Navzdory kolizi s polskou ligou v Pardubicích uvidíme i Poláky

Pardubice – 23. dubna
Českou extraligu bez polských závodníků si bezesporu neumí představit žádný divák, jenž alespoň jednou v uplynulých sedmi letech zabrousil do ochozů některého stadiónu v naší vyšší divizi. V druhém extraligovém kole, jenž je na pořadu přespříští středu, však něco podobného už už vypadalo jako realita. Ve stejný den se totiž v Polsku jede kompletní pořad všech tří ligových soutěží. A vzhledem k angažmá téměř dvou desítek Čechů by mohlo dojít také k odlivu našich borců severním směrem. By extraligoví manažeři jsou prozatím velice opatrní na poskytování informací, magazín speedwayA-Z zjistil, že tahle kaše se nebude jíst zas až tolik horká.

Když se koncem listopadu tvořil český kalendář, nikdo si neuvědomil polský svátek. Ten letos připadl právě na středu, kterou si Pardubice zvolily za termín svého prvního extraligového kola. O přeložení na jiný termín, nemůže být ani řeči. Plochodrážní závod totiž bude provázet devadesátiminutové vystoupení skupiny kaskadérů.

Přitom kolizí s polskou ligou mohou být ohroženy i samotné Pardubice. Polských závodníků sice využívají minimálně, nicméně celá česká extraligová pětice podepsala kontrakty v zemi našich severních sousedů. „Sám nevím,“ krčí nad svou sestavou rameny Josef Laštovka. „Hynek Štichauer a Marián Jirout jsou jasní. Ale další tři závodníci se mnou licitujou.“

V kuloárech se však spekuluje o nasazení Antonio Lindbäcka. „Vše se bude odvíjet od chvíle, kdy se dozvíme, jak na tom budou Češi,“ komentoval možný start Švéda brazilského původu pardubický kouč. Tomáš Suchánek se však přidal na stranu těch, kteří v Pardubicích pojedou. Má totiž z minulého víkendu pořádnou pifku na svůj Lublin. Jeho manažer ho totiž poslal na start pouze jednou a navíc až ke konci duelu s Grudziadzem.

Také pražský extraligový výběr má v sestavách polských klubů své závodníky, avšak Antonín Kasper to nevnímá jako problém. „U našich kluků má česká extraliga přednost před polskou ligou,“ řekl magazínu speedwayA-Z. „Sestava je ještě otevřenou záležitostí.“

Zatímco pražský Olymp Poláka nestaví vůbec a pardubická Zlatá přilba pouze sporadicky, pro Slaný a Plzeň jsou neodmyslitelnou součástí startovní listiny. „Rozšířili jsme soupisku o Andrzeje Zieju a Bartosze Kasprowiaka,“ pochlubil se Leopold Klíma, předseda PK Plzeň. „Jeden z nich pojede v Pardubicích a přijede určitě i Grzegorz Klopot.“ V případě Andrzeje Ziejy by to byla jeho čeká premiéra, zatímco Bartosz Kasprowiak skončil loni druhý v divišovském Memoriálu Jaroslava Simandla a Rudolfa Maška.

Nechybělo málo a Plzeň by se dočkala extraligového startu Michaela Hádka. „Šestnáct mu bude sice až osmého května. Plánovali jsme ho nechat ostaršit, ovšem rodiče nakonec nechtěli,“ vysvětlil Leopold Klíma, proč zatím nedojde ke startu třetí generace slavného rodu v plzeňských extraligových barvách. Nejmladší člen plochodrážního klanu debutoval loni při šampionátu devatenáctiletých na Borech. A proti pokračování jeho kariéry se zatím postavilo letošní počasí, které vedlo k odvolání juniorských závodů ve Slaném.

Plzeň tedy má ve své podstatě o sestavě na druhé extaligové kolo jasno, ovšem Slaný je pravým opakem. Alespoň Milan Mach neprozradil vůbec nic. „Ještě nevím, koho budu mít,“ posteskl si. „Jediný, co teď můžu říct, že určitě nebude Sebastian Ulamek. Ale mám určitou ideu, jenže ta musí vyjít.“

Kouč úřadujících šampiónů a zároveň aktuálních leaderů tabulky netuší ani, zda Miroslav Fencl nebo Patrik Linhart nepojedou v Polsku. Jistý by měl být pouze Jiří Štancl, který se s klubem dohodl na všech extraligách.

S kým mohou manažeři ve středu 3. května v Pardubicích najisto počítat:

Pardubice Marián Jirout, Hynek Štichauer, Tomáš Suchánek
Praha pro její závodníky má česká extraliga přednost
Plzeň Zdeněk Simota, Filip Šitera, Jan Markvart, Grzegorz Klopot a Andrzej Zieja nebo Bartosz Kasprowiak
Slaný Jiří Štancl

Nové přírůstky do extraligových soupisek:

Plzeň Andrzej Zieja
  Bartosz Kasprowiak

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)