Pardubice si rýsují cestu do finále extraligového play-off

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 12. června
Že při snížení počtu extraligových týmů mají všichni tři účastníci vyšší české ligy předem zaručenou účast v play-off, bylo jasné již od prosince. Nicméně, že se Pardubice jednou nohou dostanou do finále již po dvou závodech, netušil tehdy nikdo. V dnešním duelu v Praze je dostali do čela průběžné klasifikace Václav Milík a Hynek Štichauer již v rozjížďce s číslem jedna, v níž přivedli do cíle Josefa France se Zdeňkem Holubem. Markéta kontrovala remízou a další prohru 1:5 oplatila v rozjížďce s číslem čtyři stejnou mincí. Přesto se její ztráta prohlubovala, a když dosáhla deseti bodů, Tomáš Topinka nechal v sedmé jízdě stát Zdeňka Holuba a vystřídal jej Tomaszem Chrzanowskim v roli žolíka. Jenže polský borec v minulosti spojovaný se Slaným, nebyl dost rychlý, takže se propadl za Josefa France. Ten nedokázal zbavit vedení pardubického Norberta Kosciucha, navíc v obavě z Aleše Drymla útočícího ze čtvrté příčky, před sebe nemohl pustit ani svého kolegu jedoucí pro dvojitou bodovou porci. Od té doby to šlo s domácími z kopce, navíc v rozjížďce s číslem deset spadl Martin Gavenda. Pardubicím nesebraly dva body do tabulky incidenty z třinácté a čtrnácté jízdy, kdy se Aleš Dryml a pak i Patryk Dudek neodlepili ze startovního roštu.

Skalp úřadujícího mistra světa odložil pražského žolíka
Kdeže včerejší sněhy byly dnes v podvečer! Pakliže dnes někdo vzhlédl k obloze, maximálně aby doprovodil některé z dopravních letadel nasazujících na přistání na ruzyňském letišti. Ani stopa po mracích s deštěm, v němž se utopila již dvě extraligová klání. A konec konců i v tom třetím, včera ve Slaném, se spekulovalo s myšlenkou případného ukončení po půlce závodu, kdyby si to náhodou Svatý Petr u nebeské brány se srážkami nerozmyslel.

Trénink přinesl starosti Hynku Štichauerovi, který se vracel do depa pěšky s trucujícím zapalováním. V sedle druhého motocyklu otevřel spolu s Václavem Milíkem skóre maximálním triumfem 5:1 v rozjížďce s číslem jedna. Cesta k němu však nebyla jednoduchá.

Václav Milík měl za sebou v prvních metrech Josefa France. Hynek Štichauer ustrážil Zdeňka Holuba a mezi první a druhou zatáčkou se zleva sápal po Pražanovi před sebou. Ve druhém oblouku přišla jeho chvíle, když Josefa France vyvezl a do druhého okruhu proburácel již za zády Václava Milíka.

Vzápětí si svoje vlastní sólo zahrál Tomáš Suchánek. Jeho bezprostředním svědkem se stal Martin Gavenda, zatímco Ondřej Smetana v úvodní zatáčce objel o dvaadvacet let staršího Jaroslava Petráka. Obrat ve vývoji situace nepřinesla ani rozjížďka s číslem tři. Matěj Kůs ještě v prvním nájezdu vyháněl Norberta Kosciucha. Mezitím je ovšem objel Aleš Dryml a Pražan nestačil říct ani švec a měl před svým předním kolem i Norberta Kosciucha.

Skóre 5:13 pro Pražany nepůsobilo vůbec lichotivě. Tomasz Chrzanowski, debutující v pražských barvách, v první zatáčce objel Patryka Dudka a vzal přitom s sebou Martina Gavendu jako na provázku. I když měl Patryk Dudek k odvetě blízko, zejména v nájezdu do druhé zatáčky druhého kola, Moravan se mohl chlubit skalpem úřadujícího juniorského mistra světa.

„Nevadí mi, že skončil třetí,“ usmíval se Lubomír Vozár, „Snížil si average.“ Navíc pražské vítězství srazilo pardubický náskok na čtyři body, a pakliže Tomáš Topinka plánoval užití taktické rezervy, mohl na něj rovnou zapomenout. Nicméně všeho dočasu.

