Mšeno bylo bito, ale nakonec zase vyhrálo

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 14. června
Otázka, kdo a kdy porazí fenomenální juniorský pár Mšena došla svého zodpovězení ve třetím kole šampionátu včera večer na pražské Markétě. V rozjížďce s číslem čtyři nejlépe odstartoval Antonín Galliani a Filip Šitera si tentokrát na něm vylámal zuby. Navíc Matěj Kůs udržel v šachu Věroslava Kollerta. Jenže při dalším vystoupení prvního páru domácích přišel Adam Vandírek o druhé místo, když mu ve druhém kole prasknul primární řetěz. Další bod pak Pražanům v sedmnácté jízdě sebral Martin Vaculík. Mšeno naproti tomu už nezaváhalo, takže zůstává suverénně v čele tabulky. Smolařem večera se stal Martin Málek. Postupně zadřel oba své motory, ale nakonec nastoupil do rozjezdu o bronz proti Pavlu Fuksovi s motocyklem svého kolegy Richarda Frištenského. Pardubák lépe zvládl start, nicméně jeho březolupský rival si po dvou kolech osahal vypůjčený stroj a prosadil se do čela. Stopětadvacítky se tentokrát staly kořistí Eduarda Krčmáře, který ve finálové jízdě svedl fantastický duel s Romanem Čejkou. Oba se tak dělí o průběžné vedení v seriálu.

Vítězný expres dojel na konečnou
Ani v Praze, ani v Plzni se mšenští Filip Šitera a Věroslav Kollert nemuseli smiřovat s vůbec žádnou porážkou. Nicméně každá série má svůj konec. A mšenská neporazitelnost v letošním šampionátu juniorských družstev vzala za své v rozjížďce s číslem sedm.

Avšak ještě předtím nabídli Filip Šitera s Věroslavem Kollertem svou obvyklou show ve třetí jízdě. Už v nájezdu do první zatáčky dominovali nad pardubickými Pavlem Fuksou a Lubošem Velinským. Nikdo jiný před nimi nedokázal nahromadit pět bodů, avšak hned vzápětí se to povedlo pražské Markétě jedna.

„Na taktiku si tady nehrajeme,“ reagoval kouč Radomír Semela na otázku, zda se pražská dvojka bude klidit favorizovaným klubovým kolegům ve vzájemném duelu z cesty. „Rozhodne se na dráze.“ A Antonín Galliani s Matějem Kůsem nedali Patriku Doubkovi s Jakubem Fabianem ani náznak šance. Ve stejném složení se první pražský pár vydal do boje se Mšenem.

A děly se nečekané věci. Antonín Galliani mistrně odstartoval, aby ukazoval výfuk Filipu Šiterovi až k šachovnicové vlajce. Matěj Kůs přitom udržel v šachu Věroslava Kollerta nejen v první zatáčce, ale i v dalším průběhu jízdy.

Vítězství nad Mšenem poslalo Prahu 1 do čela, nicméně v jejích boxech nastal frenetický shon. „Doklapnul jsem po těch čtyřech kolech a s motorem byl konec,“ postěžoval si Antonín Galliani. „Výkon to neztrácelo, ale cejtil jsem, že je před koncem!“ Také Matěj Kůs laboroval snad se vším, s čím šlo. „Prosím tě, přijď až po závodech,“ vyhýbal se otázkám magazínu speedwayA-Z.

A jak první porážku roku snášeli mšenští závodníci? „Parádní zážitek,“ komentoval Věroslav Kollert výsledek 2:4 s Prahou, aby si vzápětí nechal žerty na jindy. „Kecám. Posral jsem start. Vybral jsem špatnou stopu, klouzalo to v ní. Bolí mě ruka a tak s tím nešlo nic dělat.“

Zato Filip Šitera dštil síru. „Dobře připravili dráhu,“ ušklíbnul se. „Na našich místech to bylo namočený. Jestli jim tam vytekla kropička, nikdo neví. Když pak někdo odstartuje, ty ho na mokrým nepředjedeš.“

Štěstí drželo nad Mšenem ruku
Pražské vedení však nemělo dlouhého trvání. Matěj Kůs s Adamem Vandírkem začali měřit Pardubicím už po vylétnutí pásky. Pavel Fuksa zkusil zaútočit, nicméně kontakt se zadním kolem Adama Vandírka měl na jeho choutky neutralizační dopady.

