Zrodil se také rozpis soutěží pro rok 2006

Krušovice – 26. listopadu
Vedle kalendáře je velmi očekávaným produktem výročního zasedání VV SPD také rozpis soutěží pro nadcházející sezónu. Také tentokrát došlo oproti letošnímu roku k určitým kosmetickým změnám. I když nás od začátku dalších bojů na škvárových oválech dělí ještě dlouhatánská zima, čtenáři magazínu speedwayA-Z mohou organizační záležitosti studovat už dnes.

ROZPIS SOUTĚŽÍ PRO ROK 2006

1. KVALIFIKACE PRO ÚČAST V MISTROVSTVÍ EVROPY NA PLOCHÉ DRÁZE
V závodě startují jezdci, držitelé licence AČR pro rok 2006. Závod se uskuteční podle Přílohy N 077 Národních sportovních řádů a Mezinárodních sportovních řádů FIM a UEM.

Do závodu bude přijato z přihlášených jezdců prvních čtrnáct jezdců, držitelů licence AČR z MČR jednotlivců pro rok 2005. Další jezdce má právo dosadit VV SPD AČR. Do ME postupují jezdci až do počtu přidělených míst UEM s tím, že VV SPD AČR má právo obsadit dvě místa bez ohledu na výsledek tohoto závodu.

2. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY JEDNOTLIVCŮ
V závodech startují přihlášení jezdci. Mistrovství je vypsáno pro držitele státního občanství České republiky. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 071 Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky jednotlivců.

SEMIFINÁLE
Šampionát je dvojstupňovou, postupovou soutěží. Uskuteční se dva semifinálové závody. Přihlášení jezdci do nich budou nasazeni na základě žebříčku úspěšnosti sestaveného VV SPD AČR k 31.12. 2005. Z každého semifinále postoupí osm jezdců do finále.

FINÁLE
Finále Mistrovství České republiky pro rok 2006 se uskuteční jako samostatný finálový závod jehož pořadí bude i pořadím v MČR jednotlivců pro rok 2006. Účastníky finále jsou jezdci, kteří si vybojovali účast v semifinále. Pořadatel finále má právo mít ve finále minimálně jednoho svého jezdce. Tím se stane případně nejlépe umístěný jezdec pořadatele v semifinálovém závodě. Pokud to bude jezdec který skončí na horším než osmém místě, postupuje z příslušného semifinále na základě pořadí v závodě pouze sedm jezdců.

3. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY JUNIORŮ DO 21 LET
Startují jezdci narození po 1. 1. 1985, kterým v den konání závodu je nejméně 15 let a jsou držiteli národní sportovní licence vydané AČR. Mistrovství je vypsáno jako národní. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 073 Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky juniorů.

KVALIFIKACE
Šampionát je dvojstupňovou, postupovou soutěží. Před každým závodem Mistrovství České republiky juniorů se uskuteční kvalifikační jízdy přihlášených jezdců. Z těchto jízd vzejde doplnění startovní listiny pro závod Mistrovství České republiky juniorů. Místo ve startovní listině závodu mají zajištěno vždy jezdci na 1. – 12. místě průběžné klasifikace mistrovství (výhradně tito jezdci). Pořadatel finále má právo mít ve finále minimálně jednoho svého jezdce. Pokud není kvalifikovaným jezdcem a nestane se jím jezdec z kvalifikace závodu bude jím nejlépe umístěný jezdec pořadatele v kvalifikaci závodu. Postoupí z kvalifikace na úkor posledního kvalifikovaného jezdce do závodu.

FINÁLE MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY JUNIORŮ DO 21 LET
Uskuteční se 7 závodů Finále Mistrovství České republiky. Každému jezdci se po skončení seriálu započte 5 nejlepších výsledků ze 7-mi uskutečněných podniků, případně 4 nejlepší výsledky pokud se uskuteční 6 nebo méně podniků. Mistrem České republiky se stane jezdec, který získá největší počet započtených bodů.

Při rovnosti bodů v celkové klasifikaci nejprve rozhoduje větší počet bodů ze všech závodů soutěže. Při další rovnosti rozhoduje v případě pořadí na 1.-3.místě dodatková jízda a na ostatních místech lepší dosažený výsledek v posledním finálovém závodě.

4. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY JUNIORŮ DO 19 LET
Šampionát je dvojstupňovou, postupovou soutěží. Startují jezdci narození po 1. 1. 1987, kterým v den konání závodu je nejméně 15 let a jsou držiteli národní sportovní licence vydané AČR. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 073 Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky juniorů.

