Češi v akci 105

Na českých oválech to měl původně být pohodový týden jen s pátečním semifinále mistrovství Evropy juniorů v Pardubicích. Jenže co extraliga zameškala vinou dešů, dohnala ve středu a čtvrtek. V zahraničí kromě reprezentačních povinností mnoho závodů české borce nečekalo, by z běžné ligové rutiny vyčnívají pouák v Kršku a ELVS v Mulmshornu.

V pondělí se měl konat závod Premier League mezi Glasgow a Berwickem, kdyby ovšem největší skotské město neskrápěl d隝. Nicméně Matěj Kůs by stejně nemohl nastoupit, jelikož ve stejný den závodil v odložené kvalifikaci o race-off pro SGP 2015.

V úterý Peterborough porazil doma Ipswich těsně 47:43 a Aleš Dryml pro něho nasbíral pět bodů s jedním bonusem. Z trojice druhých míst vyčnívá jeho odstoupení v rozjížďce s číslem pět mylně prezentované jako technická závada.

„Odstartoval jsem první,“ uvádí pardubický kapitán všechno na pravou míru. „Dali to pode mě a já musel do prken. Noha se mu dostala pod hák. Bolí to, ale naštěstí mám dobrý boty, jsou to Daytony.“

Ve stejný den se ve švédské Elitserien Västervik doma vypořádal s Vargarnou 48:42. Martin Vaculík nezažil povedený večer a to nejen kvůli prohře svého klubu. Po dvou jedničkách a jedné nule se až při svém posledním vjezdu na ovál ve třinácté jízdě dočkal vítězství.

Ve čtvrtek Redcar v britské Premier League porazil doma Plymouth 52:40. Mezi Ďábly byl lepší než Zdeněk Simota jen Ben Barker. Český závodník vyhrál druhou jízdu a pak při svých šesti dalších startech střídal třetí a druhá místa, až se jeho individuální skóre zastavilo na jedenácti bodech s jedním bonusem.

V pátek si Plymouth přijel do Edinburghu pro ještě horší debakl. Duel skončil 61:31, přičemž Zdeněk Simota inkasoval pět bodů se dvěma bonusy.

Zlatý znak města Krško se v sobotu stal kořistí Nicolaie Klindta (14 bodů). Na pódium se dostali ještě druhý Václav Milík a třetí Mariusz Fierlej (oba 13). Tomáš Suchánek (7) obsadil devátou příčku.

Oba Pardubičané se posléze setkali na startovním roštu druhého semifinále nadstavbového Poháru France Babiče. Zatímco Tomáš Suchánek byl ze čtvrtého místa vyřazen, vítězný Václav Milík postoupil do finále. V něm opět kraloval Nicolai Klindt, Václav Milík byl druhý před Vitalijem Bjelousovem a Mariuszem Fierlejem.

Polsko včera vidělo kompletní pořad všech svých lig. V extralize si Tarnow přijel do Wroclawi pro vítězství 41:49. Po nule z rozjížďky s číslem jedna se Martin Vaculík vrátil do depa čtyřikrát jako vítěz.

Dvanáct bodů získal rovněž Eduard Krčmář v duelu Rawicz vs. Krakov, který skončil těsně 44:46. Slánský junior byl přitom nejlepším mužem domácí sestavy.

Závod evropské série veteránů doprovázející evropské semifinále v Mulmshornu byl přerušen po hromadné kolizi ve finále čtyřventilů, kterou nejhůře odskákali Hylke Dijkema a Karel Kadlec. Oba dva byli hospitalizováni v nemocnici. Konečné pořadí kopíruje stav po základní části: 1. Bob Dolman, 2. Wolfgang Barth a 3. Karel Kadlec.

Foto: Michal Kohout