Už už to vypadalo na bezproblémových pět bodů pražských jedniček. Jenže ve druhém kole se motocykl Adama Vandírka zastavil v zatáčce u depa s přetrženým primárním řetězem. Neočekávaná remíza se nejvíc hodila do mšenského krámu.

Filip Šitera a Věroslav Kollert nelenili a v rozjížďce s číslem jedenáct zdrcujícím způsobem deklasovali druhý pražský pár. Pět bodů vytěžili rovněž ze svého duelu se Slaným o dvě jízdy později. Tady jim však život hodně znepříjemnil Martin Vaculík.

Slovenský závodník se totiž po vylétnutí pásky dostal do čela. Filip Šitera na něho zaútočil vnějškem první zatáčky. Martin Vaculík se však statečně bránil z vnitřní stopy, takže bylo těžké konstatovat, kdo vlastně jede první. Teprve ve druhém oblouku mohlo být Filipu Šiterovi jasné, že on. Vzápětí se za jeho záda dostal Věroslav Kollert. „Celkem dobré,“ pochvaloval si svůj výkon Martin Vaculík. „Škoda, že jsme se ve druhém kole v nájezdu do první zatáčky sukli s Filipem a Věrouš mě okamžitě zavřel.“

Mšeňáci, kteří putovali do čela průběžné klasifikace, však o žádné škodě logicky nehovořili. Pražané však ihned jejich náskok srovnali. Ve čtrnácté jízdě už od startu odvedli Martina Málka a Richarda Frištenského. A depem se šířila hypotéza, že se duelu Mšena s Prahou 1 dočkáme ještě v dodatkové jízdě o vítězství. Jenže oběma leaderům ještě pořádně zatrnulo.

Jako první si měli trošku psycha užít mšenští závodníci. V duelu s osamoceným Dominikem Jechem předváděli své obvyklé kousky, ovšem od druhého kola přešla Filipa Šiteru jakákoliv legrace. Prorazil zadní pneumatiku a do cíle mu chyběl ještě takřka kilometr.

Naštěstí pro mšenské ambice to klaplo akorát. Filip Šitera protnul metu na druhém místě, ale pak okamžitě zaroloval na trávník. A do depa se s mechanikem Janem Hlačinou vrátil raději pěšky. „Když to bouchlo, myslel jsem, že se zadírá motor,“ svěřil se cestou.

Zatímco Fortuna přála Mšenu, Markétě nepřál Martin Vaculík. Na duel s Antonínem Gallianim a Matějem Kůsem v sedmnácté jízdě si stoupnul do červené dráhy. V prvním nájezdu mu ovšem Antonín Galliani zavřel cestu k prvnímu místu. Matěj Kůs byl ale v celé první zatáčce po vnější straně pomalejší.

A Martin Vaculík skončil druhý. První Markéta tak sice nad Slaným vyhrála, ale přišla o bod. A tím pádem ztratila i krok se Mšenem s nadějí na rozjezd. A když pak vítěznou cestu Filipa Šitery a Věroslava Kollerta nepřekřížily ani Březolupy v závěrečné rozjížďce, bylo o dalším mšenském triumfu rozhodnuto.

O nejnižší stupínek se strhla velká bitva
Vzhledem k jezdeckému obsazení se o třetí stupeň praly hned tři týmy. Březolupy, Slaný a Pardubice. Nejvýrazněji vykročily za bronzem Březolupy v duelu se Slaným ve druhé jízdě. Martin Málek odvedl Martina Vaculíka, který vysvětlil situaci slovy: „Škoda, že se mi to po startu zvedlo.“

Richard Frištenský přitom dodal další bod na úkor Petra Babičky. Moravská dvojice měla v šesté jízdě nakročeno k dalšímu 4:2 v utkání s Pardubicemi. Jenže Richard Frištenský musel opustit třetí místo už v první zatáčce, protože se mu uvolnil kabel ze zapalování.

Pardubicím tak remíza s Březolupy přišla náramně vhod, protože prve prohráli se Mšenem. V rozjížďce s číslem deset opět vytěžily remízu kvůli technickým problémům soupeře, tentokrát Adama Vandírka. A vzápětí je pět bodů z jízdy s náhradním družstvem hodně postrčily kupředu.