KVALIFIKACE
Před závodem Finále Mistrovství České republiky juniorů do 19 let se uskuteční kvalifikační jízdy přihlášených jezdců. Z těchto jízd vzejde doplněná startovní listina pro finálový závod Mistrovství České republiky juniorů do 19 let. Místo ve startovní listině závodu mají zajištěno jezdci na 1. – 12.místě z redukované průběžné klasifikace jezdců splňujících věkový limit pro start v závodě mistrovství ČR juniorů do 21 let. (výhradně tito jezdci). Pořadatel finále má právo mít ve finále jednoho svého jezdce. Pokud není kvalifikovaným jezdcem a nestane se jím jezdec z kvalifikace závodu bude jím nejlépe umístěný jezdec pořadatele v kvalifikaci závodu. Postoupí z kvalifikace na úkor posledního kvalifikovaného jezdce do závodu.

FINÁLE
Finále Mistrovství České republiky pro rok 2006 se uskuteční jako samostatný finálový závod jehož pořadí bude i pořadím v MČR juniorů do 19 let pro rok 2006.

5. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DVOJIC
Startují jezdci s platnou licencí v družstvech, které jsou do soutěže přihlášeni prostřednictvím plochodrážních klubů nebo jako samostatný soutěžící s platnou licencí. Družstvo tvoří dva nebo tři závodníci uvedeni na zvláštní soupisce. Jezdci mají právo startu v libovolném družstvu. Každý jezdec však může být uveden pouze na jediné soupisce. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 072 A Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky dvojic.

Přímo do finálového závodu bude nasazeno družstvo pořadatele závodu. V případě většího počtu přihlášených týmů (termín přihlášek 28. února 2006) má VV SPD právo na základě pořadí ve finále MČR dvojic 2005 týmy nasadit nebo určit dodatečnou kvalifikaci.

6. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY NA LEDOVÉ PLOCHÉ DRÁZE
7. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY NA DLOUHÉ PLOCHÉ DRÁZE
8. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY NA TRAVNATÉ PLOCHÉ DRÁZE

Může být uspořádáno jako otevřené s mezinárodní účastí. Pro jezdce z České republiky jsou závody mistrovství republiky kvalifikací pro MS a tudíž jezdec, který má zájem startovat v závodech MS musí národní mistrovství absolvovat.

V případě, že se uskutečnění více závodů, body z jednotlivých podniků se sčítají a jezdec s nejvyšším počtem bodů bude vyhlášen mistrem České republiky. Mistr České republiky bude vyhlášen i v případě odjetí jediného závodu. Podmínkou je však účast nejméně pěti jezdců v mistrovství. Systémy podniku určí dle přihlášek VV SPD AČR.

9. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY DRUŽSTEV
Dvojstupňová národní soutěž s týmy rozdělenými do dvou samostatných soutěžích na sobě provázaných Extraligu a 1. ligu.

a) Mistrovství České republiky družstev – Extraliga
Startují přihlášené týmy. Každý účastník soutěže je povinen uspořádat dva závody. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 072 Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky družstev.

Účastníci soutěže:
AK SLANÝ – AMK ZP PARDUBICE – PSK OLYMP PRAHA – PK PLZEŇ

SOUPISKY:
Každý celek musí nahlásit pevnou soupisku jezdců. Na této soupisce musí být uvedeno nejméně pět jezdců základního kádru a dále hosté jejichž počet není omezen. Těmi mohou být jezdci z volných týmů 1. ligy nebo také zahraniční hosté. V jednom závodě mohou startovat se svoji národní licencí pouze dva hosté.
V každém celku musí být uveden v základní sestavě se startovním číslem 2, 8, 9 a 15 junior české národnosti. Junioři týmu české národnosti musí absolvovat v průběhu závodu dvě jízdy a to v základní části závodu do konce 16. jízdy. Pokud nastoupí družstvo k závodu bez juniora české národnosti, nesmí startovní číslo určené českému juniorovi obsadit a do konce 16. jízdy nesmí za tohoto jezdce ve dvou případech nastoupit náhradník.

Vítěz každého závodu získá do celkové klasifikace 4 tabulkové body, druhý 3, třetí 2 a čtvrtý 1 bod.

