Slovo vítězství se skloňuje ve všech pádech

Praha – 12. dubna
Nový letopočet, staré účty. Toto souvětí stručně, ale výstižně charakterizuje situaci před dnešní ouverturou nového extraligového ročníku. Opět tu máme čtyři ambiciózní družstva s touhou porvat se o mistrovský titul. Kluboví manažeři hovoří o těch největších ambicích, by Plzeň musela v souvislosti s polskou kvalifikací o mistrovství Evropy oželet dalšího závodníka.


Pražský Olymp v loňské sezóně oba extraligové závody na své dráze vyhrál. A Antonín Kasper nechce rozhodně nic ponechat náhodě také dnes. I při obrovské smůle, která Pražany postihla v souvislosti se zraněními Antonína Švába a Pavla Ondrašíka, vysílá do boje ambiciózní pětici. Ta si včera vyzkoušela dráhu na Markétě, o níž se navzdory dlouhým dešům hovoří výhradně v superlativech.

Jednou z výhod na straně pražské sestavy pro dnešní klání je bezesporu vyježděnost. Josef Franc, Adrian Rymel, junior Luboš Tomíček a náhradník Jan Jaroš už měsíc závodí v kolotoči britských lig. Bohumil Brhel zase pilně rehabilitoval po svém červencovém úraze z šampionátu dvojic v Divišově. A v neděli zažil v polské první lize vskutku obdivuhodný comeback.

Západočeská Plzeň, jenž se loni rychle zbavila ostychu staronového nováčka, si vybrala pořádný díl smůly ještě před vlastním začátkem. Nejprve se s ohledem na své tréninkové povinnosti omluvil Robert Wardzala. A aby toho nebylo málo, vzápětí na dnešek odložili už jednou odvolaný závod polské kvalifikace o místa v evropském šampionátu jednotlivců. Tím pádem z plzeňské sestavy vypadl i Lukasz Romanek.

Plzeňáci se proto poohlédli po jiných polských akvizicích. Nejprve sehnali Andrzeje Huczczu, poté i Grzegorze Klopota. Zatímco ostřílený veterán už loni pro Západočechy odvedl kus práce, nad jeho debutujícím krajanem se přece jen vznáší stín pochybnosti. O tučné skóre však budou usilovat také čeští junioři Zdeněk Simota a Filip Šitera. V roli náhradníka nastupuje Jan Markvart.

Slaný nastupuje v roli obhájce titulu. A ve středočeském královském městě by tentokrát dozajista nechtěli čekat na obhajobu předlouhých šestatřicet let. Navíc se Milanu Machovi povedl husarský psychologický kousek. Slánské vesty si dnes oblékne přesně stejná pětice, která před sedmi měsíci v Plzni posadila klub na vrchol extraligového piedestalu.

Poláky Sebastiana Ulamka a Slawomira Drabika předcházejí zprávy o jejich výtečné formě. Jiří Štancl, jenž se letos se Slaným dohodl opět na všech osmi extraligách, už od března úspěšně hájí barvy britského Newcastle. Junior Patrik Linhart a náhradník Miroslav Fencl mají za sebou závodní akce v barvách polského Grudziadze.

Pokud se týká vítězných ambicí nezůstávají pozadu ani Pardubice. Josef Laštovka se nikdy netajil svou touhou postavit úspěšný celek výhradně ze svých vlastních jezdeckých zdrojů. Dnes se mu povedlo svůj záměr dotáhnout do úspěšného konce. V sestavě nemá ani jedno zahraniční jméno a přitom může směle pomýšlet hodně vysoko.

Pardubice nastupují s oběma bratry Drymlovými. A to je hodně nebezpečná kombinace už sama o sobě. V základní pětici figuruje také Tomáš Suchánek, jenž má extraligových zkušeností na rozdávání. Místo juniora, které měl v posledních sezónách takřka předplacené, zdědil Hynek Štichauer. Ten vykázal dobrou formu nejen na soustředění v Goričanu, ale také při sparingu v polské Rawiczi.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Milan Špinka, Praha
„Chceme určitě vyhrát. Doma obyčejně vítězíme. Loni jsme na Markétě taky oba závody vyhráli. Ale kdo ví? Jsou to závody, uvidíme. Ambice mají všichni. Teď záleží, kdo to čapne a bude mít to štěstíčko.“

Leopold Klíma, Plzeň
„Počítal jsem s Robertem Wardzalou a Lukaszem Romankem. Potřebujeme získávat body, abychom se vyhnuli pásmu baráže. Musíme proto šlapat už od začátku. Proto jsem chtěl zkusit tyhle dva Poláky. Je to škoda, ale popereme se o to i tak. Už se těším.“

Milan Mach, Slaný
„Nemůžu být alibista. Jsme mistři a tak nebudu skromný. Jedeme vyhrát. Ale to ostatní taky. Bude to o štěstí a o dráze. Doufejme, že už nebude pršet.“

Josef Laštovka, Pardubice
„Taková sestava, kterou máme musí nastupovat s tím, že jedeme o titul. Uvidíme. Rozhodně chceme jedno ze prvních dvou míst.“

Předběžná startovní listina nahlášená včera v 18:00

PSK Olymp Praha 1 Josef Franc
  2 Luboš Tomíček
  3 Adrian Rymel
  4 Bohumil Brhel
  17 Jan Jaroš (Mšeno)
 
PK Plzeň 5 Zdeněk Simota
  6 Grzegorz Klopot (PL)
  7 Andrzej Huszcza (PL)
  8 Filip Šitera
  18 Jan Markvart
 
AK Slaný 9 Patrik Linhart
  10 Sebastian Ulamek (PL)
  11 Slawomir Drabik (PL)
  12 Jiří Štancl
  19 Miroslav Fencl
 
ZP Pardubice 13 Aleš Dryml
  14 Tomáš Suchánek
  15 Hynek Štichauer
  16 Lukáš Dryml
  20 Marián Jirout

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)