Čtenářské ankety vesměs nekorespondují s realitou

Česká Třebová – 6. ledna
Výsledky prvních čtyř anket čtenářů magazínu speedwayA-Z přinesly vskutku zajímavé výsledky. Paradoxně se však vesměs liší od rozhodnutí přijatých zodpovědnými lidmi. Otázkou je, zda třeba také právě přehlížením přání široké veřejnosti neztratila česká plochá dráha v nedávné minulosti své diváky.

První anketa přišla víceméně s křížkem po funuse a pramenila ze mšenské rezignace na baráž s Plzní o účast v extralize 2005. Středočeská diplomacie tehdy připomínala těžkopádného slona v porcelánu a více než tři čtvrtiny hlasujících to do městečka u Mělníka dalo jasně najevo. Své určitě sehrálo i zklamání, že se neuskutečnil závod, jenž aspiroval na jeden z vrcholů sezóny.

I když tak Mšeno přišlo o extraligu a ani lobbing ve spojení s pražským Olympem za rozšíření letošní extraligy na pět celků jim nevyšel, naši čtenáři měli na celou věc jiný názor. Tři čtvrtiny z těch, který svou myší poklepali na tlačítko hlasuj, by vyšší soutěž v pěti podpořili. Své dozajista sehrály vzpomínky na magickou atmosféru večerních mšenských klání.

Dlouhodobých tendencí omezit účast cizinců v extralize se týkala třetí anketní otázka. Přesně polovina všech hlasujících vyjádřila svou vůli, aby k žádné změně nedošlo. V tomto jediném případě se přání stalo realitou, nebo také letos budou moci kluby nasadit v jednom extraligovém závodě dva zahraniční hosty. Bezmála čtvrtina by však uvítala redukci cizinců na jediného, ovšem prakticky stejný počet čtenářů by stávající kvótu ještě navýšil. To je vcelku pochopitelné, protože by se pak českých ligových soutěží mohly aktivně účastnit také kluby bez dostatečného počtu svých vlastních závodníků. O velký šok se postaralo šest z vás, kteří by zahraniční závodníky v extralize zrušilo úplně. Bohužel se v komentářích neobjevilo žádné vysvětlení. A tak se můžeme jen dohadovat, zda šlo o legraci, omyl díky předčasnému poklepání hlasovacího tlačítka či skutečné přání mít dvoustupňovou soutěž, v níž by jediným poznávacím znamením obou divizí byla vlastně jen účast Plzně, respektive Mšena.

Naruby ve srovnání s realitou dopadla také prozatím poslední anketní otázka. Přeložení jednoho extraligového klání z pražské Markéty do severomoravské Kopřivnice by podpořila opět zdrcující většina hlasujících. Takže suma sumárum, pouze v jediném případě ze čtyř se přání veřejnosti stalo realitou. Snad to bude pro třináctičlenný Výkonný výbor SPD poučením a pobídkou, aby problémy české ploché dráhy přestali řešit uzavřeni do šnečí ulity svých funkcí.

Výsledky čtenářských anket magazínu speedwayA-Z:

anketní otázka výsledek realita
Mělo Mšeno jet v baráži? ANO 63 (76 %) baráž se neuskutečnila
  NE 20 (24 %)  
 
Jste pro rozšíření extraligy? ANO 30 (75 %) rozšíření podpořil jedině Olymp
  NE 10 (25 %)  
 
Kolik cizinců by mělo být v extraligovém závodě? žádný 6 (8 %) zůstali dva
  jeden 16 (22 %)  
  dva 36 (50 %)  
  více než dva 14 (20 %)  
 
Podpořili byste extraligu v Kopřivnici na úkor Prahy? ANO 33 (67 %) Pardubice a Plzeň návrh skácely
  NE 16 (33 %)  

Stav hlasování k 5. lednu.