Na Markétě to myslí vážně

Praha – 8. dubna
Na začátek sezony je naplánován hezký závod. Už tuto sobotu od šestnácti hodin vyjedou plochodrážní speciály, aby probudily fanoušky z medvědího zimního spánku a prověřily formu především domácí elity v Prague Open. Termín tradiční pražské Speedway Grand Prix je stanoven na 23. května. Její pořadatelé musí co nevidět nahlásit návrh na divokou kartu a dva náhradníky k tomuto závodu, protože limit je nejpozději měsíc dopředu.

 

Tomáš Topinka, Petr Ondrašík a Pavel Ondrašík na včerejší tiskové konferenci
Tomáš Topinka, Petr Ondrašík a Pavel Ondrašík na včerejší tiskové konferenci

Náhoda vytěsněná do nejzazšího možného kouta
V zájmu spravedlností a především domácích diváků je nejvyšší prioritou nasadit závodníka v momentálně nejlepší formě. K tomu navíc mu ovál na Markétě má sedět. Nejlepší způsob, jak to zajistit, je právě otevřený závod, v kterém každý pojede za sebe a nepůjde se vymlouvat se na týmovou strategii, malý počet startů, ba dokonce ani na náhodu.

Zda se Michal Škurla, Zdeněk Holub a Václav Milík představí divákům na nástupu při SGP příští měsíc se částečně rozhodne již tuto sobotu
Zda se Michal Škurla, Zdeněk Holub a Václav Milík představí divákům na nástupu při SGP příští měsíc se částečně rozhodne již tuto sobotu

Předpoklad organizátorů je, že nejlepší závodníci nasbírají nejvíc bodů a nakonec se sejdou ve finále turnaje. Zajistí se tím, že každý z žhavých kandidátů pojede proti každému dvakrát, navíc ve vyvrcholení závodu se všichni čtyři postaví vedle sebe. A protože náhoda je přece jen součástí plochodrážního sportu, celkový vítěz si vybojuje v uvozovkách jen startovní vestu s číslem 17 prvního náhradníka velké ceny. Zůstanou pootevřená vratka pro případného smolaře, který třeba vinou defektu se přece jen neprosadí.

Přejme si, aby se všechno rozhodlo přece jen na dráze. O tom, že na Markétě to myslí vážně, svědčí i fakt, že už proběhlo sedm tréninků. Většina závodníků si vyzkoušela techniku, začala ladit formu a co je nejdůležitější změřila své síly už v několika závodech.

Startovní listina sobotního Prague Open má i dva mladé jezdce z Polska. Byli vybráni v zájmu vyrovnanosti startovního pole. A Patryk Dolny je zapsaný na soupisce pražské Markéty i pro letošní týmovou soutěž.

Je na místě uvést, že do Prague Open se mohly přihlásit všechny domácí hvězdy. Takže hledáte-li marně nějaké jméno, je to jedině rozhodnutí dotyčného tento závod vynechat.

 

Nová extraliga přináší i negativa
Obvyklé zahraniční hosty, kteří si takhle před pražskou velkou cenou mají zájem vyzkoušet si ovál a zajet pár ostrých kol na začátku sezony, letos neuvidíme. Hrály v tom roli jednak finanční požadavky možných adeptů, jednak letošní model soutěže družstev.

Nová pravidla extraligy způsobila také, že se na úvod extraligy hvězdy formátu Nicki Pedersena v pražské vestě zřejmě nedočkáme
Nová pravidla extraligy způsobila také, že se na úvod extraligy hvězdy formátu Nicki Pedersena v pražské vestě zřejmě nedočkáme

Tak se na to podívejme. Letos pojedou vždy čtyři týmy dle bývalého rozpisu světového poháru družstev. V každé rozjížďce bude jeden závodník z každého týmu, který pojede na sebe a body jednotlivců se nakonec sečtou. Navíc každá jízda a každý bod ovlivní celkové pořadí, jelikož letos neuvidíme finálovou nadstavbu play off.

Jedna značná výhoda je zřejmá. Jednotlivá družstva můžou nasadit co největší počet českých jezdců a nepovolávat zahraniční hvězdy. I v tomto směru na Markétě mají jasno. Loni junioři značně přispěli k získání titulu, tak letos dostanou příležitost ukázat se a přesvědčit o své kvalitě.

