Filipu Šiterovi a Věroslavu Kollertovi stačilo prakticky jen startovat

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 24. května
Povedené startovní manévry stály za včerejším triumfem mšenského páru v úvodním kole českého šampionátu juniorských družstev. Díky nim neměli Filip Šitera s Věroslavem Kollertem se zbývající konkurencí prakticky žádnou práci. Jedinou výjimkou se v tomto ohledu stala rozjížďka s číslem devatenáct, která však už na konečném výsledku mšenských závodníků nic změnit. Před Věroslava Kollerta, jemuž se začal zadírat motor, proniknul Michal Matula, ovšem v poslední zatáčce před cílem upadl. Druhou příčku si odvezl první pár domácích Antonín Galliani, Matěj Kůs a Adam Vandírek. Když v závěrečné jízdě Martin Vaculík odvedl Pavla Fuksu, svým výkonem zajistil Slanému bronz. Oproti původnímu plánu nezačal šampionát stopětadvacítek. V depu se totiž sešli jen čtyři závodníci, přičemž minimální počet pro podnik mistrovského ranku je šest. Nejmladší závodníci tak jeli pouze volný závod, jemuž dominoval slánský Roman Čejka.

Mšeňáci žádnou konfrontaci nepřipustili
Slánský Patrik Linhart je už měsíc na marodce a do Prahy se na své kolegy přišel podívat pouze v roli diváka. Martin Málek je zase uprostřed zkouškového období letního semestru na vysoké škole. A Hynek Štichauer si při první lize narazil levou nohu, když už si na pravé při extralize naštípnul lýtkovou kost.

Tyto tři absence posunuly souboj v úvodním kole šampionátu do úplně jiné roviny. Mšenští Filip Šitera a Věroslav Kollert nastupovali v roli favorita, přičemž papírově je mohli ohrozit především Pražané Antonín Galliani, Matěj Kůs a Adam Vandírek. Zbytek párů na první pohled nevypadal, že by se skládal z konzistentních jezdeckých sestav.

Jenže první pár pražské Markéty, jeden z favoritů, škobrtnul už v rozjížďce s číslem jedna. Zatímco Antonín Galliani odstartoval svým charakteristicky zdrcujícím způsobem, jeho kolega Matěj Kůs se první zatáčkou musel probíjet přes Michala Matulu.

A když už jezdil v pohodě druhý, tak to přišlo. V zatáčce u depa chytil ve třetím kole nečekané hranu a poroučel se k zemi. Sice se bleskurychle vrátil do sedla, ale dva naprosto jisté body zůstaly ležet v prachu dráhy rozvířené jeho pádem.

Pro pražskou jedničku tohle nebyla zrovna ideální výchozí pozice. A to tím spíše, když ji v rozjížďce s číslem čtyři očekávali nabuzení Mšeňáci. Pakliže někdo chtěl brát jejich duel konfrontačně, Filip Šitera s Věroslavem Kollertem to rozhodně nebyli. Šup, páska nahoru a oba se ve vzorné párové spolupráci usadili na čele. A bylo po konfrontaci!

Ve stejném duchu se neslo také další mšenské účinkování. Filipu Šiterovi a Věroslavu Kollertovi stačilo k pětibodovým maximům prakticky jen odstartovat. Soupeři neměli šanci a na pevné hrázi jejich spolupráce si postupně vylámali zuby všichni.

Až rozjížďka s číslem devatenáct měla jiný průběh. Zpočátku to však na žádnou mimořádnost nevypadalo. Do čela pádil Filip Šitera se svým kolegou za zády. Jenže na něho si vyšlápl Michal Matula. Pražské dvojce šlo v oněch chvílích o nejnižší místo na pódiu.

V jednu chvíli se Michal Matula dostal na druhé místo. Avšak Věroslav Kollert, by cítil zadírající se motor, záhy dostal situaci pod kontrolu. Nicméně Pražanovi nestačil primát, že jako jediný za celý večer dokázal předjet některého z mšenských závodníků.

V závěrečném kole vjel na protilehlou rovinku znovu před Věroslavem Kollertem. Odhodlaně mířil vstříc poslední zatáčce. Jenže v nájezdu spadl, takže Mšeno skončilo nakonec neporaženo.

