Mistři nesmí uznávat kompromis

Slaný – 4. července
Tento týden nevědí plochodrážní fandové, kam skočit. Zítra se ve Slaném jede mistrovství republiky dvojic, pozítří v Liberci semifinále šampionátu jednotlivců a v pátek odložené juniorské mistrovství ve Mšeně. Rozhodně se vyplatí vynechat tři dny u vody, protože díky paradoxně postavenému kalendáři se tento měsíc bude u nás závodit už jenom v Březolupech, nepočítáme-li slovenskou Žarnovicu. A další důvod, proč se vydat raději do ochozů než za prázdninovými radovánkami je, že zítra se ve Slaném dočkáme korunovace mistra republiky dvojic. Pokud se však na závod přesto nedostanete, dozajista vezmete za vděk záznamem na ČT4.

Počínaje rokem 2003 se v českém šampionátu dvojic zabydlel nekompromisní rozpis importovaný z Velké Británie. Deset párů je rozděleno do dvou skupin, v nichž se utkává každý s každým. Fígl ovšem je, že vzhledem k bodovému klíči 4 – 3 – 2 a 0 nemůže nastat remíza. Tento systém kromě samozřejmě zvýhodňuje týmy, které dokáží závodit v páru. Myšlenka, že dva jsou více než jeden, tady vskutku dochází svého naplnění. Vítězství jednotlivce nestačí, protože dojede-li pár soupeře hned za ním, vyhrává. Vzhledem ke zkušenostem ze Mšena 2004 a Divišova 2005 otevřel VV SPD v letošním roce prostor pro náhradníka. Týmy tak mohou bojovat až do konce závodu, by by třeba nešastnou náhodou přišly o někoho ze základní sestavy.

Prostor pro kompromis pak rozhodně není ve finálové části mítinku, kam z obou skupin postoupí dva nejlepší týmy. Za sebemenší chybičku se může platit zlatem a to nejen obrazně. Semifinále totiž nemá už žádnou možnost na opravu. A to ostatně platí i pro malé a velké finále. Předchozí výsledky se ruší a rozhoduje pouze jediná rozjížďka.

Kdo však stane na startovním roštu velkého finále a kdo si nakonec ke svému jménu přidá titul mistra republiky dvojic zůstane ještě několik hodin ve hvězdách. Zítra úderem šestnácté začnou nejprve boje v obou skupinách.

Magazín speedwayA-Z požádal Petra Moravce, předsedu VV SPD o vysvětlení, jak byla jednotlivým párům přidělena startovní čísla. „Nejprve se vzalo pořadí z loňska,“ říká šéf české ploché dráhy. „Samozřejmě redukované o týmy, které se letos nepřihlásily. Zbylo jich sedm a ty byly nasazeny dle klíče vycházejícího z jejich loňského pořadí. Pro zbytek bylo zohledněno pořadí jejich přihlášek.“

Skupina A je hodně nabitá už na první pohled. Mezi aspiranty na postup bude patřit především domácí výběr, který loni v Divišově dobyl zlato. Zraněného Patrika Linharta po boku Pawla Staszka nahradí Jiří Štancl. Nebezpečně vypadá také pražské trio Josef Franc, Luboš Tomíček a Pavel Ondrašík. Překvapit mohou i juniorské páry Hynek Štichauer – Pavel Fuksa a Filip Šitera – Věroslav Kollert. Ti jsou vzhledem ke svému řádění v šampionátu juniorských družstev dokonce pokládáni za štiku skupiny. Do počtu rozhodně nebude ani liberecká cizinecká legie. Ital Guglielmo Franchetti sice u nás pojede poprvé, ovšem Robert Mikolajczak zná slánský ovál ze svého loňského působení v barvách extraligové Plzně.

Béčko má dva velké favority. Pražský Olymp staví Bohumila Brhela, Adriana Rymela a Matěje Kůse. Další slánská dvojice oděná do žlutomodrých barev společnosti PRO TEC ve složení Sebastian Ulamek a Miroslav Fencla sahala po titulu už loni. Jenže v prakticky vyhrané semifinálové jízdě praskl Miroslavu Fenclovi řetěz. I z toho plyne poučení pro zbývající týmy, že je zbytečné stahovat dopředu kalhoty, když brod je ještě daleko. Martin Málek se se školními prázdninami dostává tradičně do formy. Ve svém úsilí nezůstane rozhodně bez podpory Martina Gavendy a Vladimíra Višvádera. Ambiciózně působí rovněž spojení prvoligových es Antonína Gallianiho a Jakuba Hejrala pod hlavičkou Digi foto týmu Rudná u Prahy, které dal dohromady Pavel Fišer, vedoucí fotograf magazínu speedwayA-Z. A kousat mohou konec konců i pardubické dvojky Jaroslav Petrák a Roman Andrusiv.

Spekulace je ovšem jedna věc a reálná situace na dráze jiná. Každopádně se rýsuje závod, který musí ukojit apetit i toho nejnáročnějšího plochodrážního gurmána. A může snad být lepší pozvánka k osobní návštěvě?

Klíč pro nasazení týmů do skupin:

A mistr (Slaný) – čtvrtý (Markéta) – pátý (Pardubice) – SOND PO – Liberec
B vicemistr (Olymp) – třetí (Pro Tec) – šestý (Březolupy) – sedmý (Pardubice 2) – DIGIFOTO

Startovní listina:

skupina A  
AK Slaný 1 Pawel Staszek, PL
  2 Jiří Štancl
 
AK Markéta 3 Josef Franc
  4 Luboš Tomíček
  22 Pavel Ondrašík
 
ZP Pardubice 5 Hynek Štichauer
  6 Pavel Fuksa
 
SOND PO Speedway Team 7 Věroslav Kollert
  8 Filip Šitera
 
GRS Liberec 9 Robert Mikolajczak, PL
  10 Guglielmo Franchetti, I
 
 
skupina B  
Olymp Praha 11 Bohumil Brhel
  12 Adrian Rymel
  26 Matěj Kůs
 
PRO TEC Team 13 Sebastian Ulamek, PL
  14 Miroslav Fencl
 
Mitas Březolupy 15 Martin Málek
  16 Martin Gavenda
  28 Vladimír Višváder
 
ZP Pardubice 2 17 Jaroslav Petrák
  18 Roman Andrusiv
 
Digi Foto Rudná 19 Jakub Hejral
  20 Antonín Galliani

Časový harmonogram:

technická přejímka 14:00 – 15:00
prezentace jezdců 15:30
trénink 15:00 – 15:15
rozprava s jezdci 15:30
slavnostní nástup 15:40
start první jízdy 16:00

Ceník vstupného:

základní vstupné Kč 60,-
děti do 15 let a důchodci Kč 20,-
bývalí jezdci AK Slaný zdarma
program Kč 20,-

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)