V českých soutěžích 2015 zřejmě budou povoleny dva typy tlumičů výfuku

Pardubice – 7. prosince
Tlak na snižování hlučnosti plochodrážních motocyklů, které po celém světě závodí v sousedství obydlených zón, přiměl FIM v roce 2010 k zavedení nového limitu 115 decibelů. Počínaje sezónou 2015 se však v šampionátech světa bude používat nový tlumič s odlišnou vnitřní konstrukcí, jehož hlučnost při 11 tisících otáčkách nesmí překročit 112 dB/A, a přitom umožní závodníkům správnou kontrolu nad motocyklem. Výjimku budou mít pouze ledy a v České republice není vyloučeno povolení souběžné užívání starého typu.

Během října a listopadu proběhlo několik testů nových produktů a závěrečné zkoušky jsou naplánovány na prosinec. Schválené tlumiče se budou používat ve všech podnicích mistrovství světa, přičemž šampionáty na ledové dráze mají s ohledem na svůj lednový začátek roční odklad.

FIM slibuje, že schválené tlumiče ohlásí ještě před koncem roku, aby se mohly objevit na trhu v průběhu. Pokud nebude tlumič viditelně upravován nebo poškozen, bude jej možné používat ještě v sezóně 2019, přičemž však budou probíhat pravidelné namátkové kontroly.

A jak to bude v českých šampionátech, jejichž termínová podoba vzejde z pardubického zasedání příští sobotu? „Rozhodneme na zasedání VV SPD 15. Prosince,“ slibuje Petr Moravec a zároveň předjímá řešení. „Asi bude možné používat obojí, jak staré, tak nové.“

Foto: Wojta Zavřel (www.wojta-foto.cz)