V celkové klasifikaci rozhoduje:
1) Větší počet tabulkových bodů
2) Větší počet „malých“ bodů (součet všech bodů získaných v jednotlivých jízdách soutěže)
3) Dodatková jízda jednoho jezdce z každého družstva s rovností bodů
4) Větší počet vyšších tabulkových bodů ze všech závodů soutěže, pokud nelze použít předcházející pravidla

Mistrem České republiky družstev se stane vítěz Extraligy. Poslední celek nesestupuje přímo do 1.ligy. (viz. Baráž)

b) Přebor České republiky – 1.liga
Startují přihlášené týmy. Každý účastník soutěže je povinen uspořádat dva závody. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 072 Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky družstev.

Účastníci soutěže:
AMK ZP PARDUBICE 2 (farma) – AK BŘEZOLUPY (farma AK Slaný) – PDK MŠENO – AK MARKÉTA

SOUPISKY:
Každý celek musí nahlásit pevnou soupisku jezdců. Na této soupisce musí být uvedeno nejméně pět jezdců základního kádru a dále hosté jejíchž počet není omezen. Pro záložní extraligový tým (farmu) platí extraligová soupiska. Na soupisce musí být uvedeno nejméně pět domácích jezdců na základní soupisce a dále hosté jejíchž počet není omezen. Těmi mohou být jezdci z volných týmů Extraligy. V jednom závodě mohou startovat pouze dva hosté. V závodě nemůže nastoupit za „farmu“ jezdec, který v sezóně 2005 dosáhl v Extralize CMA 8, 5 bodu a více na závod, takový jezdec nemůže být ani hostem na soupisce.
V každém celku musí být uveden v základní sestavě se startovním číslem 2, 8, 9 a 15 junior české národnosti. Junioři týmu české národnosti musí absolvovat v průběhu závodu dvě jízdy a to v základní části závodu, do konce 16. jízdy. Pokud nastoupí družstvo k závodu bez juniora české národnosti nesmí startovní číslo určené českému juniorovi obsadit a do konce 16. jízdy nesmí za tohoto jezdce ve dvou případech nastoupit náhradník.

Vítěz každého závodu získá do celkové klasifikace 4 tabulkové body, druhý 3, třetí 2 a čtvrtý 1 bod.

V celkové klasifikaci rozhoduje:
1) Větší počet tabulkových bodů
2) Větší počet „malých“ bodů ( součet všech bodů získaných v jednotlivých jízdách soutěže)
3) Dodatková jízda jednoho jezdce z každého družstva s rovností bodů
4) Větší počet vyšších tabulkových bodů ze všech závodů soutěže pokud nelze použít předcházející pravidla

Vítěz 1.ligy nepostupuje přímo do Extraligy (viz. Baráž). Poslední celek nesestupuje.

c) Mistrovství České republiky – Baráž
Toto mistrovství se řídí Přílohou N 072 C Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky družstev – Baráž.

Účastníci:
1) Vítězný celek l.ligy, nesmí to být farma, v tomto případě přestupuje toto právo na další tým. Pokud by i tímto týmem byla farma není další přenos možný.
2) Poslední tým v celkové klasifikaci Extraligy

Závod se uskuteční na stadionu účastníka 1.ligy. Právo na Baráž musí tým 1.ligy uplatnit do 48 hodin po skončení posledního závodu Mistrovství České republiky družstev. Termín tohoto závodu určí před začátkem sezóny VV SPD AČR při tvorbě kalendáře tak, aby se závod uskutečnil nejdříve sedm dní po skončení posledního závodu Mistrovství České republiky družstev.

SOUPISKY:
Pro soutěž Baráž platí základní soupisky družstev ke dni ukončení soutěže Mistrovství České republiky družstev. Družstva, účastníci této soutěže mají právo nahlásit pro tuto soutěž každý dva hosty. Těmi mohou být jezdci z volných týmů soutěže nebo zahraniční hosté. Termín nahlášení těchto hostů je do 5 dní po skončení posledního závodu Mistrovství České republiky družstev a nahlášené hosty nelze po jejich nahlášení měnit.

10. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY JUNIORSKÝCH DRUŽSTEV
Startují jezdci narození po 1.1.1985. Jezdci musí být v den konání závodu 15 let. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 072 B Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky juniorských družstev. Každý účastník soutěže je povinen uspořádat závod.

Účastníci soutěže:
PK PLZEŇ – AK SLANÝ – AK BŘEZOLUPY – AMK ZP PARDUBICE – AK MARKÉTA I. – AK MARKÉTA II. – PK MŠENO

SOUPISKY:
Družstvo tvoří nejméně tři závodníci uvedeni na zvláštní soupisce. Jezdci mají právo startu v libovolném družstvu. Každý jezdec může být uveden pouze na jediné soupisce.