Stejně suverénně jako Mšeno si v otázce druhého místa počínala Praha 1. Ztráta z úvodních dvou jízd však byla velmi výrazná. „Zvednul jsem předstih a je to lepší, protože předtím jsem nemohl vůbec zatočit,“ říkal Matěj Kůs po osmé jízdě, kde spolu s Antonínem Gallianim porazili Plzeňáky. „Nebylo to ono a na vrub toho šel ten můj pád. Dráha mě překvapila, grejdrovali to. Ale teď už je to dobrý.“

Pražané se ve stejném poměru 5:1 vypořádali také s Pardubicemi a Březolupy, přičemž do hry se dostal také Adam Vandírek, rozbolavělý po svém úterním pádu. Až teprve Martin Vaculík dokázal vypálit pražský rybník, jenže to už rozhodnutí o obou vyšších stupních pódia bylo vyneseno.

Vyrovnaný boj o třetí příčku
Vzhledem k rozložení sil jsme neviděli strhující boj o vítězství nebo druhé místo. Ovšem o zelený vavřínový věnec si to regulérně rozdávaly hned tři týmy. Hodně ambiciózně rozehrál závod Slaný. V rozjížďce s číslem dva mu navíc přálo štěstí. Plzeňský Michael Hádek si totiž v první zatáčce při útoku na první místo škrtnul o vedoucího Martina Vaculíka a upadl. Sice pokračoval v jízdě, avšak další jeho pád ve druhém kole přinutil Karla Voborníka rozsvítit červená stop světla.

Při repete Martin Vaculík s Petrem Babičkou dovezli tři body. V šesté jízdě ovšem remizovali s Březolupy. Martin Vaculík sice zaútočil v prvním oblouku na Martina Gavendu, jenže ten se s ním nemazlil a vyvezl ho na mantinel. „Jsem kokot,“ komentoval situaci Martin Vaculík slovenským slůvkem, které v češtině poměrně zdomácnělo. „Zkurvil jsem to. Měl jsem jít z jedničky. Myslel jsem, že to z trojky protáhnu, ale neprotáhnul.“ Březolupy tak zopakovaly úvodní remízu s Pardubicemi. Nicméně pořád měly málo bodů a v duelu se Mšenem neměly moc šancí si svou bilanci zlepšit.

Slaný mezitím v rozjížďce s číslem devět remizoval s pražskou dvojkou. Michal Matula s Patrikem Doubkem a Jakubem Fabianem v záloze byli na koni především po úvodním smírném výsledku se svými kolegy. Poté v páté jízdě na hlavu porazili Plzeň.

V oné deváté jízdě se dostal do čela Martin Vaculík. Jenže jeho kolega Petr Babička spadnul v nájezdu do druhé zatáčky. A Michal Matula, aby ho nepřejel, musel k zemi také. Po restartu slovenský junior ve slánských službách lehce oba Pražany porazil. Oba týmy však měly stejný počet bodů, ale na Slaný si už brousili zuby Mšeňáci. A jejich duel v rozjížďce s číslem čtrnáct byl jednoznačnou záležitostí, ovšem z mšenského úhlu pohledu.

Avšak také pražská dvojka ztrácela body. V první zatáčce dvanácté jízdy se Michal Matula přetočil a spadl. Díky tomu se dostal na zem také Richard Frištenský a Karel Voborník vyloučil pražského závodníka. Při opakování sice nejrychleji odstartoval Patrik Doubek, jenže Martin Gavenda ho podjel už v prvním nájezdu. A do společného měšce se náramně hodil také bod Richarda Frištenského.

Ovšem Březolupy měly pořád málo. A ke všemu v patnácté jízdě nenašel Martin Gavenda zbraň na Antonína Gallianiho a Matěje Kůse. Vzápětí ovšem nenastoupil Michal Matula a Patrik Doubek s Jakubem Fabianem remizovali s Pavlem Fuksou. Stejně jako v úterý při lize, neměly Pardubice svůj den ani tentokrát. Pavel Fuksa také rozšířil početný seznam padlých, když přišel o bod v poslední zatáčce sedmé jízdy.

