Američané kralovali tanečnímu parketu v Brightonu

Brighton – 5. prosince
O mikulášské neděli se v anglickém Brightonu konal jeden z nejznámějších tradičních halových závodu Bonanze. Byl to už v pořadí osmý ročník. Přestože ve startovní listině nefigurovalo ani jedno jméno českého závodníka, neváhal jsem se letos na jih Anglie vypravit. Jeden z hlavních důvodů byl, že jsem chtěl spatřit obhájce titulu ze závodu dvojic, legendární Američany Bobbyho Schwartze a Shawn Mc Conella.


Smůla Bobbyho Schwartze
Závod se jezdí v místním kulturním centru, kde se mimo jiné pořádají koncerty a plesy. Bylo neuvěřitelné, že pod navezeným hliněným materiálem se skrývá nablýskaný taneční parket. Jedno kolo měřilo dlouhé asi 120metrů. Prostor, do něhož je vtěsnán ovál pro závody, je zhruba o dvacet metrů kratší než prostor v klasické hokejové hale. Jezdí se na speciálních silničních cestovních pneumatikách. Z českých jezdců se v minulosti tohoto závodu zúčastnili v roce 1998 Marián Jirout a Jiří Štancl, o rok později Antonín Šváb.

Od 13.30 se jel závod dvojic a po tříhodinové pauze pak mítink jednotlivců. Obě klání provázelo mnoho pádů. Vzhledem pomalejší rychlosti mnoho na první pohled krkolomných kolizí mělo šastný konec. Nejvíce padal Shawn Mc Connel. V jedné z jízd prorazil rukou dřevotřískový mantinel, chytil si ruku a v klidu odkráčel do depa.

O tom, kdo upadl a nebo byla kvůli němu zastavena jízda, v Brightonu nerozhoduje rozhodčí, ale diváci. V programu závodu je jedna stránka celá žlutá a jedna celá červená. Diváci na tribuně hlasují zvednutím ruky o jezdcově dalším osudu. Má-li převahu červená, jezdec je vyloučen, padne-li žlutá, má možnost startovat z handicapu sedmi metrů za startovní čárou.

V celém závodě měli velkou převahu američtí jezdci. Bylo na nich na první pohled vidět že byli odkojeni na americké dráze v Costa Messa, která je svou délkou 130 metrů hodně podobná té zdejší.


Po odjetí základních rozpisů každého ze závodu ze konala finálová jízda na šest kol.
Ve finále dvojic se spolu utkali Američané. Ronnie Correy a Brent Werner proti ruskému páru Roman Považnyj a Sergej Darkin.

Při prvním startu se Ronnie Correy nevešel do první zatáčky a jízda byla zastavena. Při opakování nejlépe odjel Považnyj, za něj se zařadili Werner a Correy. Přestože Američané celých šest kol velmi tvrdým způsobem atakovali první pozici, pořadí se již nezměnilo.

Ve finále závodu jednotlivců se spolu utkali od vnitřku dráhy Edward Kennett, Brent Werner, Bobby Schwartz a Roman Považnyj. Nejlépe odstartoval Bobby „Boogaloo“ Schwartz, ale ve výjezdu do cíle prvého kola Roman Považnyj surovým způsobem sestřelil a přejel Brenta Wernera.

Jízda se opakovala a opět nejlépe odstartoval nezmar Bobby Schwartz. Za něj se zařadil Edward Kennett a na třetí místo Brent Werner. Tak to šlo celých pět a půl kol. V poslední zatáčce vedoucímu Američanovi odešla motorka, tak se na milimetry doplazil do cíle na druhém místě.


Komentáře hlavních protagonistů
Bobby Schvartz bleskově odpověděl, že u nás byl třetí na Zlaté přilbě v roce 1983. A prý mám pozdravovat jeho kamaráda Aleše Drymla seniora. Bobby Schwartz však nepředpokládá, že by se do Čech ještě někdy podíval.

Ronnie Correy si zase pochvaloval naše české pivo. Oba jsem zavzpomínali na časy, kdy k nám jezdil společně s Kelly Moranem a Samem Ermolenkem. A při té příležitosti nás, české fanoušky, pozval na Samův velký závod, u příležitosti jeho dvacetiletého působení ve světové ploché dráze. Bude se konat 1. května ve Wolwerhamptonu. Ronnie Correy by uvítal možnost si u nás ještě někdy zazávodit.

Shawn Mc Connell si rovněž dobře pamatuje na Pardubice. Jel zde celkem třikrát a poprvé už v roce 1980. Hned si vzpomněl na svého kamaráda Vítka Formánka, kterého mám pozdravovat. Zároveň jsem se ho zeptal, kolik nových natočených filmů má na svém kontě od účinkování ve filmu Vodní Svět. „Od té doby jsem účinkoval ve spoustě filmů, mezi nejznámější z poslední doby patří například Terminátor 3.“ Až uvidíte tento hollywoodský snímek, sledujte honičky na dálnici a nebo auta v plamenech, třeba se tam někde tento sympatický kaskadér objeví.

Konečné pořadí závodu dvojic:
1. Ronnie Correy – Brent Werner
2. Roman Považnyj – Sergej Darkin
3. Magnus Zetterström – Daniel King

Konečné pořadí závodu jednotlivců:
1. Edward Kennett
2. Bobby Schwartz
3. Brent Werner
4. Roman Považnyj
5. Josh Larsen
6. Stuart Robson
7. David Howe
8. Shawn McConnel
9. Martin Dugard
10. Ronnie Correy

Vítězové BONANZA CHAMPIONSHIP:

1997 Paul Hurry
1998 Brent Werner
1999 Paul Hurry
2000 Martin Dugard
2001 Ryan Fisher
2002 Peter Karlsson
2003 Martin Dugard
2004 Edward Kennett

Vítězové BONANZA PAIRS CHAMPIONSHIP

1999 Craig Boyce a Mark Loram
2000 Shawn McConnell a Bobby Schwartz
2001 Shawn McConnell a Bobby Schwartz
2002 Shawn McConnell a Bobby Schwartz
2003 Shawn McConnell a Bobby Schwartz
2004 Ronnie Correy a Brent Werner

Text a foto: Tomáš Rambousek