Všichni účastníci se musí zúčastnit stejného počtu podniků. Mistrem České republiky juniorských družstev se stane družstvo které získá největší počet hlavních bodů.

V jednotlivých podnicích se pořadí boduje 7-6-5-4-3-2-1.

V celkové klasifikaci rozhoduje:
1) Větší počet tabulkových bodů
2) Větší počet „malých“ bodů ( součet všech bodů získaných v jednotlivých jízdách soutěže)
3) Dodatková jízda jednoho jezdce z každého družstva s rovností bodů
4) Větší počet vyšších tabulkových bodů ze všech závodů soutěže pokud nelze použít předcházející pravidla

11. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY NA PLOCHÉ DRÁZE MLÁDEŽE VE TŘÍDĚ DO 125 ccm
Startují jezdci narození po 1. 1. 1990, kterým v den konání závodu je nejméně 12 let. Mistrovství je vypsáno jako národní. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 078 Národních sportovních řádů Mistrovství České republiky na ploché dráze mládeže ve třídě do 125 ccm.

V každém závodě získá vítěz závodu 25 bodů, druhý v pořadí 22 bodů, třetí 18 bodů, čtvrtý 16 bodů a dále 14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 bod. Každému jezdci se započte pět nejlepších dosažených výsledků. Přeborníkem se stane jezdec, který získá největší počet bodů v započtených závodech.

Při rovnosti bodů v celkové klasifikaci nejprve rozhoduje větší počet bodů ze všech závodů soutěže. Při další rovnosti rozhoduje v případě pořadí na 1.-3.místě dodatkové jízda a na ostatních místech lepší dosažený výsledek v posledním finálovém závodě.

12. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V ZÁVODECH ČTYŘKOLEK NA PLOCHÉ DRÁZE
Startují jezdci, držitelé platné licence pro závody čtyřkolek. Pro start v těchto závodech platí jak licence vydané pro tyto závody na ploché dráze tak i pro tyto závody v motokrosu.

Mistr České republiky bude vyhlášen i v případě odjetí jediného závodu. Podmínkou je však účast nejméně pěti jezdců v mistrovství. Systémy podniku určí dle přihlášek VV SPD AČR. Toto mistrovství se řídí Přílohou N 079 Národních sportovních řádů Přebor České republiky v závodech čtyřkolek na ploché dráze.

V každém závodě získá vítěz závodu 25 bodů, druhý v pořadí 22 bodů, třetí 18 bodů, čtvrtý 16 bodů a dále 14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 bod. Každému jezdci se do celkové klasifikace započte pět nejlepších dosažených výsledků. Přeborníkem se stane jezdec, který získá největší počet bodů v započtených závodech.

Při rovnosti bodů v celkové klasifikaci nejprve rozhoduje větší počet bodů ze všech závodů soutěže. Při další rovnosti rozhoduje v případě pořadí na 1.-3.místě dodatkové jízda a na ostatních místech lepší dosažený výsledek v posledním finálovém závodě.

VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

SOUPISKY
Všechny změny v soupiskách, stejně jako ukončení všech přestupů dle přestupního řádu je 30. června 2006. Po tomto termínu je možné provézt změnu v soupiskách týmů pouze na základě souhlasu všech účastníků soutěže, kterých se změna týká. (platí právo veta, tzn., že souhlas musí být stoprocentní). Toto právo veta nebude uplatněno, jedná-li se o přestup juniora s bodovým průměrem do 2,0 bodu CMA v soutěži, pro kterou se přestup týká, a na kterém se mohou dohodnout pouze kluby, jichž se přestup nebo hostování týká. Držitel licence slovenské motocyklové federace může v sezóně 2006 startovat v závodech MČR a v závodě družstev může být uveden na základní soupisce družstva.

SCHVÁLENÉ PNEUMATIKY PRO ROK 2006
Pro závody na ploché dráze je schváleno používání všech pneumatik homologovaných FIM pro závody v roce 2006.

V Mistrovství České republiky jednotlivců, dvojic a v Kvalifikačním závodě o účast v mistrovství Evropy lze použít neomezený počet nových pneumatik homologovaných FIM pro rok 2006, stejně jako v případě soutěží uvedených pod bodem 6. – 8.

Pro závody MČR juniorů a závody družstev na klasické ploché dráze lze pro každý závod převzít jednomu jezdci dvě nové hrany na pneumatice nebo pneumatikách ze všech FIM homologovaných značek pro rok 2006.

Krušovice 26.11.2005