Českým závodníkům štěstí nepršelo

Lendava – 5. srpna
Za stálého deště, který způsobil celkem čtyři přerušení závodu vyvrcholil ve slovinské Lendavě letošní evropský šampionát v závodech dvojic na ploché dráze. Čeští reprezentanti nastupovali k závodu v roli jednoho z favoritů i vzhledem k tomu, že v posledních dvou ročnících vybojovali zlato a stříbro. Do naší sestavy však výrazně zasáhlo zranění Aleše Drymla. Toho nahradil v úspěšné sestavě minulých let Adrian Rymel, jeho bratra Lukáše Zdeněk Simota. Zatímco prvně jmenovaný podal velmi dobrý výkon, další dva jezdci, kteří se po jeho boku vystřídali, příliš nepřesvědčili. Magazín speedwayA-Z už krátce po závodech přinesl aktuální flash a nyní vás zve do Lendavy slovem a obrazem.

Naši měli katastrofální vstup do závodu. Po polovině závodu měli na svém kontě čtyři body. Nejprve v souboji s Poláky zůstal osamocen Rymel, když jeho partner respektoval mezinárodní pravidla FIM a přijel na start s jiným povlakem na přilbě ( v řádech FIM je na dráze číslo dvě povlak bílý), evropská pravidla jsou však jiná (zde je povlak modrý) a než se vše vysvětlilo byl Bohumil Brhel vyloučen za překročení časového limitu.

Ve druhé jízdě jsme podlehli domácím Slovincům a smůlu jsme měli i ve třetí jízdě. Bohumil Brhel se přetočil, ustál sice situaci, neupadl, ale zhasl mu motor a opět nebodoval. Ve druhé polovině vyměnil našeho nejzkušenějšího plochodrážníka v sestavě mladík Zdeněk Simota. Ani on příliš nezářil, ale přivezl dva důležité body, které spolu se skutečností, že Adriana Rymela již nikdo neporazil vyneslo náš tým na celkové čtvrté místo.

Titul obhájili Poláci. O body je připravil pouze skvělý Ukrajinec Andrej Karpov a domácí Slovinci. Ti také ztratili body v souboji s Karpovem, ale navíc také s Maďary. A vzhledem k tomu, že s Poláky pouze remizovali, druhá ztráta rozhodlo o jejich druhém místě. Cítili se však tak tochu poškozeni, protože polský rozhodčí Grodzki vyloučil ze souboje s maďarskými jezdci Mateje Žagara. Třetí pak skončili Maďaři. Ti se do finále nastoupili na základě toho, že vzhledem ke zranění většího počtu jezdců nestartovali původně kvalifikovaní Finové. Využili danou šanci a získali bronz.

Jen vinou určité nezkušenosti přišel o bronz Ukrajinec Karpov. Až do nedělního rána hledal někoho s platným vízem, aby nestartoval sám. Nakonec se vedle něho postavil na start mladý Sergej Senko. Ten se na dráze doslova vozil, jednou odstoupil sám, dvakrát nenastoupil a třikrát byl vyloučen pro předjetí o jedno kolo. V jednom případě však zaváhal Karpov, protože to byl on, kdo svého kolegu předjel o kolo. Stalo se tak na cílové rovině při vjezdu do cíle s dostatečným náskokem. V opačném případě by Ukrajinci měli jistý bod. Navíc ve své poslední jízdě s Maďary pak Karpov upadl z druhého místa a to jej připravilo alespoň o možnost bojovat o třetí místo v dodatkové jízdě.

1. Polsko   27
Sebastian Ulamek 2 3 2 2 2 3 14(4)
Wieslaw Jagus 3 1 3 3 3 0 13
Marcin Rempala   DNR
 
2. Slovinsko   25
Matej Žagar 3 2 X 1 3 2 11(1)
Jernej Kolenko 2 3 3 3 2 1 14(3)
Izak Šantej   DNR
 
3. Maďarsko   17
Norbert Magosi 3 3 2 1 1 2 12(2)
Laszlo Szatmari 0 0 R 2 0 3 5
 
4. Česká republika   15
Bohumil Brhel M R R – – – 0
Adrian Rymel 1 1 2 3 3 3 13
Zdeněk Simota – – – 0 1 1 2
 
5. Rusko   14
Roman Ivanov 1 2 3 1 1 2 10(1)
Ilja Bondarenko 0 1 1 0 – – 2(1)
Daniil Ivanov – – – – 2 F 2
 
6. Ukrajina   13
Andrej Karpov 3 2 3 2 3 X 13
Sergej Senko R ex ex – ex – 0
 
7. Německo   12
Thomas Stange 2 2 0 2 1 2 9
Kevin Wölbert 1 1 1 0 – – 3(2)
Max Dilger – – – – 0 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)