Nabídka postupových míst nebude stačit poptávce

Liberec – 4. července
Přesně uprostřed třídenního plochodrážního maratónu tohoto stojí semifinále mistrovství republiky jednotlivců v Liberci. Na rekonstruované dráze, která prodělala svůj křest ohněm takřka přesně před rokem, prestižní šampionát začíná. Sobotní semifinále v Divišově totiž doplatilo na dva navzájem nesmiřitelné pojmy – plochá dráha a d隝.

A tak premiéra kvalifikačního procesu při mistrovství republiky jednotlivců čeká právě na stadión s charakteristickou siluetou Ještědu v pozadí. Pokud se jen letmo zadíváte do startovní listiny, udeří vás do očí výrazná převaha juniorů pražské Markéty.

Mezi osmi účastníky jich je hned šest. Důvodem ovšem není snadnější logistika hromadné přepravy klubovým autobusem. Petr Moravec, předseda VV SPD, zaznamenával jednu žádost za druhou o zařazení na krátké kolečko v libereckých Pavlovicích. A protože Pražané byli v tomto směru dost hbití a rychlí, stalo se jejich přání realitou.

Dle posledních informací, které magazín speedwayA-Z získal, by na každého účastníka kvalifikace mělo zbýt jedno z osmnácti čísel hlavního závodu. Z přímo nasazené dvanáctky vypadli totiž Patrik Linhart a nakonec i František Liebezeit.

Slánský junior, který si koncem dubna zlomil v Březolupech stehenní kost, nechce uspěchat svůj comeback a dává přednost řádnému doléčení. A to tím spíše, čeká-li ho příští pondělí zase další kontrola, jejíž výsledky mohou jeho návrat uspíšit. František Liebezeit dlouho řešil technickou stránku svého startu. V tomto směru sice nakonec uspěl, nicméně kolize s podnikatelskými záměry ho donutila omluvit se. Nepojede ani zítřejší šampionát dvojic, kde měl být náhradníkem Liberce.

Navzdory těmto absencím je ve startovní listině převaha poptávky po finále nad nabídkou postupových míst. Těch je k dispozici pouze osm, zatímco svou přítomnost v březolupském depu na Svatého Václava má ve svých plánech všech zbývajících deset přímo nasazených jezdců. A řada z nich má dokonce i ambice útočit na titul.

Postup do finále bude lákavou vidinou také minimálně pro Matěje Kůse a Adama Vandírka, kteří nejprve nastoupí v kvalifikaci. S největší pravděpodobností tak liberecké semifinále nevybočí z běžného standardu uplynulých let, kdy o postupu rozhodují sebemenší maličkosti. Přesvědčit se o tom konec konců můžete osobně.

Startovní listina:

Kvalifikace 1 Matěj Kůs, Markéta Praha
  2 Adam Vandírek, Markéta Praha
  3 Patrik Doubek, Markéta Praha
  4 Jakub Fabian, Markéta Praha
  5 Dominik Jech, Markéta Praha
  6 Petr Babička, Slaný
  7 Karel Kadlec, Plzeň
  8 Ondřej Polec, Markéta Praha
 
Hlavní závod 1 Josef Franc, Olymp Praha
  2 Karel Průša, Mšeno
  3 Miroslav Fencl, Slaný
  4 vítěz kvalifikace
  5 Věroslav Kollert, Mšeno
  6 druhý z kvalifikace
  7 Antonín Galliani, Olymp Praha
  8 Hynek Štichauer, Pardubice
  9 Adrian Rymel, Olymp Praha
  10 pátý z kvalifikace
  11 třetí z kvalifikace
  12 šestý z kvalifikace
  13 Pavel Ondrašík, Olymp Praha
  14 Bohumil Brhel, Olymp Praha
  15 Richard Wolff, Olymp Praha
  16 čtvrtý jezdec z kvalifikace
  17 sedmý z kvalifikace
  18 osmý z kvalifikace
 
Nestartují 10 Patrik Linhart, Slaný
  12 František Liebezeit, volný jezdec

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)