„Do nájezdu v zatáčce u depa je kolej,“ vysvětloval pardubický závodník příčinu potíží mnoha závodníků. „A já to pořád nemůžu najet. Vždycky mě to strčí dopředu a pak mám honičku. Musím něco změnit.“

Přímo fatální se pro Pardubice stala třináctá jízda. Luboš Velinský jezdil třetí před Tomášem Hanzlíkem. Ve třetím kole mu však v nájezdu do zatáčky u depa vypadla noha z háku a pardubický navrátilec se ocitl na zemi. Narazil si rameno a raději už nepokračoval Během repete pak duel Michaela Hádka s Pavlem Fuksou skončil také pádem.

A tak se nejoslnivějším pardubickým výsledkem stala právě remíza s pražskou dvojkou. Ovšem Martin Vaculík její bodové ztráty nikterak neželel. A to tím spíše, když v rozjížďce s číslem patnáct odvedl už od startu Matěje Kůse a Adama Vandírka.

Poslední šancí týmu Praha 2 na stupně vítězů by mohly přinést body z utkání se Mšenem v devatenácté jízdě. Zásluhou technických trablů Věroslava Kollerta a nasazení Michala Matuly však zdánlivě nemožné dostalo reálný základ. Ovšem výsledek devatenácté jízdy už znáte.

Tím pádem se Praha 2 dostala na stejnou úroveň s Březulupy, které však zvýhodňoval větší počet trojek Martina Gavendy. Zároveň se otevřela šance Slanému, kdyby ovšem Martin Vaculík dokázal porazit Pavla Fuksu v závěrečné jízdě. Byli na to sami, protože jejich kolegové už po svých pádech nepokračovali.

Pardubický závodník si stoupnul do třetí dráhy, zatímco Slovák svou pozici na druhém místě startovního roštu nezměnil. Vyšel mu lépe start a v té chvíli ho už od stupňů vítězů dělila jen necelá čtyři kola.

Stopětadvacítky v krizi
Šampionát slabší objemové kubatury se evidentně dostal na rozcestí. Doby s deseti a více závodníky na startu jsou už zřejmě minulostí. Řada kluků první vlny už přesedlala na půllitra, by by věkově ještě mohla závodit na stopětadvacítce. A problémy se snížením věkového limitu dostaly malé motocykly do patové situace.

Na Markétě se sešli pouze čtyři závodníci, takže jejich klání nemohlo dostat statut mistrovského závodu. Protože si Jakub Fencl vypůjčil motocykl od slánského klubu, mohli diváci sledovat rozjížďky se čtyřmi účastníky.

Závod opanoval Roman Čejka, který loni sváděl až do závěrečné rozjížďky urputný boj o titul s Radimem Chodem. Suverénně zvítězil ve čtyřech ze svých pěti jízd. V té druhé jej porucha zastavila na konci závěrečného kola. „Hupnul tam sytič,“ vysvětlil závodník, který má plným právem dost důvodů neutěšené situace ve stopětadvacítkách litovat.

Hlasy z depa
„Jelo se mi dobře,“ řekl magazínu speedwayA-Z pospíchající Filip Šitera. „Stejně jako včera. Akorát o jednu jízdu navíc. Žádný problémy nebyly. Mám štěstí a jede to. Hlavně ale, aby mi to tady jelo za tejden.“

„Rozbila se mi motorka,“ posteskl si Věroslav Kollert. „Poslední dvě kola jsem cejtil, že to není ono. Šel po mně Michal Matula. S Filipem vedeme, takže se budeme snažit, abychom si to udrželi. A stejně taky i ligu, v sobotu jedeme ve Svitavách.“

„Závod byl pohoda,“ konstatoval po vyhlášení vítězů Antonín Galliani. „Nic se nedělo a všechno šlapalo. Jen tu jednu jízdu jsem zkazil. Nemohl jsem to položit. Byla to moje chyba, přitáhnul jsem si moc spojku. Ale hlavně tam byli dřív Filip s Věroušem. Motorka byla dobrá. Na poslední rozjížďku jsem si něco přešteloval, ale nakonec jsem ji pustil Vanďovi. Stejně to spíš potřebuju na Svitavy.“

