 3. Scott Nicholls, GB, 4. Leigh Adams, AUS, 5. Steve Johnston, AUS, 6. Jurica Pavlic, CRO, 7. Mattia Carpanesse, I, 8. Daniele Tessari, I, 9. Armando Castagna, I, 10. Joachim Kugelmann, D, 11. Matěj Kůs, CZ, 12. Andrea Maida, I, 13. Jesper B. Jensen, DK, 14. Zdeněk Simota, CZ, 15. Guglielmo Franchetti, I, 16. Alessandro Milanesse, I, 17. Simone Tadiello, I, 18. Simone Terenzani, I, 19. Denis Tessari, I, 20. Manuel Hauzinger, A.