Tomáš Suchánek a Aleš Dryml v páté jízdě rozložili Zdeňka Holuba a Ondřeje Smetanu doslova na prvočinitele. Vzápětí Matěj Kůs perfektně reagoval na let pásky, avšak do první zatáčky se jako první rovnal Václav Milík. Hynek Štichauer už v prvním výjezdu podjel Martina Gavendu. Na světelné tabuli ještě nestačily naskočit digitální číslovky 13 a 23 a Tomáš Topinka už pádil mobilizovat žolíka pro rozjížďku s číslem sedm.

Porážka vlastního pomalého žolíka
Volba pražského kouče padla na Tomasze Chrzanowskeho. Dopředu ovšem letěl Norbert Kosciuch, zatímco Tomasz Chrzanowski se v první zatáčce nedostal dál než na druhou příčku. Josef Franc cítil větší šance, proto se na konci prvního kola přesunul před svého kolegu obdařeného žolíkem.

Jenže ani on neuspěl ve svých pokusech sebrat Norbertu Kosciuchovi vedení. Od konce druhého kola měl proto oči spíše vzadu, aby svého dvojnásobně bodujícího paráka pustil před sebe. Ovšem toho trápil Aleš Dryml. A jak Josef Franc zpomaloval, vystavoval se stále většímu riziku, že je pardubický kapitán jedním tahem přenese přes ně oba na druhou příčku.

Nezbylo mu než dotáhnout svůj zápis do historie až do konce. Ještě nikdy se nestalo, že by závodník protnul metu před svým vlastním žolíkem. Celá pražská část depa byla v té chvíli na nohou a za statistickou raritu mu logicky nikdo netleskal. „Nemoh‘ jsem ho pustit,“ upozorňoval na Polákovu pomalost. „Dvě kola jsem se po něm díval a hledal, kde je!“

Už v této době se rýsoval druhý pardubický triumf během pouhých čtyřiadvaceti hodin. Patryk Dudek vyhrál osmou jízdu stylem start – cíl před Matějem Kůsem. Svou troškou do mlýna přispěl i Jaroslav Petrák, když v první zatáčce objel Michala Škurlu.

V rozjížďce s číslem devět se Tomasz Chrzanowski odvděčil za zpackaného žolíka, když jako první a jak se později ukázalo dnes i jediný, porazil Václava Milíka. „Čekal jsem, že pojede venek, ale jel lajnu,“ líčil Václav Milík, jenž polského borce ve výjezdu z prvního oblouku nestihl. Hynek Štichauer přitom držel v šachu Martina Gavendu.

Nerozhodný výsledek ponechal odstup mezi oběma družstvy na jedenácti bodech. A Tomáš Topinka stále odmítal připustit, že je utkání prohrané, a hledal cestu k obratu. Pro rozjížďku s číslem deset přisoudil Ondřeji Smetanovi úlohu diváka a nahradil jej Martinem Gavendou.

Bouře ve sklenici vody nemůže skóre otočit
Martin Gavenda se vrátil z deváté jízdy a čas na přípravu měl cenu luxusního zboží. Bratr Aleš ho pod tikajícími sekundami časového limitu tlačil po depu. Kopeček logicky vynechali a Martin Gavenda dorazil k pásce, když na digitální časomíře zablikla dvacítka ve společnosti dvou nul v levém sloupci.

Start neměl špatný. Patryk Dudek vyvážel Josefa France, když ovšem Martin Gavenda před ním upadl. Polský borec v pardubických službách se mu naštěstí stačil vyhnout. Moravan naštěstí vstal, ale byl diskvalifikován. „Vůbec nevím, co se tam stalo,“ říkal v depu. „Matně si vzpomínám, točí se mi hlava…“

Při repete se Patryk Dudek dostal dopředu sám, zatímco Josef Franc v první zatáčce předčil Tomáše Suchánka. Další akce čekala Josefa France hned vzápětí, protože jím Tomáš Topinka nahradil otřeseného Martin Gavendu. Nyní mu vyšel dokonale start, aby poté vodil Tomáše Suchánka.

Pardubičan se však nechtěl vzdát a ve čtvrtém okruhu nastrojil nečekaný útok spodní stranou první zatáčky, jímž se ale Pražan nenechal zaskočit. Ondřej Smetana před sebe nepustil Jaroslava Petráka. Pražský triumf 4:2 jen kosmeticky upravil skóre na 28:39, ale jinak byl jen bouří ve sklenici vody.