Od nich se přímo očekává vozit body a ukázat, že léta přípravy začínají nést stabilní výsledky. Vzhledem k tomu, že přece jen pomalu nastává generační výměna v české ploché dráze, jeví se to jako správná strategie ve správný čas.


Pavel Ondrašík, sportovní ředitel AK Markéta Praha, komentuje téma generační výměny české ploché dráhy:

„Kde jsou ty doby, kdy se v Grand Prix dařilo jezdcům jako Kasper, Brhel nebo Dryml! Jestli v něčem momentálně česká krátká plochá dráha pokulhává, tak je to hlavně tím, že nemáme nikoho v elitní špičce. Odrazovým můstkem by měla být právě divoká karta při naší velké ceně.“


 

Na antuce ze Stromovky
Vážně to mysli i s přípravou oválu. Pražská Markéta je často označovaná za dráhu s jednou kolejí, na níž rozhoduje start. Někdy je to oprávněna výtka, jindy jen výmluva. Poslední dobou se o dráhu stará Tomáš Topinka, který všechny své bohaté zavodní zkušeností doslova přenáší na trať.

Tomáš Topinka umí řídit i kropicí liazku
Tomáš Topinka umí řídit i kropicí liazku

Sedá si za volant traktoru a laboruje s povrchem ve snaze připravit rychlou a závodům přející trať. Proti se může postavit počasí a v případě Speedway Grand Prix je nutno respektovat požadavky nadřízené BSI, ale snaha je vždy přítomná.

Letos se měnila antuka tenisových kurtů v pražské Stromovce, tak se 30 až 40 tun vhodného materiálů dovezlo na Markétu a zamíchalo se do stávajícího podkladu. Kromě poněkud jiného odstínu oválu, se očekává výhoda těžšího materiálu, který je rychlejší a stabilnější. Avšak jak zdůraznil žertem Tomáš Topinka, pořád se pojede doleva a uvidíme.

 

Vstupné na velkou cenu za hubičku i plochodrážní literatura
Uvidí se již tuto sobotu při Prague Open. První závod

Vedle skvělého závodu si v sobotu nenechte ujít možnost nákupu zlevněných vstupenek a publikací s rukopisem našeho vydavatelství
Vedle skvělého závodu si v sobotu nenechte ujít možnost nákupu zlevněných vstupenek a publikací s rukopisem našeho vydavatelství

plnoobjemové kubatury bude i příležitostí pořídit si vstupenky na velkou cenu za velice příznivých 800 korun, tedy nejlevnější lístky na letošní vydání jednoho z vrcholů české sezóny.

Poblíž Salónku Tonyho Kaspera bude v prodeji rovněž novoučká publikace Česká plochodrážní ročenka 2015 za obvyklých 125 korun. A ti, kteří si doposud nepořídili plochodrážní bestsellery Jiří Štancl – Fenomén ploché dráhy a Sekáček se zlatou přilbou aneb celý život u ploché dráhy budou mít rovněž příležitost si mezeru ve svých knihovničkách zaplnit.

 


 

Pavel Ondrašík, sportovní ředitel AK Markéta Praha, komentuje, proč nejlepší český závodník při Prague Open nedostane rovnou divokou kartu:

„O vítězi závodu rozhodne jedna jízda. V té se může stát cokoliv a třeba ten nejlepší a suverénní jezdec bude mít defekt z prvního místa. Vím, že je to sport, a že takové situace nastávají i v jiných disciplínách, ale my potřebujeme, aby se česká plochá dráha zvedala nahoru. Chceme, aby divokou kartu jel opravdu momentálně ten nejlepší český závodník. Jako sport potřebujeme již začít dělat opět výsledky hlavně v závodech mistrovství světa. Posledním zábleskem byl Josef Franc, ale to už je tři roky.“


 

Startovní listinu Prague Open můžeme směle přirovnat k finále šampionátu republiky - Josef Franc, Václav Milík a Matěj Kůs si svůj epický rozjezd o mistra z říjnových Březolup zopakují v rozjížďce s číslem pět, kde jim soupeřem nebude nikdo menší než Eduard Krčmář
Startovní listinu Prague Open můžeme směle přirovnat k finále šampionátu republiky – Josef Franc, Václav Milík a Matěj Kůs si svůj epický rozjezd o mistra z říjnových Březolup zopakují v rozjížďce s číslem pět, kde jim soupeřem nebude nikdo menší než Eduard Krčmář

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček