Češi v akci 146

České závody už tradičně střídají natřískané období, kdy se plochodrážní společnost takřka nehne ze svých aut, s poklidnými dny, kdy na spočítání závodů za týden stačí jediný prst. Něco podobného jsme prožívali od minulého pondělí až do včerejška, avšak česká velká cena musela uspokojit i toho nejnáročnějšího gurmána. Avšak čeští závodníci se přece jen realizovali spíše za hranicemi, odkud dorazily skvělé zprávy o stupních vítězů Zdeňka Holuba či Antonína Klatovského, ale bohužel i špatná novinka o zranění Hynka Štichauera.

 

Největší ze všech smolařů

Martin Vaculík zdraví své fanoušky během cesty ze Švédska
Martin Vaculík zdraví své fanoušky během cesty ze Švédska

V úterý se Martin Vaculík vypravil do Švédska zbytečně. Domácí duel jeho Rospiggarny proti Ikaros Smederna musel být zrušen vinou deště. Slovenský závodník alespoň pro své fandy udělal selfíčko z paluby letadla a poslal světu vzkaz, jak se moc těší domů.

Mnohem větším smolařem se však stal Hynek Štichauer. Jeho Berwick ve čtvrtek dorazil do Ipswiche k odvetě prvního kola KO Cupu Premier League. Domácí sice vyhráli 46:44, avšak hosté měli lepší skóre z obou mítinků 91:89 a postoupili do čtvrtfinále.

Hynek Štichauer s jednou z organizátorek sobotní sbírky
Hynek Štichauer s jednou z organizátorek sobotní sbírky

Hynek Štichauer (1 – 0 – F/R – –) měl na svém kontě jeden bod, když odstartovala rozjížďka s číslem osm. Pardubičan po pádu v první zatáčce skončil v sanitce, kde si stěžoval na bolesti v noze. Vyšetření v nemocnici bohužel odhalilo frakturu kotníku a první prognózy hovoří o šestitýdenní pauze.

Utkání Berwick vs. Redcar, které v sobotu skončilo 52:38, tím pádem mělo dva české závodníky na pozici rider replacement. Matěj Kůs v té chvíli čekal v roli náhradníka na příležitost ke startu během české velké ceny. Hynek Štichauer byl přítomen s berlemi a nešetřil slovy díků na adresu berwického fan klubu, který v jeho prospěch uspořádal finanční sbírku.

Za kanálem La Manche se tak z českých závodníků předvedl v akci pouze Zdeněk Simota. Jeho Plymouth podlehl v pohárovém závodě hostujícímu Ipswichi 41:49 a on nasbíral sedm bodů (1 – 3 – 1 – 2). Vrcholem večera v jeho podání se stala šestá jízdy, kde s Kylem Newmanem změřili Rohana Tungateho a Stefana Nielsena.

 

Češi stojí na stupních o německých Letnicích

Stupně vítězů v Güstrowě: Adrian Cyfer, Michael Härtel a Zdeněk Holub
Stupně vítězů v Güstrowě: Adrian Cyfer, Michael Härtel a Zdeněk Holub

Svátek Letnic, kdy si křesťané připomínají sestoupení Ducha svatého na apoštoly ustrašené po Kristově ukřižování, přináší v Německu pořádně dlouhý víkend. A v neposlední řadě bezpočet plochodrážních závodů.

V pátek se v Güstrowě konal mítink s výstižným názvem Junior Challenge, kde se ve dvacetičlenném poli postavil na start také jediný český závodník Zdeněk Holub. „Na to, jak vypadal začátek, mohl nakonec i vyhrát,“ vypráví jeho otec Zdeněk.

Má na mysli skutečnost, že se jeho potomek mohl po třech sériích chlubit jen pěti body na svém kontě. V rozjížďce s číslem sedmnáct však vyhrál a stejně tak v semifinále, takže stanul v jízdě čtyř nejlepších po boku Michaela Härtel, Adriana Cyfera a Roberta Lamberta, jenž byl ovšem diskvalifikován za najetí do pásky.

„Podle většiny přihlížejících měl být ale vyloučen Härtel, on najel do pásky, ne Lampart,“ říká Zdeněk Holub, aby vzápětí popsal finálové drama. „Cyfer vyvezl Zdendu, toho podjel i Härtel, který pak v průběhu jízdy podjel i Härtela a vyhrál.“

V sobotu se Zdeněk Holub přesunul do Teterowa na Auerhahnpokal. Výtečně obsazený podnik vyhrál Antonio Lindbäck, když ve finále protnul metu před Sebastianem Ulamkem, Peterem Ljungem, Kjastasem Puodžuksem, Kevinem Wölbertem a Mathiasem Schultzem. Pražský junior (0 – 0 – 2 – 0 – 1) obsadil třináctou příčku. „Byla silná konkurence a navíc mu to mezi těmi nejlepšími úplně dobře nestartovalo,“ konstatoval jeho otec. Nyní si dá Zdeněk Holub od ploché dráhy pauzu, protože jej v úterý čeká závěrečné kolo maturitních zkoušek.