V rozjížďce s číslem dvanáct udeřili Norbert Kosciuch a Hynek Štichauer a jako jeden muž uštědřili zdrcující prohru Tomaszi Chrzanowskemu a Michalu Škurlovi. Aleš Dryml se kvůli blíže nespecifikované poruše svého motocyklu do třinácté jízdy ani nerozjel. Václav Milík však zajistil remízu a s ní spojené vítězství Pardubic, když ještě během úvodního okruhu zpacifikoval útočné tendence Matěje Kůse.

Historie se opakovala rovněž ve čtrnácté jízdě. Tentokrát se od startu vůbec neodlepil Patryk Dudek. Tomasz Chrzanowski a Josef Franc odvedli Norberta Kosciucha, nicméně body do tabulky již byly rozdány. V tomto duchu se nesla i rozjížďka s číslem patnáct. Josef Franc a Matěj Kůs jezdili celá čtyři kola před Tomášem Suchánkem a Jaroslavem Petrákem.

Hlasy z depa
„Daří se,“ uvědomoval si Václav Milík. „Mám dobrý motory, mám dobrý spojky. A všechno jde líp. Dneska dobrý, akorát mě štve ten Polák. Posral jsem to sám, myslel jsem, že pojede venek, ale jel lajnu. Hlavně, aby se dařilo zejtra na Evropě. A možná ještě líp, jsem doma.“

„Škoda třetí jízdy,“ litoval Tomáš Suchánek. „Nestíhali jsme, měl jsem blbou vůli a neodjel. Škoda, že to opakovali, předtím jsem odjel, pak mě Pepíček podjel.“

„Dobrý, vyhráli jsme a jsem spokojenej‘,“ vyprávěl Hynek Štichauer. „V tréninku jsem měl problémy se zapalováním a víc jsem si zaběhal, než si zajezdil. Vrátil jsem se pak na druhou motorku. A byl jsem rád, že vím, čím to bylo. Zatím to vypadá, že pojedeme rovnou finále. Na jednu stranu je to špatně. Je to samozřejmě dobrý, ale já mám závodů málo, pro mě by bylo lepší jet semifinále. Ale strategie klubu je taková, musí se to tak brát.“

„Pardubickej‘ tým udělal, co musel,“ konstatoval Aleš Dryml. „Dva závody vyhrál s velkým přehledem. A velkou kontrolou nad výsledkem.“

„Ty vole jako extraligu v Praze,“ povytáhl Josef Franc obočí nad otázkou magazínu speedwayA-Z, jak viděl dnešní závod. „Výhoda domácího prostředí. Líbilo se mi to, škoda, že jsem neměl o dva, tři body víc. Doháním svou formu a jsem spokojenej‘.“

„Byly to těžký závody,“ nezastíral Matěj Kůs. „Nepočítali jsme, že Pardubice se takhle postaví k závodění. Byl jsem rychlej‘, ale nemoh‘ jsem odstartovat. Jednou se spálila spojku a celej‘ závod jsem bojovat se zapalování. Po závodech jsem z toho vypustil zajímavý věci, v patnáctý jízdě to přestávalo jet. Tomáš mi seděl za zadním kolem a já makal, aby mě nepředjel, protože byl rychlejší.“

1. ZP Pardubice     49
Václav Milík 3 3 2 3   11
Hynek Štichauer 2 1 1 2   6(3)
Norbert Kosciuch, PL 2 3 3 1   9(1)
Aleš Dryml 3 2 0 E   5(1)
Patryk Dudek, PL 1 3 3 E   7
Tomáš Suchánek 3 3 1 2 1 10
Jaroslav Petrák 0 0 1 0 0 1
 
2. AK Markéta Praha     42
Josef Franc 1 2 2 3 2 3 13(1)
Zdeněk Holub 0 1 – 1   2(1)
Matěj Kůs 1 2 2 2 2 9(1)
Michal Škurla 0 – 0 0   0
Tomasz Chrzanowski, PL 3 2* 3 1 3   12(1)
Martin Gavenda 2 2 0 0 X –   4(1)
Ondřej Smetana 1 0 – 1   2(1)

Aktuální tabulka základní části extraligy:

  závody bilance skóre odvety bonus tabulkové body
1. Pardubice 2 2-0-0 98:83     4
2. Praha 1 0-0-1 42:49     0
3. Slaný 1 0-0-1 41:49     0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Kiril Ianatchkov