Plochodrážní MotoGP mělo na pódiu i Filipa Šiteru

Auckland – 28. ledna
Novozélandské turné pokračovalo včera v aucklandském Waikaraka Parku mítinkem, jenž nahradil zrušený podnik v Gisborne. Na dráze s délkou jen o něco málo přes sto metrů závodilo šest borců najednou. Pořadatelé ovšem zvolili netradiční způsob startu, takže si Filip Šitera připadal jako závodník MotoGP.

Na roštu stál každý závodník sám a své konkurenty měl vždycky po deseti metrech za sebou. Při délce dráhy to znamenalo, že pátý a šestý museli startovat ze zatáčky. Přitom byly uplatněny zásady handicapů. Čím více měl kdo bodů, tím dále od čáry putoval v další rozjížďce. Za vítězství se tak dostávalo nejen pět bodů, ale také padesát metrů odstupu.

„Bylo to, jako když startuju v MotoGP,“ líčil Filip Šitera magazínu speedwayA-Z své pocity. „Ve druhý jízdě jsem šel ze šestky. Odstartoval jsem a jezdec z druhý dráhy zůstal stát. Jen tak tak jsem se mu vyhnul. Škrtnul jsem si o něho kolenem, a protože jsem tam neměl chránič, celý závody jsem ho pak měl nateklý. Stáhli mi to aspoň americkou páskou.“

Nicméně Filip Šitera se nevzdal a nakonec vybojoval třetí příčku ziskem osmnácti bodů. Stejný počet měl i druhý Daniele Tessari. Z vítězství se radoval Angličan Jason Bunyan, jenž všechny své starty proměnil ve vítězství.

Nyní čeká na závodníky celý týden volna. Turné vyvrcholí o příštím víkendu na aucklandských oválech ve Waikaraka Parku a v Rosebanku.