Zdeněk Schneiderwind se vrací na velmi krátkou dráhu

Praha – 24. února
Zdeněk Schneiderwind a dlouhá plochá dráha, to jsou v posledních letech nerozlučná synonyma. Nyní však úřadující mistr republiky na dlouhých oválech ohlásil návrat na velice krátký ovál. Vše by se mělo odehrát příští víkend a budou u toho rovněž junioři pražské Markéty, které v polovině listopadu začal trénovat.

„Končíme s fyzickou přípravou a chystáme se na dráhu,“ řekl Zdeněk Schneiderwind magazínu speedwayA-Z. Proto pro své svěřence naplánoval ve dnech 3. – 5. března soustředění, v němž se v sedle motocyklu objeví i sám. Na Markétě se však nebude jezdit na běžném ovále, nýbrž na malé dráze schované za první zatáčkou.

Ta vznikla na sklonku osmdesátých let v souvislosti s činností experimentálního střediska mládeže, které přitahovalo desítky adeptů plochodrážního řemesla. Na malé dráze podnikali své první krůčky, než je trenéři poslali dolů na velký ovál. Na tra zhruba o rozměrech hokejového hřiště dodnes vzpomíná celá řada úspěšných borců. Krotit motocykl se tu ještě učili kupříkladu Luboš Tomíček, Antonín Galliani či Jan Vondra.

V novém tisíciletí se však tréninky přesunuly na běžný stadión a mini oválek ožíval pouze při Grand Prix, kdy sloužil jako parkoviště automobilů pro akreditované novináře. A teprve až nyní přichází Zdeněk Schneiderwind s myšlenkou na jeho renesanci.

„Zatím to chceme vyzkoušet s našima klukama,“ líčil své plány Zdeněk Schneiderwind. „Proto na první termín nebudeme zvát jezdce z ostatních klubů. Chci zavolat jen Martinu Gavendovi. Pokud se to osvědčí, chtěl bych tady pořádat pravidelné tréninkové závody.“

Při soustředění příští víkend by se vedle Zdeňka Schneiderwinda měli objevit v akci Matěj Kůs, Adam Vandírek, Michael Gregor, Patrik Doubek, Jakub Fabian, Michal Matula, Antonín Galliani, Pavel Pučko, Jaroslav Slavata, Dominik Jech a stopětadvacítkář Jakub Fencl.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)