Ovšem ani Slaný nezůstával v bodovém hamonění pozadu. Vítězství 5:1 nad Dominikem Jechem a Ondřejem Polecem, jenž jel svůj první závod na pětistovce, bylo hodně důležité. V rozjížďce s číslem osm Slaňáci inkasovali další cenné čtyři body, které z duelu s pražskou dvojkou nečekali snad ani oni sami.

Jenže rozhodčí Jiří Hejtík nachytal Jakuba Fabiana do pásky. A ten z patnáctimetrového handicapu nestačil dostihnout Petra Babičku. A Martin Vaculík zatím na čele udával tempo i druhému Patriku Doubkovi.

Rozjížďka s číslem třináct však byla pro slánské ambice fatální. Nejen, že Filip Šitera s Věroslavem Kollertem nenašli dle všech předpokladů přemožitele. Ke všemu však upadl Petr Babička a na pražském ovále se už neobjevil.

S nepřízní osudu se musely prát také Březolupy. V rozjížďce s číslem čtrnáct jim už od startu ukazovali své výfuky Antonín Galliani s Matějem Kůsem. Co však bylo pro moravský tým horší, Martin Málek zadřel v poslední zatáčce motor s novou experimentální vačkou.

Březolupáci si spravili chu v rozjížďce s číslem osmnáct, kde na hlavu porazili dvojku domácí Markéty. Martin Málek tohle vystoupení pojal ve stylu start – cíl, Richard Frištenský ve druhém kole ve výjezdu ze zatáčky u depa objel Patrika Doubka.

Nebezpečí ze strany soupeřů však ještě nebylo zažehnáno, by Slanému míchal osud špatné karty. V sedmnácté jízdě sice Martin Vaculík obral o body Matěje Kůse, jak už bylo výše popsáno, ale osamocený neměl šanci se na dráze výrazněji prosadit.

A to tím spíše, když Pardubice vytěžily ze svého duelu s Markétou 2 čtyři body. Nechybělo však mnoho a bylo to maximum. Pavel Fuksa s Lubošem Velinským totiž dokázali brilantně odstartovat. A Patrik Doubek s Jakubem Fabianem už neměli šanci.

Jenže v půlce třetího kola Luboš Velinský náhle zpomalil. V zatáčce vyjel až k mantinelu. Mezitím jej podjel Jakub Fabian, avšak pardubický závodník vzápětí pokračoval v rychlém tempu. „Vypadnul mi chcípák,“ líčil později v depu. „Ale naštěstí jsem ho nasadil zpátky.“

Incident sice dopadl relativně dobře, protože Patrik Doubek vypadl s poruchou motoru, takže Luboš Velinský dovezl alespoň bod. Přesto však nakonec sestřelil Pardubice z nejnižšího stupínku.

V rozjížďce s číslem dvacet na Pardubice čekal Martin Vaculík. Po rychlém startu rychle směřoval ke třem bodům. A by vzápětí Březolupy remízovali se Mšenem, o třetím místě musel mezi nimi a Pardubicemi rozhodovat rozjezd.

V březolupských boxech se řešilo dilema. Motocykl Martina Málka ze závěrečné rozjížďky totiž přivedla závodníkova sestra s přetrženým rozvodovým řetízkem. Druhý žlutý stroj stál vedle se svým zlomeným ocelovým srdcem. Richard Frištenský cítil, že by jeho kolega měl v dodatkové jízdě větší šanci, takže mu gentlemansky nabídnul svou motorku.

Po startu rozjezdu však vzal situaci do svých rukou Pavel Fuksa. Rychlý start z červené dráhy jej okamžitě vynesl do čela. Martin Málek vyzkoušel útok vnějškem prvního oblouku. By nebyl úspěšný, březolupský závodník se nenechal odradit.

Svému soupeři nedopřál ani chvilku klidu. A přitom jej pozoroval, kde dělá chybičky. V první zatáčce třetího kola bleskově udeřil spodní stranou. A šup, rázem byl první. Březolupy, loni třetí, tak mohly jít letos poprvé na stupně vítězů.

Eduard Krčmář oplatil Romanu Čejkovi Plzeň
Stopětadvacítky dostaly v Praze svého šestého závodníka debutem domácího Lukáše Hromádky. Rozšíření závodnického pole však paradoxně snížilo kvalitu rozjížděk. Šest jezdců na startu totiž znamenalo užití rozpisu dvou semifinálových skupin.

A Roman Čejka s Eduardem Krčmářem, jejichž duel letošní soutěž oživuje, se dostali každý do jiné. Není třeba dodávat, že je dokonale ovládli. Vystoupení Romana Čejky ve skupině A lze charakterizovat jako třikrát start – cíl. Eduard Krčmář se v béčku musel většinou probíjet vpřed, nicméně i on zaznamenal devět bodů.

Vedle předjížděcích manévrů nejmenšího závodníka se o jediný vzruch postaral Jakub Fencl, když v poslední zatáčce páté jízdy konečně udolal Jaroslava Hladkého. Ten pak jasně dominoval malému finále.

Ovšem ve velkém finále létaly ohnivé jiskry. Nejlepší start předvedl Roman Čejka. V první zatáčce se však razantně z levé strany hnal do vedení Eduard Krčmář. Podařilo se mu svého klubového kolegu předjet. Ten se během zbývajících třech kol snažil o odvetu, nicméně mu nakonec zůstaly oči pro pláč.

Hlasy z depa
„Měli jsme štěstí,“ vystihl postatu mšenského vítězství Filip Šitera. „Vedeme v pohodě, ale bez toho štěstí by to nešlo. Dvě a půl kola jsem jel na prázdný gumě. A ke všemu jsme museli jet proti Praze na promočený dráze. Asi se jim tam vylila kropička. Ale že zrovna na našich místech…“

„Dneska byla klika jako sviňa,“ připojil se Věroslav Kollert ke svému kolegovi. „Měl ji hlavně Filip, že dojel na píchlý gumě.“ A jak prožíval závod on osobně? „Ani jednou se mi nepovedlo odstartovat,“ zpytoval svědomí. „Bylo to asi tím horkem. Nedařilo se… Ještě větší štěstí je, že vedeme. Ale dneska to vyšlo úplně parádně.“

„Beru antibiotika a jsem rozhozenej,“ řekl Antonín Galliani magazínu speedwayA-Z. „A na to, jak mi je, to začalo solidně. Po druhý jízdě jsem se do toho dostal. Škoda toho bodu, dalo se vyhrát.“ Větší nerváky než na ovále však pražský závodník prožíval v depu, když měnil motor. „Měl jen dva závody,“ odtušil Antonín Galliani. „Stihlo se to vyměnit. A v poslední jízdě jsem nechal jet Matěje, abych se v tomhle stavu šetřil na rozjezd.“

„Závody byly hodně dramatický,“ ulevil si Matěj Kůs cestou ze stupňů vítězů. „Kluci mě hodně pomohli. Aďa Rymel, Pepe Franc, Bazi a Pupi. Měl jsem problém s motorem. Vůbec to nejelo. Skočil jsem teda na druhou motorku. Už před začátkem jsme měli problém s karburátorem. Pan Schneiderwind mi půjčil bézeto, Pepe Blixe a pomohl s nastavením.“ Stačil Matěj Kůs při té lavině technických trablů vnímat vlastní dění na oválu? „Závod byl dobrej,“ odpověděl. „Prohráli jsme jen tak tak o jeden bod. Škoda, že Adamovi prasknul řetěz.“ V rozjížďce s číslem čtyři byl společně s Antonínem Gallianim u první porážky Mšena v letošním šampionátu. „Za každou cenu jsem se z výjezdu chtěl udržet na vnitřku,“ líčil Matěj Kůs rozhodující momenty. „Po venku se dnes nedalo předjet. Byla tam sračka. Měli to víc kropit a smykovat.“

„Stane se,“ klopil oči smutný Adam Vandírek, když se mu vybavil jeho přetržený primár. „Do toho nevidíš. Nedá se nic dělat, to se stane každýmu. A Matěj taky neporazil Vaculíka.“ Pražané už už sahali po vítězství. „Blízko to bylo, ale nevyšlo to,“ komentoval toto téma Adam Vandírek. „Stávaj´ se i horší věci…“

„Dobré,“ ohodnotil Martin Málek stupně vítězů. „Ale dva motory jsou v prčicích. V první jízdě jsem zkoušel jeden motor. Moc extra nejel, ale zatím jsem na něm vyhrál. Potom jsem na rozjížďku s Galičem a Matějem Kůsem sedl na druhou motorku. Povedl se mi start, ale v poslední zatáčce jsem to zadřel. A potom druhý motor nevydržel v poslední zatáčce.“ Nakonec tak březolupský bodový zisk srovnaly Pardubice a musel přijít ke slovu rozjezd. „Dvě kola jsem si zvykal na Ríšovu motorku,“ popisoval Martin Málek. „Každá motorka je totiž jiná. Viděl jsem, že Partyzán trošku dělá chyby. A tak jsem to zkusil a vyšlo to.“