Antonín Klatovský stojí v sobotu v Teterowě nad Enrico Janoschkou a Mathiasem Krögerem
Antonín Klatovský stojí v sobotu v Teterowě nad Enrico Janoschkou a Mathiasem Krögerem

Víkend s Letnicemi tradičně patří i horskému závodu na travnaté dráze v Teterowě, který se na členité trati připomínající motokrosovou dráhu konal již po pětadevadesáté. Už v sobotním programu ukázal svůj potenciál Antonín Klatovský. V jízdě národů předjel ve druhém kole Mathiase Krögera, jehož později překonal i Enrico Janoschka.

Hlavní porci závodění však Bergringrennen přinesl včera. Grünes Band alias zelená stuha přinesla triumf Enrico Janoschkovi, když se na stupně vítězů postavili ještě Mathias Kröger a Paul Cooper. Antonín Klatovský byl šestý, jeho mladší bratr Jan čtrnáctý. Bergring-Pokal vyhrál Stephan Katt před Enrico Janoschkou a Roberto Hauptem. Antonín Klatovský skončil čtvrtý, ale v Poháru Simona Wigga dokončil za vítězným Paulem Cooperem. Jan Klatovský byl tady pátý.

 

Polská ligová neděle

Martin Vaculík nedokázal odvrátit porážku ve Wroclawi
Martin Vaculík nedokázal odvrátit porážku ve Wroclawi

Před výjezdem Tarnowa na extraligové utkání do Wroclawi byl Martin Vaculík plný optimismu, jenž je pro něho ostatně charakteristickou vlastností. Pro polská média odmítal možnost, že by se obával dráhy v metropoli Dolního Slezska, protože v Žarnovici trénuje v podobných podmínkách.

Domácí však udávali tempo a svým hostům dovolili maximálně srovnat krok po rozjížďce s číslem tři. Martin Vaculík vyjel na ovál šestkrát a nasbíral jedenáct bodů (2 – 2 – 3 – 1 – 1 – 2), avšak ani on, ani podobně bojující Kenneth Bjerre nezabránili Wroclawi ve výhře 52:38. V její sestavě měl Václav Milík dva body (1 – 1 – 0), když na jeho štítě skončili Artur Mroczka a Ernest Kozza.

Ve druhé lize se do akce nedostal Aleš Dryml. Utkání jeho Lublinu proti Pile muselo být již podruhé zrušeno kvůli špatnému počasí a stavu dráhy a přeloženo na 21. června. Odložené klání Krosno vs. Gdaňsk se však uskutečnilo.

V sobotu se Eduard Krčmář ještě díval na českou SGP, aby vzápětí vyrazil na trasu Krono - Debrecen
V sobotu se Eduard Krčmář ještě díval na českou SGP, aby vzápětí vyrazil na trasu Krono – Debrecen

Eduard Krčmář začal nulou ve třetí jízdě, aby šestou jízdu vyhrál před Danielem Kaczmarekem. V té chvíli byl Gdaňsk jen o čtyři body za domácími Vlky, kteří však nechtěli pustit vedení za žádnou cenu. V deváté jízdě slánský závodník opět nebodoval, aby v kapkách počínajícího deště dojel třetí v jedenácté jízdě.

Třetí byl i v rozjížďce s číslem třináct, kdy zaskočil za Damiana Sperze. Ve čtrnácté jízdě vzdoroval Marcinu Rempalovi celé kolo, než domácí borec zůstal stát. Tomasz Chrzanowski svým triumfem vyhrál Krosnu a ani závěrečné 5:1 gdaňských Magnuse Zetterströma a Renata Gafurova nemohla na daném stavu nic změnit.

Suma sumárum, Krosno vs. Gdaňsk 46:44, Eduard Krčmář sedm bodů (0 – 3 – 0 – 1 – 1 – 2). Dnes se slánský závodník v maďarském Debrecenu pokusí o postup do finále evropského juniorského šampionátu.

Foto: archív Martina Vaculíka, archív Hynka Štichauera, Zdeněk Holub starší, archív Antonína Klatovského a Jakub Růžička, ilustrační Mirek Horáček