Divišov plánuje případnou náhradu za Golden Spike

Divišov – 2. dubna
Zatímco minulý týden se Milan Hajný, předseda AK Divišov, vrátil pořádně rozladěný ze zasedání promotérů seriálu Golden Spike, dnes už zase srší nápady. V pátek totiž do Divišova přijeli otec a synové Klatovští a jednali o podobě divišovských ledů v sezóně 2007. A na neúměrné požadavky organizátorů závodů o Zlatý hřebík, vymysleli pádnou odpověď. Konkurenční podnik!

„Pokud bychom se s promotéry Golden Spike nedohodli, bude u nás vypsán závod Pohár evropských družstev,“ řekl Milan Hajný exkluzivně magazínu speedwayA-Z. „Byl to nápad Antona mladšího, protože by to byl i dobrý trénink na družstva.“

Tento nápad zrál v hlavě úřadujícího mistra republiky nepochybně hodně dlouho. Minimálně tolik, že Klabo Team a AK Divišov už mají příznivé ohlasy z ciziny. Pozitivně na otázku po své případné účasti reagovali René Stellingwerf, Heinz Göldi, Claude Gadeyene, Graham Halsall a také Johnny Tuinstra. Ten však svůj start váže na mistrovství světa.

Pracovní návrh podoby případného klání, které by se mělo stejně jako mistrovství světa jet systémem známým z rozpisu klasického závodu sedmi dvojic, počítá s účastí třech českých týmů. A pořadatelé dokonce zvažují pozvánku pro ruské závodníky.

V historii českých ledů by šlo samozřejmě o další primát. Pohár evropských družstev by mohl být nominačním kritériem pro výběr závodníků do národního týmu. Možná účast Rusů by z něho udělala závody jako řemen.

A rozpis pro dva závodníky plus náhradníka by mohl dostat do hry všechny české ledaře. Naproti tomu Golden Spike nabídl pořadatelům pouze dvě divoké karty a dva náhradníky. A další Češi šli do závodu až ve chvíli, kdy nepřijely hvězdy, jejichž účast nebyli promotéři Zlatého hřebíku schopni zajistit i za cenu mastného zápisného.

„Za něco jako Pohár evropských družstev jsem ochotnej dát peníze,“ svěřil se se svým názorem Milan Hajný. „Ty by se dostaly mezi závodníky. Ale promotéři Golden Spike dali třeba jenom necelý tři tisíce euro za inzeráty do časopisu Bahnsport Aktuell!“

Pracovní idea Poháru evropských družstev:

Česká republika Antonín Klatovský, Jan Klatovský
Česká republika Jan Pecina a jezdec dle jeho výběru
Česká republika další čeští ledaři
Nizozemí René Stellingwerf, Johnny Tuinstra dle MS
Švýcarsko Heinz Göldi
Rakousko  
Tým Evropy Claude Gadeyene, Graham Halsall
Rusko ???