„Jsem nehorázně nasranej,“ ulevil si ve svém boxu Matěj Kůs. „Jsem debil. V první jízdě jsem chytil hranu a nečekal to. Druhá jízda byla jakž takž. Pak jsem udělal s motorkou, co jsem ti už říkal a už to šlo. Ale ty první dvě jízdy mě štvou. Jsme sice druhý, ale jak se to vezme. Ovšem pokud nepojedu jako dneska, mohli bychom na ně zaútočit.“

„Počítal jsem, že se svezu víckrát,“ řekl Adam Vandírek. „Ale po tom včerejším pádu jsem spokojenej. Když chodím, bolí to, ale na dráze ne. Zejtra nebudu trénovat, chci se připravit na první ligu ve Svitavách.“

„Dobré, v pohodě, vyšlo to,“ vystihl slánské účinkování Martin Vaculík. „Dráha byla možná horší než včera, ale jinak to šlo. Akorát v nájezdu do první zatáčky byla jáma. Škoda jízdy s Martinem Gavendou. Neměl jsem spekulovat a jít zvnitřku. S tím Mšenem jsem to posral. Zahrabal jsem se na startu. Jsou oba dobří, ale kdybych líp odstartoval, bylo by to lepší.“

„Výborné, nestěžuju si,“ odpověděl Martin Gavenda na otázku magazínu speedwayA-Z, jak se mu jelo. „Mohlo to bejt lepší, ale tak už to chodí. Byly tam dobré jízdy.“ Březolupský junior patřil k nejlepším individualitám, ovšem v páru mu na stupně vítězů scházel jeden bod. „Ztratil jsem ho asi s Věroušem Kollertem,“ zamyslel se. „Kdybych měl lepší start, možná bych ho udělal. Ale stál jsem v koleji a hákem se opíral o zem.“ Na rozdíl od ostatních juniorských závodníků nemá Martin Gavenda ještě jasno o svém programu na příští středu. „Nevím, jestli pojedu,“ komentoval své vyhlídky na třetí závod juniorského šampionátu. „Mám zkoušky. A potřebuju dodělat školu, a mám klid.“

„Jen odřená prdel,“ popisoval Michal Matula následky svého pádu po souboji s Věroslavem Kollertem v rozjížďce s číslem devatenáct. „Ale chtěl jsem a na Věrouše jsem si věřil, ovšem pokazil jsem to. Moc se mi to dneska nelíbilo, hodně jsem padal. Nebejt mě, mohli jsme skončit třetí…“

1. PDK Grepl Mšeno   30
Věroslav Kollert 2 2 2 2 2 2 12(6)
Filip Šitera 3 3 3 3 3 3 18
 
2. AK Markéta Praha 1   22
Antonín Galliani 3 1 3 3 3 – 13
Matěj Kůs 0 0 2 – 2 2 6(2)
Adam Vandírek – – – 2 – 1 3(2)
 
3. AK Slaný   18
Martin Vaculík 3 2 3 1 3 3 15
Petr Babička 2 1 X – – – 3(2)
Radim Chod – – – 0 F – 0
 
4. Mitas Březolupy   17
Martin Gavenda 3 3 1 3 1 3 14
Richard Frištenský 0 0 0 1 0 2 3(1)
 
5. AK Markéta Praha 2   17
Michal Matula 1 3 1 X – F 5(2)
Patrik Doubek 2 2 2 – 2 1 9(1)
Jakub Fabian – – – 2 1 – 3(1)
 
6. ZP Pardubice   10
Pavel Fuksa 2 F 1 X 3 2 8
Luboš Velinský 1 1 0 X – – 2
 
7. PK Plzeň   10
Michael Hádek X 1 1 3 F – 5
Tomáš Hanzlík 1 0 0 2 1 1 5(1)

Aktuální pořadí:

  malé body velké body
1. Mšeno 30 7
2. Praha 1 22 6
3. Slaný 18 5
4. Březolupy 17 4
5. Praha 2 17 3
6. Pardubice 10 2
7. Plzeň 10 1

Volný závod 125 ccm:

1. Roman Čejka, Slaný 3 E 3 3 3 12
2. Tomáš Habada, Slaný E 3 2 2 1 8
3. Jakub Fencl, Praha 1 2 1 1 2 7
4. Jaroslav Hladký, Praha 2 1 0 0 0 3

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)