„Klika,“ komentoval březolupské umístění Richard Frištenský. „Martin jel v rozjezdu na mý motorce. Ale kdyby se mi předtím neposrala, bylo by to bez rozjezdu.“ A jaká je budoucnost jejich jezdeckého spojení? „Určitě spolu pojedeme Pardubice i Slaný,“ řekl Richard Frištenský. „Snad to napřevodujeme. Doufám, že Martin už bude mít motor a zopakujeme bednu.“

„Dneska jsem si zazávodil,“ liboval si Pavel Fuksa. „A kdybychom měli nový gumy, bylo by to ještě jiný.“ Pouhá dvě kola v dodatkové jízdě chyběla, aby se společně s Lubošem Velinským postavil na nejnižší stupínek vítězů. „Život jde dál,“ odtušil Pavel Fuksa. „Jsem spokojenej, jsem zdravej a život jde dál. V rozjezdu jsem odstartoval, ale podívej, na gumě mám už úplně vylítaný špalky. Po lajně jsem to měl pomalý, jel jsem teda střed a nevěděl, kudy pojede on. Byl rychlejší, to jsou ty zkušenosti.“

1. PDK Grepl Mšeno   27
Filip Šitera 3 2 3 3 2 3 16(1)
Věroslav Kollert 2 0 2 2 3 2 11(4)
 
2. AK Markéta Praha 1   26
Antonín Galliani 3 3 – 3 3 – 12
Adam Vandírek – – E – – 2 2(1)
Matěj Kůs 2 1 3 2 1 3 12(2)
 
3. AK Březolupy   19
Martin Málek 3 3 3 E 3 E 12+3
Richard Frištenský 1 E 2 1 2 1 7(2)
 
4. ZP Pardubice   19
Pavel Fuksa 1 2 2 3 3 2 13+2
Luboš Velinský 0 1 1 2 1 1 6(4)
 
5. AK Slaný   17
Martin Vaculík 2 3 3 1 2 3 14
Petr Babička 0 2 1 F – – 3(1)
 
6. AK Markéta 2   11
Patrik Doubek 3 1 2 – E 1 7
Jakub Fabian 1 0 0 1 2 0 4
Jaroslav Slavata – – – 0 – – 0
 
7. náhradní družstvo   7
Dominik Jech, Markéta Praha 0 1 – 1 1 1 4
Matěj Veselý, Markéta Praha 2 – X – – – 2
Ondřej Polec, Markéta Praha – 0 1 0 – 0 1

Poznámka: náhradní družstvo nastoupilo za PK Plzeň

Aktuální pořadí šampionátu:

  malé body velké body
1. Mšeno 87 21
2. Praha 1 73 18
3. Pardubice 52 11
4. Slaný 48 11
5. Praha 2 44 9
6. Březolupy 36 9
7. Plzeň 15 2

Mistrovství republiky v kubatuře 125 ccm:

Skupina A    
1. Roman Čejka, Slaný 3 3 3 9
2. Jakub Fencl, Praha 2 2 2 6
3. Jaroslav Hladký, Praha 1 1 1 3
 
Skupina B    
1. Eduard Krčmář, Slaný 3 3 3 9
2. Tomáš Habada, Slaný 2 2 2 6
3. Lukáš Hromádka, Praha 1 1 1 3
 
Malé finále    
1. Jaroslav Hladký, Praha    
2. Lukáš Hromádka, Praha    
 
Finále    
1. Eduard Krčmář, Slaný    
2. Roman Čejka, Slaný    
3. Tomáš Habada, Slaný    
4. Jakub Fencl, Praha    

Stav mistrovství republiky kubatury 125 ccm:

  PLZ PHA TOT
  8.6. 14.6.  
1. Eduard Krčmář, Slaný 22 25 47
2. Roman Čejka, Slaný 25 22 47
3. Tomáš Habada, Slaný 20 20 40
4. Jakub Fencl, Markéta Praha 18 18 36
5. Jaroslav Hladký, Markéta Praha 16 16 32
6. Lukáš Hromádka, Markéta Praha 14 14

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)